διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

11 Φεβ 2013

Επενδυτική βουτιά στην ισοτιμία ευρώ-γεν

Οι επενδυτές της αγοράς συναλλάγματος αποκομίζουν κέρδη από την εμφανιζόμενη απόκλιση της νομισματικής πολιτικής ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ιαπωνία, για την οποία ορισμένοι πιστεύουν ότι περιέχει συστατικά για νέο γύρο παγκόσμιων νομισματικών πολέμων.
Η αγορά ευρώ και πώληση γεν, έχει γίνει ένα από τα πιο διάσημα trades στην αγορά foreign exchange, καθώς οι currency traders, μεταξύ των οποίων και hedge funds, τρέφουν την μεγαλυτερη από τον Ιούλιο 2011 αισιοδοξία για το ευρώ.
Το ευρώ την περασμένη εβδομάδα ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο έναντι του γεν από τότε που ξέσπασε η κρίση χρεών της ευρωζώνης, καθώς οι επενδυτές επιστρέφουν μαζικά σε ενεργητικά της ευρωζώνης και πωλούν το ιαπωνικό νόμισμα. Το ευρώ ξεπέρασε τα 127 γ εν, που είναι τα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο 2010.

Οι επενδυτές πωλούν το γεν γιατί είναι πεπεισμένοι ότι ο νέος διοικητής της Bank of Japan θα επιτείνει τις προσπάθειες πάταξης του αποπληθωρισμού και είναι πιθανό να υιοθετήσει αντισυμβατικά μέτρα, όπως αγορές ξένων ομολόγων για να πιεστεί ακόμη χαμηλότερα το γεν.

Αντιθέτως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβάλλει συρρίκνωση στην νομισματική βάση, καθώς οι τράπεζες αποπληρώνουν βραχυπρόθεσμα ομόλογα που είχαν κάνει στο κορύφωμα της κρίσης χρεών.
 Οι ταχείες κινήσεις των νομισμάτων έχουν αφυπνίσει τους Ευρωπαίους ρυθμιστές και προκαλούν επιφυλακτικό κλίμα στην Ιαπωνία. Το ευρώ έχει ενισχυθεί σχεδόν 9% έναντι του γεν φέτος, σε σχέση με άνοδο μόνο 1% έναντι του δολαρίου.

Η πρόσφατη πτώση στην αξία του γεν αναμένεται να αποτελέσει το βασικό ζήτημα στην επικείμενη σύνοδο υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών της G20 στην Μόσχα.
Ιάπωνες αξιωματούχοι προσπαθούν να αποκρούσουν τις κατηγορίες ότι δραστηριοποιούνται ενεργά σε ανταγωνιστική υποτίμηση του νομίσματός τους. Την περασμένη εβδομάδα, ενόψει της συνόδου της G20, ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η πτώση του γεν ίσως έχει καταστεί πλέον υπερβολική, γεγονός που προκάλεσε παροδική άνοδο του ιαπωνικού νομίσματος.




ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.
 http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/194/articles/757091/ArticleFTgr.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου