διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

5 Δεκ 2012

Πολιορκία

Τον τίτλο του έργου τον εμπεδώσαμε: «Δέκα μικροί νέγροι». Κάθε πρωί πρέπει να ρίχνουμε μια ματιά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ - ενδέχεται να λείπει ακόμη ένας. Ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι απλώς ο όγδοος μιας λίστας που δείχνει να μην έχει κλείσει; Ή μήπως στο κάδρο που πάει να δημιουργήσει θα μπουν και άλλοι - βουλευτές εννοείται;  
Το ερώτημα αφορά πρωτίστως την κυβέρνηση. Η αμοιβαδοποίηση του ΠΑΣΟΚ σταματάει στην αποδυνάμωση του Βαγγέλη Βενιζέλου - καθώς όποιος τα σπάει μαζί του εφεξής θα έχει πόρτα να χτυπήσει; Ή μπορεί να φτάσει ώς το Μέγαρο Μαξίμου, καθόσον ο αποδεκατισμός της ΚΟ του ενός από τα τρία κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, εν δυνάμει απειλεί τη δεδηλωμένη;  
Από την άλλη, υπάρχει περίπτωση οι εξελίξεις να οδηγούν αλλού. Π.χ. η τρικοκομματική κυβέρνηση να γίνει τετρακομματική και η τρόικα των πολιτικών αρχηγών κάτι σαν καρέ, αλλά όχι για πρέφα. Είναι ένα σενάριο: ο Ανδρέας βρίσκει και άλλους βουλευτές και συγκροτεί κόμμα με κοινοβουλευτική υπόσταση,  άρα διαπραγματεύεται την παρουσία - του ιδίου ή εκπροσώπου του - στο οβάλ τραπέζι του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς το βέτο Βενιζέλου εξασθενεί. Κάπως έτσι δεν ξεκίνησε και ο Φώτης Κουβέλης; Ακούγονται λίγο σαν θεωρίες από τον Αρη όλα αυτά, αλλά η ρευστότητα των πραγμάτων στο ΠΑΣΟΚ τα καθιστά ενδεχόμενα.

Το πάλαι ποτέ κραταιό Κίνημα, πάει για βραβείο χάους και πολυπλοκότητας. Κρατήστε την αναπνοή σας: πρώην υπουργοί, όπως ο Φλωρίδης, στήνουν «κινήσεις», οι γεννηματικοί - με αρχηγούς τη Φώφη και τον Μιλτιάδη Παπαϊωάννου - ξαναμαζεύονται, το ενδιαφέρον πείραμα του Ηλία Μόσιαλου «Δυναμική Ελλάδα» έχει στοιχεία συγκολλητικής ουσίας, ο κιγκινατισμός της Αννας και η αυτονόμηση του Σκανδαλίδη πόσο θα κρατήσουν; Η Βάσω και ο Λαλιώτης εκ χαρακτήρος ποτέ δεν τα παράτησαν, ο λόγος του Σημίτη από το λατιφούντιο του Κορακοχωρίου πάντα μετράει, η ιστορική ηγεσία της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ με Ρέππα, Παπουτσή - και Τζουμάκα σε άλλο κλίμα - δεν εξαερώθηκε, ο Παναγιωτακόπουλος είναι αρχηγός κόμματος εν ενεργεία, οι διάσπαρτοι εκσυγχρονιστές τύπου Χριστοδουλάκη αναθαρρούν, οι ξεχασμένοι «λοχαγοί» επανέρχονται, ο Αλέκος Παπαδόπουλος απέχει αλλά η ψυχή του το ξέρει, οι νεοπαπανδρεϊκοί ψιλοδικτυώνονται και κάποιοι ετοιμάζονται για την πορεία στην έρημο που θα τους πάει στη σκηνή του Αλέξη.  
Μεταξύ των άλλων η έξοδος του Λοβέρδου έκανε φανερό ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πολιορκείται από τις φυλές του. Και ίσως η μόνη επιλογή του Βαγγέλη Βενιζέλου είναι αυτή που τηλεγράφησε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο ο γάλλος στρατάρχης Φερντινάντ Φος: «Κέντρο καταρρέει. Δεξιά πτέρυγα υποχωρεί. Κατάσταση εξαιρετική. Επιτίθεμαι».
 

Του Γιώργου Λακόπουλου

 http://www.tanea.gr/proektaseis/?aid=4772928

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου