διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

9 Ιαν 2013

UBS: Τελειώνει το μακροπρόθεσμο bear market

«Παρακαλώ προσδεθείτε, έκδοση 2.0…» ήταν ο τίτλος της έκθεσης για την παγκόσμια τεχνική εικόνα των αγορών το 2012 από τη UBS, ενώ για το 2013 η έκθεση έχει τίτλο «Το τέλος της μακροπρόθεσμης πτώσης»!
Φέτος οι «αρκούδες» θα παίξουν το τελευταίο τους χαρτί, είναι η πεποίθηση της UBS. Οι αγορές μετοχών θα πραγματοποιήσουν μια σημαντική κορυφή το 2013, είτε τον Μάρτιο είτε τον Αύγουστο, επισημαίνουν ο Michael Riesner και ο Marc Müller, τεχνικοί αναλυτές της UBS, ενώ το β΄ εξάμηνο του 2013 θα είναι δύσκολο για τα risky assets.


Το ισχυρό επιχείρημα πίσω από αυτήν την προσέγγιση είναι η πτωτική… προδιάθεση της αγοράς μετοχών των ΗΠΑ. «Από το 1941», εξηγούν οι δύο αναλυτές, «σε 13 από τους 18 προεδρικούς κύκλους είδαμε πτώση στην αγορά μετοχών είτε μετά την εκλογή είτε στο επόμενο έτος, οπότε στατιστικά έχουμε 73% πιθανότητα να έχουμε μια πτωτική αγορά τα επόμενα 2 χρόνια».

Το βασικό τους σενάριο για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς είναι ότι από την κορυφή των 1.550-1.570 μονάδων του S&P 500 θα δούμε διόρθωση 25% - 30% έως τις 1.100-1.180 μονάδες, επίπεδο που θα αποτελέσει σημαντικό μακροπρόθεσμο πυθμένα για τις μετοχές.

«Αυτός ο πυθμένας, ωστόσο, στις ευρωπαϊκές και στις αμερικάνικες μετοχές θα είναι το απόλυτο φινάλε στη μακροπρόθεσμη πτώση που ξεκίνησε το 2000. Το γεγονός αυτό λοιπόν σημαίνει ότι το δεύτερο μισό της δεκαετίας που διανύουμε θα πρέπει να είναι πολύ bullish για τις μετοχές και στοιχείο που δίνει σήμα πώλησης στα ομόλογα και στα εμπορεύματα σε σχέση με την αγορά μετοχών», προβλέπει η UBS.
 «Λαμβάνοντας υπόψη τις συσχετίσεις (correlations) στις διάφορες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, το τέλος του μακροπρόθεσμου πτωτικού κύκλου στις μετοχές σημαίνει το τέλος στο μακροπρόθεσμο bull market σε ομόλογα και εμπορεύματα. Το 2013, οι τιμές στα εμπορεύματα θα πραγματοποιήσουν μια πολύ σημαντική μακροπρόθεσμη κορυφή. Αυτό μπορεί να γίνει είτε στο β΄ εξάμηνο είτε στο α΄ τρίμηνο του 2014, ολοκληρώνοντας τον ανοδικό κύκλο που ξεκίνησε το 1999», εξηγεί η UBS.

Από εκεί και πέρα, ανοίγει ο δρόμος για πωλήσεις στα εμπορεύματα και στα ομόλογα!

Για την αγορά του χρυσού, εκτιμάται ότι η άνοδος που έχει ξεκινήσει θα οδηγήσει την τιμή σε μια σημαντική κορυφή στο τέλος του γ΄ τριμήνου του έτους, ενώ μετά τη διάσπαση της κορυφής των υψηλών του 2011 και τα 1.920 δολάρια ο επόμενος στόχος είναι τα 2.150 δολάρια η ουγκιά. 

Όσον αφορά το αμερικανικό νόμισμα, η UBS προβλέπει αδυναμία στο α΄ τρίμηνο του 2013, αλλά αργότερα και μέσα στο καλοκαίρι τους έτους μια ισχυρή ανοδική αντιστροφή θα σηματοδοτήσει την αρχή του νέου bull market, η οποία από μακροοικονομική άποψη θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας περιόδου αποπληθωρισμού.
 http://www.euro2day.gr/news/market/123/articles/750032/Article.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου