διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

19 Δεκ 2012

Ψήφος εμπιστοσύνης από την S&P

Το πρώτο ηχηρό έμπρακτο μήνυμα από το εξωτερικό ότι ο κίνδυνος Grexit προς το παρόν έχει υποχωρήσει σημαντικά έστειλε χθες ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's αναβαθμίζοντας την αξιολόγηση της Ελλάδας από Selective Default σε B- και διατηρώντας σταθερό το outlook.
Μία εβδομάδα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος επαναγοράς και την έγκριση από το Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης, η S&P αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά έξι ολόκληρες μονάδες, επαναφέροντάς την στα επίπεδα του Ιουνίου του 2011.
Όπως αναφέρει ο οίκος, η αναβάθμιση αντανακλά την εκτίμησή του για την ισχυρή αποφασιστικότητα των χωρών μελών της ευρωζώνης
να διατηρήσουν τη χώρα εντός ευρώ.
 Παρά το γεγονός ότι ακόμη και μετά την επαναγορά ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ για την Ελλάδα παραμένει σε επίπεδα άνω του 160% του ΑΕΠ, η S&P σημειώνει ότι αν η χώρα τηρήσει τους όρους του προγράμματος η ευρωζώνη έχει δεσμευτεί να βελτιώσει σημαντικά τους όρους της βοήθειας, μειώνοντας περισσότερο το χρέος. Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι το ΑΕΠ θα αρχίσει να βελτιώνεται από το 2014.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς που έχουν τοποθετηθεί στα ελληνικά ομόλογα, η αναβάθμιση της S&P εξηγείται από τους εξής δύο λόγους:
 - Από τη σημαντική μείωση των ετήσιων τόκων που καταβάλλει η Ελλάδα ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, μετά τη δέσμη αποφάσεων για μείωση του χρέους κατά 40 δισ. ευρώ.

- Από τη σημαντική επιμήκυνση της διάρκειας του ελληνικού χρέους.

Αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ετήσιων τόκων ως προς το ΑΕΠ στην Ευρώπη, τονίζει στο Euro2day στέλεχος hedge fund, σημειώνοντας ότι οι ετήσιοι τόκοι ανέρχονται πλέον μόλις στο 3,5% του ΑΕΠ, πολύ χαμηλότερα από ό,τι το 2007 και πολύ λιγότερο από πολλές χώρες της Ευρώπης.

Ταυτόχρονα, η μέση διάρκεια του ελληνικού χρέους έχει διευρυνθεί σημαντικά καθώς τα δάνεια του επίσημου τομέα, με εξαίρεση αυτά του ΔΝΤ, καθώς και τα εναπομείναντα κρατικά ομόλογα λήγουν σε μέση διάρκεια μεγαλύτερη της 20ετίας. Η Ελλάδα πρακτικά μέχρι το 2020 έχει να εξοφλήσει μόνο ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και όσα από τα παλαιά ομόλογα έμειναν εκτός PSI.


Σημαντικό το σταθερό outlook επισημαίνουν οι τραπεζίτες
Σύμφωνα με τραπεζίτες και στελέχη της αγοράς, η αναβάθμιση είναι ευχάριστη έκπληξη ως προς το εύρος της, καθώς οι περισσότεροι περίμεναν ότι η Ελλάδα θα ξανάπιανε την αξιολόγηση B- σε δύο διαδοχικά φάσεις και όχι απευθείας.

Το πιο σημαντικό στοιχείο της ανάλυσης του οίκου είναι η σταθερή προοπτική που αναμένει για την ελληνική οικονομία. "Ουσιαστικά, η S&P στέλνει μήνυμα προς τις αγορές ότι η χώρα απέφυγε επί του παρόντος τον σκόπελο της εξόδου από το ευρώ", αναφέρει στο euro2day ο διευθύνων σύμβουλος μιας εκ των τριών συστημικών τραπεζών.

Ο ίδιος πάντως επισημαίνει ότι προς το παρόν η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από CCC σε Β- δεν σηματοδοτεί πρακτικά κάποια ουσιαστική αλλαγή, πέραν της ψήφου εμπιστοσύνης στις ενέργειες της Ευρώπης και της ελληνικής κυβέρνησης.

Το ελληνικό χρέος εξακολουθεί να βρίσκεται στην κατηγορία των "σκουπιδιών" και η Ελλάδα συνεχίζει να απέχει πολύ από το να δημιουργηθούν έστω προϋποθέσεις επανόδου της στις αγορές. Συνιστάται δε προσοχή και κρούεται ο κώδωνα του κινδύνου για αναπάντεχη υποβάθμισή της στην περίπτωση όπου δεν προχωρήσει στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές.


Τι σημαίνει η αναβάθμιση για ομόλογα και μετοχές
Η αναβάθμιση της χώρας στο B- έχει προεξοφληθεί σε σημαντικό βαθμό, σύμφωνα με treasurers και στελέχη hedge funds, από την πορεία των ομολόγων καθώς το δεκαετές ελληνικό κρατικό ομόλογο έφθασε μετά την επαναγορά να είναι διαπραγματεύσιμο στις 47 μονάδες βάσης.
Στελέχη των hedge funds θεωρούν ότι η αναβάθμιση θα βελτιώσει το κλίμα για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα βρίσκεται στο στόχαστρο των ξένων επενδυτών, οι οποίοι αναζητούν ευκαιρίες. "Τον αντίκτυπο της αναβάθμισης θα τον δούμε από τις αρχές του έτους, καθώς για τεχνικούς λόγους οι διαχειριστές κεφαλαίων που επιθυμούν να τοποθετηθούν θα το κάνουν μετά το κλείσιμο βιβλίων της τρέχουσας χρήσης", σημειώνει εγχώριο στέλεχος της αγοράς ομολόγων.

Θετικός εκτιμούν οι χρηματιστές ότι θα είναι ο άμεσος αντίκτυπος στο Χ.Α., μετά και τη νέα διόρθωση που έχουν καταγράψει οι τραπεζικοί τίτλοι.


Αναβαθμίσεις προσεχώς και για τράπεζες
Με δεδομένο ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν διαθέτουν πια μακροπρόθεσμο ελληνικό χρέος, αφού πρόσφεραν το σύνολο σχεδόν των ομολόγων τους στο πρόγραμμα επαναγοράς, αναμένεται να υπάρξουν αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής τους ικανότητας, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Moody’s σε πρόσφατη έκθεσή της επισημαίνει ότι η ανταλλαγή ελληνικών κρατικών ομολόγων ονομαστικής αξίας 14,6 δισ. ευρώ με ομόλογα EFSF, ονομαστικής αξίας 4,9 δισ. ευρώ, εξασφαλίζει καλύτερης πιστοληπτικής διαβάθμισης περιουσιακά στοιχεία για τις ελληνικές τράπεζες.

Και αυτό γιατί τα ομόλογα του EFSF έχουν αξιολόγηση Aa-, ενώ τα ελληνικά κρατικά ομόλογα αξιολογούνται με C. Η ανταλλαγή θα οδηγήσει σε βελτίωση της συνολικής ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών, αναφέρει η Moody’ s, και θα επιτρέψει τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης μια και με τα ομόλογα του EFSF ως ενέχυρο οι τράπεζες μπορούν να δανειστούν με κόστος 1% από την ΕΚΤ, ενώ με τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως ενέχυρο δανείζονταν από τον ELA με μέσο κόστος 3%.
 http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/746609/Article.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου