διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

4 Φεβ 2013

Το μεγάλο λάθος του ΔΝΤ


Εδώ και αρκετές μέρες το ΔΝΤ έχει παραδεχτεί ότι η συνταγή για την Ελλάδα ήταν λάθος και ότι θα έπρεπε να είχαν ακολουθηθεί άλλες πρακτικές. Πολύ σωστά λέει το καλό το ΔΝΤ. Αυτό όμως που δεν έχουν καταλάβει όλοι αυτοί που λένε ότι το μνημόνιο τελικά δεν έπρεπε να εφαρμοστεί, διότι ακόμα και το ΔΝΤ λέει ότι είναι λάθος συνταγή, είναι ότι δεν έχουν κατάλαβαν τι εννοεί το ΔΝΤ.
Σας έχω πει πολλές φορές ότι το πρόβλημα του χρέους και το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι δυο διαφορετικά πράγματα (κάτι που πάρα πολλοί δεν θέλουν να κατανοήσουν). Όταν το 2010 προέκυψε το θέμα του χρέους (κάτι που είχα προβλέψει ότι θα συμβεί πολύ πριν), η άποψη μου ήταν σταθερή και αμετακίνητη. Η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε καλέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τους πιστωτές της και να τους είχε αναγκάσει να δεχτούν

ένα κούρεμα, τουλάχιστον το 50% του συνόλου του χρέους. (Το σχετικό video από την εποχή εκείνη μπορείτε να το δείτε εδώ.)

Επίσης αν ανατρέξει κανείς στα άρθρα που έγραψα από αρχές 2011, όταν άρχισα να γράφω σε αυτή τη στήλη, είχα παρουσιάσει πολλές αναφορές Γερμανών αξιωματούχων, που έλεγαν από το 2009-2010 ότι έπρεπε να γίνει κούρεμα στην Ελλάδα. Μάλιστα, οι αξιωματούχου αυτοί ήταν πρώην τραπεζίτες και κεντρικοί τραπεζίτες. Και όπως είχα πει τότε, αποκλείεται όλοι αυτοί να είχαν κάνει αυτές τις δηλώσεις χωρίς να έχουν πρώτα συνεννοηθεί με την γερμανική κυβέρνηση. Η πάγια άποψη που έχω για τα γεγονότα της τότε εποχής είναι ότι οι Γερμανοί δεν είχαν κανένα πρόβλημα με το κούρεμα, αλλά οι Γάλλοι, που καταλαβαίνουν από χρηματοοικονομικά ακόμα λιγότερα και από τους Γερμανούς. Επίσης, σήμερα ξέρουμε ότι ο Στρος Καν είχε προτείνει κούρεμα στον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά αυτός αρνήθηκε,  διότι καταλαβαίνει από χρηματοοικονομικά ακόμα λιγότερα και από τους Γάλλους.

Σημείωση 1: Ουδέποτε υιοθέτησα την καραμέλα ότι δεν έγινε κούρεμα το 2010 για να μην πτωχεύσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν ήδη πτωχεύσει και χωρίς την βοήθεια της Ελλάδας. Επίσης, 150 δισ. ευρώ ήταν πολύ μικρό ποσό για να προκαλέσει πρόβλημα στην Ευρώπη.

Σημείωση 2: Επίσης κατηγορηματικά έχω επανειλημμένα απορρίψει το ότι θα έπρεπε η Ελλάδα να είχε πρωτογενή πλεόνασμα για να γίνει κούρεμα. Αυτή είναι μια καραμέλα που πέρασαν στον κόσμο οι άσχετοι πολιτικοί που δεν κατανοούσαν αυτά τα θέματα.

Το λάθος του ΔΝΤ τo 2010, σε σχέση με το μνημόνιο (που ήταν κυρίως ευρωπαϊκής έμπνευσης), ήταν το ότι παρασύρθηκε από τον Γ. Παπανδρέου, τους Γάλλους και γενικά το ευρωπαϊκό πολιτικό σύμπλεγμα να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα, με πιστώσεις που το ίδιο ήξερε ότι δεν θα αποπληρωθούν, χωρίς πρώτα να γίνει ένα πρώτης τάξεως κούρεμα. Όταν το ΔΝΤ λέει ότι έκανε λάθος, αυτό εννοεί.

Η ομπρέλα πάνω από την Ελλάδα που ονομάζουμε μνημόνιο, είναι παντελώς άσχετο με το κούρεμα. Να υπενθυμίσω ότι όταν άρχισε η κρίση, η διαφορά μεταξύ εσόδων και δαπανών της ελληνικής κυβέρνησης ήταν περίπου 30 δισ. ευρώ. Ακόμα και 100% κούρεμα να γινόταν, η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να μειώσει τις δαπάνες της όπως και να γινόταν.

Το μνημόνιο δεν είναι τίποτα άλλο από μια συμφωνία (μη δεσμευτική να υπενθυμίσω) σύμφωνα με την οποία κάποιοι θα βοηθήσουν να καλύψουν αυτή τη διαφορά μεταξύ εσόδων και δαπανών για κάποια χρόνια, για να μην αναγκαστούμε να μειώσουμε τις δαπάνες μας απότομα. Για όσους δεν το έχουν καταλάβει, το μνημόνιο δεν είναι τίποτα παραπάνω από αυτό.

Ο μοναδικός τρόπος για να μην είχαμε κανένα είδος μνημονίου (ομπρέλα πάνω από την Ελλάδα) και άρα να μην χρειαζότανε να γίνουν μειώσεις δαπανών (μισθοί συντάξεις κτλ), είναι αν κάποιοι συνέχιζαν να χρηματοδοτούν το έλλειμμα που είχαμε (τα 30 δισ. ευρώ δηλαδή) για να μπορούσε η ζωή στην Ελλάδα να συνεχιστεί σαν να μην είχε γίνει τίποτα.

Τώρα αν ορισμένοι από εσάς νομίζουν ότι το ΔΝΤ, η Ευρώπη ή κάποιοι άλλοι ήταν πρόθυμοι να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν το έλλειμμα της Ελλάδος, γνωρίζοντας προκαταβολικά ότι δεν θα είχαμε την δυνατότητα να τους πληρώσουμε πίσω κάνουν πολύ μεγάλο λάθος. Αλλά ακόμα και αν υποθέσουμε ότι βρίσκαμε κάποιο κορόιδο, για πόσο θα μπορούσε να συνεχιστεί η κοροϊδία;

Αν θέλουμε να μιλήσουμε για το μεγάλο λάθος όλων αυτών που σχεδίασαν το μνημόνιο, τούτο είναι ότι δεν πίεσαν εξ αρχής αρκετά την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να μειωθούν πολύ περισσότερο οι μισθοί και οι συντάξεις του δημόσιου και το ότι δεν απολύθηκε κανένας από το δημόσιο από την πρώτη μέρα αυτής της κρίσης. Τα περί αναδιάρθρωσης τους κράτους, των νόμων και των θεσμών τα παραλείπω διότι ευνοούνται.

Αν υπάρχει σφάλμα του ΔΝΤ στην υπόθεση της Ελλάδος, είναι μόνο αυτό και τίποτα παραπάνω.

george.kesarios@capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου