διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

20 Δεκ 2012

Τα μυτερά παπούτσια του συντονιστή

Tου Στεφανου Κασιματη
Οτι η κυβέρνηση έχει πρόβλημα συντονισμού είναι ανησυχητικό. Ισως όμως να είναι κατά τι ανησυχητικότερο ότι το έργο αυτό έχει ανατεθεί στον ψυχίατρο Δημήτρη Βαρτζόπουλο. Προερχόμενος από την κομματική καμαρίλα της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη, ο Δ. Βαρτζόπουλος διετέλεσε αφανής υφυπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Παπαδήμου και ως προσωπικότητα έχει τη φήμη του μάλλον ιδιόρρυθμου και ενίοτε εκκεντρικού ανθρώπου. Λέγεται ότι επελέγη για τη συγκεκριμένη θέση καθ’ υπόδειξιν του Χορστ Ράιχενμπαχ της ευρωπαϊκής Task Force για την Ελλάδα, με τον οποίο ο γερμανομαθής Δ. Βαρτζόπουλος έχει αναπτύξει φιλική σχέση.
Επειδή τον άνθρωπο δεν τον γνωρίζω προσωπικώς και όλα αυτά τα ακούω μεν, αλλά με κάποιες επιφυλάξεις, απευθύνθηκα σε παράγοντα της Ν.Δ. του οποίου την κρίση εκτιμώ και ζήτησα τη γνώμη του για τον Δ. Βαρτζόπουλο. «Φοράει μυτερά παπούτσια»
μου είπε εκείνος με ένα παγερό βλέμμα και άλλαξε αμέσως συζήτηση, αποκλείοντας κάθε περαιτέρω κουβέντα για το ζήτημα. Ωστόσο, επέμεινα· διότι είναι ασφαλώς φρικαλέο για έναν άνδρα να φοράει μυτερά παπούτσια, ακόμη και αν είναι από τη Θεσσαλονίκη, αλλά πόση σημασία μπορεί να έχει αυτό με τη δουλειά που του ανατίθεται;
Ο συνομιλητής μου απάντησε με μια ιστορία για τον Καρλ Κράους, σπουδαίο διανοούμενο της Βιέννης των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα, από τις απόψεις του οποίου ο Βίτγκενσταϊν άντλησε την έμπνευση για τη δική του θεωρία περί γλώσσας. Ο συνθέτης Ερνστ Κρένεκ αφηγείται ότι το 1932, όταν η ευρωπαϊκή διανόηση ήταν συγκλονισμένη με τον βομβαρδισμό της Σαγκάης από τους Ιάπωνες και κανείς δεν συζητούσε τίποτε άλλο, βρήκε τον Κράους εντελώς απορροφημένο σε ένα από τα αγαπημένα του προβλήματα σχετικά με τη σωστή χρήση των σημείων στίξης. Εχοντας συναίσθηση της εικόνας που παρουσίαζε, ο Κράους εξήγησε τη στάση του λέγοντας πάνω κάτω τα εξής: «Ξέρω ότι όλα είναι μάταια όταν το σπίτι μας έχει πάρει φωτιά. Αλλά πρέπει να συνεχίσω να κάνω αυτό που κάνω όσο μου είναι δυνατόν· γιατί αν όλοι εκείνοι που είχαν την υποχρέωση να φροντίζουν ώστε το κόμμα να μπαίνει πάντα στη σωστή θέση είχαν κάνει τη δουλειά τους, σήμερα δεν θα καιγόταν η Σαγκάη». Αν ισχύει αυτό για ένα κόμμα ή μια άνω τελεία, πόσω μάλλον για τα παπούτσια!
Από την άλλη, βέβαια, δεν μπορώ να πω εάν και κατά πόσον υφίσταται αιτιώδης συνάφεια μεταξύ του διορισμού του Δ. Βαρτζόπουλου στη θέση του συντονιστή και της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από την S&P κατά έξι θέσεις! (Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν νομίζω στην S&P να έχουν δει τα παπούτσια του...)
 http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_20/12/2012_475335

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου