διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

23 Ιαν 2013

ΧΑ και spread υπό την παρούσα συγκυρία

Υπό την παρούσα συγκυρία, ο τετραψήφιος αριθμός 1.000 σηματοδοτεί τις τελευταίες ημέρες την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Και τούτο διότι πέριξ του 1.000 κινούνται δύο δείκτες που μας ενδιαφέρουν. Ο δείκτης του χρηματιστήριου που μετά από μια αργή ανοδική πορεία <ακουμπά> τις 1.000 μονάδες και ο δείκτης του spreαd ο οποίος μετά από μια αργή καθοδική πορεία έσπασε το φράγμα του τετραψήφιου αριθμού και βρίσκεται σε τριψήφιο, κάτω των 900 μονάδων.
Για το spreαd (η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών και αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων) οι επαϊοντες υποστηρίζουν ότι η πτώση τους κάτω των 1.000 μονάδων, έχει δύο πλευρές. Η πρώτη μας δίνει μια εικόνα θετική και ευχάριστη αλλά η δεύτερη μας παρέχει μια εικόνα αρνητική και δυσάρεστη.
Δηλαδή έχουμε διπλή ανάγνωση.

Σε ότι αφορά την πρώτη όψη, τη θετική, πρέπει να υπενθυμίσουμε τα εξής: Το spread ακολουθεί μια καθοδική πορεία ουσιαστικά μετά από τις τελευταίες εκλογές και αφού δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για την επιβολή των νέων μέτρων του τρίτου κατά σειρά Μνημονίου, κατ΄ επιταγή των ξένων δανειστών μας. Αυτό σημαίνει ότι η λεγόμενη αξιοπιστία της Ελλάδας αποκαθίσταται σταδιακά στο εξωτερικό, αφού το spread από τις 200 μονάδες το 2009 έφθασε τις 1.000 το 2010, πέρασε στις 2.600 το 2011 και ξεπέρασε τις 3.000 μονάδες στις αρχές του 2012 για να επανέλθει κάτω των 2.000 μονάδων στο τέλος του προηγούμενου έτους, ενώ τώρα βρισκόμαστε κάτω των 900. Οι αναλυτικοί πίνακες (από μήνα σε μήνα) του spread αποδεικνύουν περίτρανα ότι η πορεία του spread ήταν και είναι ανάλογη της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής και των προσδοκιών που υπάρχουν για αυτή.

Για παράδειγμα, έως το τέλος του 2009 που είχε εκδηλωθεί η κρίση χρέους αλλά υπήρχαν προσδοκίες ότι θα λαμβανόντουσαν άμεσα μέτρα για την ανατροπή της κατάστασης, το spread ήταν λίγο πάνω από τις 200 μονάδες. Όμως, από τις αρχές του 2010 οι τότε κυβερνώντες με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους μετέτρεψαν την κρίση χρέους σε κρίση δανεισμού και το spread ανέβαινε κατά 100 μονάδες το μήνα. Το Μάιο του 2010, οπότε έγιναν ανακοινώσεις για τη λήψη μέτρων με καθυστέρηση έξι μηνών, το spread είχε φθάσει τις 1.000 μονάδες ενώ η ανικανότητα επιβολής μέτρων που είχαν αποφασισθεί οδήγησαν σε καλπασμό το spread και το 2011 και το 2012 αποδεικνύοντας την πλήρη αποτυχία των δύο προηγούμενων Μνημονίων.

Ωστόσο, το τελευταίο τρίμηνο του 2012 το spread ακολούθησε καθοδική πορεία αλλά η Ελλάδα ήταν ακόμα μακράν των άλλων χωρών που είχαν ενταχθεί στα Μνημόνια διάσωσης. Τον Οκτώβριο του 2012, ο δείκτης ήταν για την Ελλάδα 1.775 μονάδες, ενώ για την Πορτογαλία 750, την Ισπανία 430, την Ιρλανδία 360 και την Ιταλία 350.

Τώρα, ο δείκτης είναι 880 μονάδες για την Ελλάδα, 430 για την Πορτογαλία, 360 για την Ισπανία και 260 για την Ιταλία ενώ για την Ιρλανδία ακόμα χαμηλότερος. Σύμφωνα λοιπόν με τα ανωτέρω, η θετική και ευχάριστη πλευρά εκδηλώνεται από το γεγονός ότι τα spreads ακολουθεί καθοδική πορεία τόσο στην Ελλάδα όσο και στις άλλες χώρες που χρειάστηκαν στήριξη.

Σε ότι αφορά τη δεύτερη όψη, την αρνητική, σημειώνουμε τα εξής: Η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ανυπέρβλητο (προς το παρόν) πρόβλημα δανεισμού στις αγορές, αφού το spread βρίσκεται στις 880 μονάδες και ταυτόχρονα βρίσκεται σε χειρότερη θέση από τις άλλες χώρες των Μνημονίων διάσωσης. Σημειώνεται ότι δύο από τις άλλες χώρες, σύντομα, δεν θα έχουν ανάγκη Μνημονίων διάσωσης αφού θα τα έχουν εφαρμόσει και συνεπώς θα μπορούν να επιστρέψουν στις αγορές.

Συνεπώς η Ελλάδα (με το spread στα 880) έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει. Αλλωστε μην ξεχνάμε ότι πρόσφατα διεθνής οργανισμός κατέγραψε ότι οι πιθανότητες χρεοκοπίας της Ελλάδας είναι 52% και μάλιστα έναντι του 40% της Ιρλανδίας και του 33% της Πορτογαλίας. Προσοχή λοιπόν διότι ο κίνδυνος δεν έχει ξεπεραστεί.
 Σταμπόγλης Διονύσης
 http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=494505

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου