διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

7 Φεβ 2013

Eπιστρέφει η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα

Tα ζωώδη ένστικτα επιστρέφουν στην ελληνική οικονομία μετά από μια πενταετή κατάρρευση και την παρά τρίχα αποφυγή της εξόδου από την ευρωζώνη.
Ο διευθύνων σύμβουλος ενός επενδυτικού οχήματος € 100 εκατ. που ανήκει σε έναν επιτυχημένο έλληνα επιχειρηματία, επιμένει ότι η μεγαλύτερη ύφεση στην ιστορία της χώρας θα τελειώσει φέτος.
"Πλέον νιώθουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για το μέλλον της Ελλάδας. Σχεδιάζουμε να προχωρήσουμε τους επόμενους μήνες" ανέφερε ο Γιάννης Καραγιάννης, ο οποίος διαχειρίζεται την Olympia Development, με δραστηριότητες στην κινητή τηλεφωνία, τη μεταποίηση και το λιανικό εμπόριο.

H Οlympia Development σχεδιάζει να ξοδέψει ως και €100 εκατ. στην Ελλάδα για εξαγορές και για την αναβάθμιση επενδύσεων που έχει ήδη πραγματοποιήσει. Επειδή οι εταιρείες με έδρα την Ελλάδα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εύρεση τραπεζικής χρηματοδότησης, η Olympia Development θα χρησιμοποιήσει κέρδη από την Play, μια επικερδή εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Πολωνία που ελέγχεται από τον Πάνο Γερμανό, ιδρυτή της εταιρείας και βασικό της μέτοχο.

"Το εξωτερικό περιβάλλον είναι καλύτερο, νιώθουμε μεγαλύτερη ασφάλεια στην ευρωζώνη και η κυβέρνηση έχει επαναφέρει τις μεταρρυθμίσεις σε τροχιά" είπε ο κ. Καραγιάννης στους F.T., απηχώντας απόψεις που ακούγονται από έναν αυξανόμενο αριθμό Ελλήνων επιχειρηματιών. 

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα πραγματοποίησε άλμα πέντε μονάδων το Δεκέμβριο – όταν η "άφραγκη" κυβέρνηση έλαβε τη δόση των € 43 δισ. μετά από καθυστέρηση έξι μηνών. Ο δείκτης υποχώρησε μια μονάδα τον Ιανουάριο, αλλά βρίσκεται ακόμα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.

"Η αβεβαιότητα που επικρατούσε τους προηγούμενους μήνες έχει αμβλυνθεί, καθώς η συνεχιζόμενη χρηματοδότηση της οικονομίας (από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) έχει εμπεδώνει μια σχέση μεγαλύτερης αξιοπιστίας" ανέφερε το ΙΟΒΕ στην μηνιαία του έκθεση.

Αν και η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος κατά 4,5% ακόμα, φέρνοντας στο 25% τη συνολική πτώση από το 2008, οι προβλέψεις των ελληνικών τραπεζών δείχνουν ότι από το τρίτο τρίμηνο θα αρχίσει η ανάκαμψη.

Διάφορες πολυεθνικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι Unilever, Henkel και Procter & Gample, έχουν ανακοινώσει σχέδια για την αύξηση της παραγωγής στις μονάδες τους στην Ελλάδα τα επόμενα τρία χρόνια. Η Unilever για παράδειγμα, αναμένεται να μεταφέρει από την Πολωνία την παραγωγή ορισμένων καταναλωτικών προϊόντων, μετατρέποντας την Αθήνα σε εξαγωγική βάση.

Κινήσεις σαν και αυτή αντανακλούν την αύξηση της ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα, μετά την πτώση του μισθολογικού κόστους κατά 30-35% τα τελευταία δύο χρόνια και την βελτίωση στην ευελιξία της αγοράς εργασίας με βάση τη νομοθεσία που συμφωνήθηκε με την ΕΕ και το ΔΝΤ ως όρος για τη χορήγηση της βοήθειας. Επίσης, η δύναμη των ελληνικών εργατικών σωματείων έχει περιοριστεί, καθώς οι εταιρείες είναι σε θέση να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με τους υπαλλήλους.

Τα ελληνικά νοικοκυριά παραμένουν τα πιο απαισιόδοξα στην ΕΕ, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ. Ωστόσο, παρά τις αυξήσεις φόρων και τις περικοπές στους μισθούς του δημοσίου και στις συντάξεις τον Ιανουάριο, η καταναλωτική εμπιστοσύνη μειώθηκε μόνο κατά 0,2 μονάδες.

Ο Αλέξανδρος Πανταζής, πρώην υπάλληλος της Goldman Sachs, o oποίος τον περασμένο χρόνο ίδρυσε την Hellas Direct, εταιρεία που πουλάει ασφάλειες αυτοκινήτων on line, δήλωσε ότι οι πωλήσεις έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με τον περασμένο μήνα.

"Έχουμε το αίσθημα ότι επιστρέφει κάποια εμπιστοσύνη στην ευρύτερη οικονομία. Δεν είμαστε σίγουροι κατά πόσον θα κρατήσει, αλλά αναμφίβολα υπάρχει μια άνοδος στο ηλεκτρονικό εμπόριο από την αρχή του έτους" είπε ο κ. Πανταζής.

Η εξέλιξη αυτή βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τον περασμένο Οκτώβριο όταν η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, επισκέφτηκε για μια ημέρα την Αθήνα – ένα ταξίδι που σήμερα φαίνεται ως σημείο καμπής στις προσπάθειες της κυβέρνησης να αποφύγει μια "Grexit" από το ευρώ.

"Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της γίνονταν ελάχιστες συναλλαγές" σημείωσε ο κ. Πανταζής. "Tώρα οι καταναλωτές επιστρέφουν στην αγορά για τις βασικές χρηματοπιστωτικές συναλλαγές" πρόσθεσε

Ο Michael Petersen, ένας νεαρός επιχειρηματίας με έδρα την Αθήνα, πέτυχε τον Ιανουάριο την πρώτη παραγγελία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η start – up εταιρεία του, Mittera, την οποία έστησε πέρυσι με έναν Έλληνα συνέταιρο, πουλάει on line υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο, συσκευασμένο σε μπουκάλια με σχήμα ελιάς.

"Η παραγγελία ήρθε αφότου κερδίσαμε στο διαδίκτυο δύο βραβεία design για τις συσκευασίας μας" δήλωσε ο κ. Petersen. "Τώρα έχουμε κεντρίσει το ενδιαφέρον εισαγωγέων από το Χονγκ Κονγκ και την Ιαπωνία. Είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να γίνουμε ένας αξιόπιστος προμηθευτής ελληνικών προϊόντων ετικέτας".


ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.
 http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/194/articles/756615/ArticleFTgr.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου