διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

12 Μαρ 2013

«Η Ευρώπη έχει γυρίσει 100 χρόνια πίσω»

«Ο τρόπος με τον οποίο κάποιοι γερμανοί πολιτικοί επιτέθηκαν στην Ελλάδα όταν εισήλθε στην κρίση, έχει αφήσει στη χώρα βαθιές πληγές», τονίζει ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στο «Σπίγκελ». Διευκρινίζει ωστόσο ότι τον τρόμαξαν εξίσου τα πανό στην Αθήνα με την Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ να φορά ναζιστική στολή. «Ξαφνικά ήλθαν στην επιφάνεια εχθρικά συναισθήματα, που θα νόμιζε κανείς ότι είχαν εκλείψει οριστικά».
Ο Γιούνκερ καλεί τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις, καθώς διαφορετικά «θα δινόταν στις αγορές ένα εντελώς λανθασμένο μήνυμα», και επιμένει ότι «η ενωμένη Ευρώπη αποτελεί τη μόνη ευκαιρία για την ήπειρο», ενώ απορρίπτει τόσο τον σκεπτικισμό όσο και τη στροφή στο εθνικό συμφέρον. «Για τη γενιά μου το κοινό νόμισμα αποτέλεσε μια πολιτική ειρήνης. Σήμερα, ωστόσο, βλέπω, με μια κάποια θλίψη, ότι στην Ευρώπη πολλοί χάνουν τον δρόμο σε μικρές σκέψεις εθνικού συμφέροντος».
Ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου βλέπει παραλληλισμούς με την εποχή πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και προειδοποιεί σε έντονο ύφος ότι οι αντιπαραθέσεις στην ευρωζώνη μπορεί να οξυνθούν επικίνδυνα. «Οποιος πιστεύει ότι το αιώνιο δίλημμα περί πολέμου και ειρήνης δεν θα ξανατεθεί στην Ευρώπη, πλανάται. Οι δαίμονες δεν έχουν εξαφανιστεί, παρά μόνο είναι σε ύπνωση», τονίζει. «Με ανησυχεί η διαπίστωση πόσο πολύ μοιάζουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες του 2013 με εκείνες πριν από 100 χρόνια. Οι πρώτες ενδείξεις φαίνονται στους προεκλογικούς αγώνες στην Ελλάδα και στην Ιταλία».
Ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου αποσαφηνίζει, τέλος, ότι δεν ενδιαφέρεται να διαδεχθεί τον Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
 http://www.tanea.gr/news/world/article/5005800/h-eyrwph-exei-gyrisei-100-xronia-pisw/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου