διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

22 Ιαν 2013

WSJ: Η αντικαπιταλιστική στροφή της Ελλάδας

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που έχει αφοσιωθεί στην πτώση του καπιταλισμού, τονίζει σε άρθρο της η Wall Street Journal με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ.
Όπως σημειώνεται στο άρθρο, το παραπάνω αναφέρεται στη διακήρυξη που υιοθετήθηκε τον περασμένο μήνα από το συνέδριο του κόμματος.
Η διακήρυξη καλεί τους Έλληνες να πολεμήσουν εναντίον ενός υπέρμετρα δυνατού εχθρού, του παγκόσμιου μεγάλου κεφαλαίου, το οποίο υποτίθεται οδηγεί τους λαούς στην φτώχεια στην Ευρώπη αλλά και στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Το κεφάλαιο επίσης προσπαθεί να καταστρέψει το κράτος πρόνοιας, να οδηγήσει τα εργασιακά δικαιώματα πίσω στον 19ο αιώνα, να μειώσει τους μισθούς σε τριτοκοσμικό επίπεδο και να μεγιστοποιήσει την ανεργία.


Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται, συνεχίζει το άρθρο, μία ριζοσπαστική μετάβαση της κοινωνίας προς τον σοσιαλισμό απορρίπτοντας κάθε προσπάθεια βελτίωσης του καπιταλισμού με αυτό που χαρακτηρίζει διακοσμητικές αλλαγές. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως η άποψή του για τον σοσιαλισμό δεν είναι μία απομίμηση άλλων μοντέλων, τα οποία βασίζονται στις ίδιες ιδέες αλλά τις παρερμηνεύουν αποτυγχάνοντας να παραμείνουν πιστές σε αυτές.

Όπως αναφέρεται ο κ. Τσίπρας μπήκε στο ΚΚΕ το 1989, όταν ο υπόλοιπος κόσμος ανακάλυπτε τα μυστικά της αστυνομίας της Ανατολικής Γερμανίας, ενώ μερικά χρόνια αργότερα μετακινήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τη δεύτερη θέση στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012 με το σύνθημά του για αντίσταση να βρίσκει υποστηρικτές εντός και εκτός της χώρας.

Ο κ. Τσίπρας τόνιζε πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται το πρόγραμμα διάσωσης και ήθελε την έξοδο της χώρας από αυτό, την κατάργηση των μέτρων λιτότητας, την κρατικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων. Παράλληλα, υποστήριζε πως η Ελλάδα θα μπορούσε να εξασφαλίσει μεγαλύτερη βοήθεια εάν υπήρχε απειλή  για την ύπαρξη της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την WSJ ήταν ένα σχέδιο χωρίς καμία ελπίδα. Εάν η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel και οι άλλοι ηγέτες ακολουθούσαν την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ θα καλούσαν ουσιαστικά και τα άλλα χρεωμένα κράτη της Ευρωζώνης να θέσουν ανάλογα αιτήματα για τα οποία η Ευρωζώνη δεν μπορούσε να πληρώσει.

Αναζητώντας τις αιτίες ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ, η WSJ αναφέρει πως παρά την ανευθυνότητα του σχεδίου του, το τελευταίο υποστηριζόταν από ένα άριστο επιχείρημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνέδεσε σωστά την ελληνική κρίση με την αδικία και τον αναποτελεσματικό σχεδιασμό του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Οι ατέλειες στο σχεδιασμό της νομισματικής ένωσης έχουν ενισχύσει τις συνέπειες των λαθών της ίδιας της Ελλάδας και έτσι η αναζήτηση μεγαλύτερης βοήθειας από την Ε.Ε. δεν ήταν μόνο απειλή αλλά και μία προσπάθεια να διορθωθεί η αδικία της διάσωσης των αφεντικών και της τιμωρίας των φορολογούμενων.

Δυστυχώς, όπως σχολιάζει ο αρθρογράφος, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ακολουθεί πλέον αυτή τη γραμμή και δεν προσφέρει μία σοβαρή ανάλυση της κρίσης χρέους και δεν συμβάλλει στον ευρωπαϊκό διάλογο. Αντίθετα έχει αφοσιωθεί σε ένα ταξικό πόλεμο, μία σοσιαλιστική επανάσταση και στην πτώση του καπιταλισμού.

Η άνοδος του και οι τρέχουσες θέσεις του είναι μία χαμένη ευκαιρία για την Ελλάδα και τη Δύση.

Σύμφωνα με την WSJ ο κ. Τσίπρας είναι ένας αδύναμος ηγέτης λέγοντας στα ακροατήριά του αυτά που θέλουν να ακούσουν. Στο εξωτερικό μιλά υπέρ της Ευρώπης αλλά στην Ελλάδα επιχειρηματολογεί υπέρ ενός υπερεθνικού  προστατευτισμού. Υπόσχεται να εργαστεί με τις επιχειρήσεις ενώ καταδικάζει τον καπιταλισμό και την έννοια του κέρδους.
 http://www.capital.gr/News.asp?id=1713178


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου