διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

18 Ιαν 2013

Βρισκόμαστε στα πρόθυρα "νομισματικού πολέμου";

Της

Ένα νέο εμπόδιο ορθώνεται μπροστά στις οικονομίες της Eυρωζώνης που αγωνίζονται να ξανασταθούν «στα πόδια τους». Είναι η ισχύς του ευρώ, το οποίο -έναντι του δολαρίου- διαπραγματεύεται αυτή την εβδομάδα κοντά στο υψηλό 10μηνών των 1,34 δολαρίων, απειλώντας την ανταγωνιστικότητα των Ευρωπαίων εξαγωγέων. «Επικίνδυνα υψηλή», ήταν ο χαρακτηρισμός του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Jean-Claude Juncker για τη συναλλαγματική ισοτιμία σε ομιλία του στις 15 Ιανουαρίου.


Η άνοδος του ευρώ είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για τη Γερμανία, όπου οι εξαγωγείς έχουν ήδη επιβαρυνθεί με την αύξηση του κόστους εργασίας. Στις 16 Ιανουαρίου το Βερολίνο υποβάθμισε τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη της χώρας το 2013 στο 0,4%, από 0,7% το προηγούμενο έτος. H Γερμανία «υπήρξε ο πυλώνας της εμπιστοσύνης για την Ευρώπη», δήλωσε στο Bloomberg News ο Daniel Weston, επικεφαλής επενδύσεων της Aimed Capital Management με έδρα το Μόναχο. «Αν οι εξαγωγές της Γερμανίας αποδυναμώνονται, τότε η ανησυχία για την ευρωπαϊκή οικονομική ανάπτυξη παίρνει σοβαρές διαστάσεις».

Για την ώρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει «στείλει σήμα» ότι δεν θα ενεργήσει για να αποδυναμώσει το νόμισμα. Ο Ewald Nowotny, μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ,  δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Βιέννη ότι η συναλλαγματική ισοτιμία «δεν αποτελεί μείζονα λόγο ανησυχίας». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν έχει ορίσει επίπεδο-στόχο για τη συναλλαγματική ισοτιμία, μια άποψη που εκφράστηκε επίσης από το μέλος του συμβουλίου, Peter Praet, ο οποίος δήλωσε σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε χθες σε βελγική εφημερίδα ότι η ισοτιμία «είναι μια μεταβλητή που πρέπει να ληφθεί υπόψιν, αλλά όχι να γίνει αυτοσκοπός».

Παρ’ όλ’ αυτά, οι οικονομολόγοι της Citigroup (C) στο Λονδίνο προβλέπουν ότι η περαιτέρω ενίσχυση του ευρώ θα μπορούσε να ωθήσει την ΕΚΤ να «κόψει» το βασικό της επιτόκιο -που σήμερα βρίσκεται στο 0,75%- ακομη και μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους. «Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ανησυχούν ολοένα περισσότερο για τον αντίκτυπο του ισχυρότερου ευρώ στην ήδη αδύναμη οικονομία της Ευρωζώνης», γράφουν σε σημείωμά τους.

Οι ηγέτες της ζώνης του ευρώ δεν είναι οι μόνοι που ανησυχούν για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας προέβη σε ενέργειες για την αποδυνάμωση του γεν τις τελευταίες εβδομάδες, προκαλώντας τις ανησυχίες των εμπορικών εταίρων, οι εξαγωγές των οποίων κινδυνεύουν να χάσουν την ανταγωνιστικότητά τους έναντι των ιαπωνικών. Ο διοικητής της Τράπεζας της Κορέας, Kim Choong Soo προειδοποίησε στις 14 Ιανουαρίου ότι η εξασθένιση του γεν θα μπορούσε να προκαλέσει την αντίδραση της Κορέας.

Στην Ευρώπη, η Ελβετία έχει «μπλοκάρει» την ανατίμηση του νομίσματός της έναντι του ευρώ. Και ο αναπληρωτής διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Νορβηγίας, Jan F. Qvigstad, δήλωσε στις 15 Ιανουαρίου ότι η ενίσχυση της νορβηγικής κορόνας στο πλαίσιο του ρόλου της ως ασφαλούς καταφυγίου έναντι του ευρώ θα μπορούσε να ωθήσει τη Νορβηγία να μειώσει τα επιτόκια της ακόμη και εντός του Μαρτίου.

Τέτοιου είδους δηλώσεις ώθησαν τον Alexei Ulyukayev, αναπληρωτή πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας να προειδοποιήσει ότι ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα ενός «νομισματικού πολέμου», με την παραβίαση των δεσμεύσεων μεγάλων βιομηχανικών χωρών να απέχουν από την «ανταγωνιστική υποτίμηση».

Η διαμάχη έχει, σαφώς, αρχίσει ήδη. Τα σχόλια της 15ης Ιανουαρίου από τον Juncker του Λουξεμβούργου και τον Qvigstad της Νορβηγίας σηματοδότησαν «την πρώτη βολη που έριξαν οι Ευρωπαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στον νομισματικό πόλεμο του 2013», λέει χαρακτηριστικά ο Chris Turner, επικεφαλής συναλλαγματικής στρατηγικής της ING (INGA) στο Λονδίνο.
 http://www.capital.gr/businessweek/articles.asp?id=1709053

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου