διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

18 Μαρ 2013

JPMorgan: Μήπως η ΕΕ αυτοπυροβολήθηκε;

Μια αρνητική ψήφος ή μια αποτυχία να έρθει άμεσα στη Βουλή το πακέτο που συμφωνήθηκε στο eurogroup για την Κύπρο, θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπλοκές στην ευρωζώνη, σύμφωνα με την JPMorgan.
Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του ο οίκος, η Γερμανία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα φέρει ενώπιον της Bundestag οποιοδήποτε μέτρο που δεν συμπεριλαμβάνει «κούρεμα» στους καταθέτες. Η έκταση με την οποία η ευρωζώνη αποφάσισε να παίξει «τον σκληρό» με την Κύπρο, φάνηκε από τις δηλώσεις του Ν. Αναστασιάδη, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι απειλήθηκε με άμεση απόσυρση της στήριξης του ELA αν δεν δεσμευτεί για τη συμφωνία όπως αυτή έχει.


Στην περίπτωση που χρειαστεί επαναδιαπραγμάτευση, ο δρόμος που θα συναντήσει την μικρότερη αντίσταση θα είναι πιθανότατα μια τροποποίηση της υπάρχουσας συμφωνίας, έτσι ώστε το βάρος να αναδιανεμηθεί ώστε να επηρεάζει τους μη εξασφαλισμένους καταθέτες (κατά την εκτίμηση της JPMorgan υπάρχει πιθανότητα η κυπριακή κυβέρνηση να προσπαθήσει να τροποποιήσει τους όρους προς αυτή την κατεύθυνση προτού φέρει τα μέτρα προς ψήφιση στη Βουλή, αν έρθει αντιμέτωπη με την προοπτική αποτυχίας).

Ουσιαστικά, ωστόσο, η ζημιά θα έχει ήδη γίνει αν η Κύπρος δει σημαντική φυγή καταθέσεων, χωρίς συμφωνία. Με την τρέχουσα διαφωνία της τρόικας με την Ελλάδα αναφορικά με την εκταμίευση των δόσεων, και την πιθανότητα πολιτικού αδιεξόδου στην Ιταλία, δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα ακόμα πιο έντονο επεισόδιο στην ευρωπαϊκή κρίση, σύμφωνα με την JPMorgan.
 Αν αυτά τα εμπόδια ξεπεραστούν, η JPMorgan θεωρεί πως πιο μακροπρόθεσμα υπάρχει πιθανότητα νομικής προσβολής του πακέτου, τόσο στο πλαίσιο του Άρθρου 23 του Κυπριακού Συντάγματος, όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δεδομένων των όσων προβλέπονται για το δικαίωμα της ιδιοκτησίας.

Μήπως τελικά η Ευρώπη έριξε με το… μπαζούκα στο πόδι της; Ακόμα και αν αποφευχθεί το αρνητικό αποτέλεσμα αυτή την εβδομάδα, τα γεγονότα στην Κύπρο δημιουργούν ευρύτερα ερωτήματα αναφορικά με την δέσμευση της ευρωζώνης να «σπάσει τον φαύλο κύκλο μεταξύ των κρατών και των τραπεζών». Το ΔΝΤ προειδοποίησε την Παρασκευή ότι η ευρωζώνη δεν διαθέτει ένα αποτελεσματικό πλαίσιο εγγύησης καταθέσεων (μια μέρα προτού αποφασίσει στο «κούρεμα» των κυπριακών καταθέσεων, αποδεικνύοντας έτσι την εκτίμησή του…).

Το πακέτο της Κύπρου ενισχύει το γεγονός ότι τα υφιστάμενα προγράμματα εγγύησης καταθέσεων είναι ισχυρά μόνο για όσο έχουν τη στήριξη των κρατών –κάτι που είναι απίθανό να περάσει απαρατήρητο στην υπόλοιπη ευρωζώνη (αν και κατά την εκτίμηση της JPMorgan συγκεκριμένοι κίνδυνοι μετάστασης είναι περιορισμένοι βραχυπρόθεσμα).

Και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ πιθανότατα θα επηρεαστούν, υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός βρετανών καταθετών στις κυπριακές τράπεζες, ορισμένους από τους οποίους η Βρετανία υποσχέθηκε να προστατεύσει, ενώ ορισμένα πιθανά «κανάλια» μετάστασης μπορεί να μην είναι εμφανή.

Το αξιοσημείωτο είναι πως οι γερμανοί νομοθέτες επέμεναν για την «σημαντική συστημική σχετικότητα» της Κύπρου τις τελευταίες ημέρες, την ώρα που προωθούσαν ένα πακέτο μέτρων που μπορεί να την «δοκιμάσει».
 http://www.euro2day.gr/specials/opinions/132/articles/764281/Article.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου