διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

9 Απρ 2013

Bank of America Merill Lynch: Ξεφορτωθείτε το 500ευρω και η ευρωπαϊκή κρίση θα λυθεί!

Μήπως είναι καιρός να ξεφορτωθεί η Ευρώπη το 500ευρω; Η Bank of America Merrill Lynch αναγνωρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει κανένα τέτοιο σχέδιο. Ωστόσο, εκτιμά ότι αυτό ακριβώς θα μπορούσε να δώσει τη λύση στην κρίση του ευρώ.
Η κατάργηση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ θα μπορούσε να αποδυναμώσει το ευρώ, να στηρίξει την οικονομία, να αντιμετωπίσει τη χρήση του για παράνομες δραστηριότητες και να συγκεντρώσει ένα μεγάλο ποσό, για τα πακέτα διάσωσης, σύμφωνα με το σχέδιο του αμερικανικού επενδυτικού οίκου.

Έτσι και αλλιώς, το 500ευρω είναι με διαφορά το μεγαλύτερο σε αξία χαρτονόμισμα στο G10 και ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Παρόλα αυτά, μόλις το ένα τρίτο από τα 500ευρα σε κυκλοφορία χρησιμοποιούνται σε συναλλαγές. Τα υπόλοιπα χρησιμεύουν για την αποθήκευση χρήματος, κυρίως από παράνομες δραστηριότητες.
Θεωρώντας ότι η υψηλή ζήτηση για το 500ευρω ήταν ένας από τους λόγους της ενίσχυσης του ευρώ κατά τη διάρκεια της ζωής του, η Bank of America Merrill Lynch πιστεύει ότι η κατάργησή του θα μπορούσε να αποδυναμώσει το νόμισμα, ωφελώντας την ανταγωνιστικότητα των χωρών της Ευρωζώνης.
Μάλιστα, ο οίκος υπολογίζει ότι με την κατάργηση του χαρτονομίσματος και τη μετατροπή τους σε άλλα νομίσματα, η αξία των ευρώ σε κυκλοφορία θα μειωθεί κατά 65 δισ. ευρώ ή 7,4%. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε και ένα πλήγμα στην εμπιστοσύνη στο ευρώ, επιφέροντας ακόμα μεγαλύτερη εξασθένιση του νομίσματος.
Αλλά και πέραν της κατάργησης του 500ευρου, η BofA ML προτείνει ένα σχέδιο “φορολόγησης” όσων το χρησιμοποιούσαν για παράνομες δραστηριότητες, με συντελεστή 100%, από το οποίο μπορεί να συγκεντρωθεί ένα τεράστιο ποσό, για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Το σχέδιο του οίκου προβλέπει τα εξής:
- Το κοινό έχει διορία ένα μήνα για να καταθέσει τα 500ευρα του στην τράπεζα. Μετά, τα χαρτονομίσματα γίνονται άχρηστα.
- Οι καταθέτες θα πρέπει να παρουσιάσουν αποδείξεις ότι τα 500ευρα που καταθέτουν αποτελούν νόμιμο εισόδημα, για ποσά π.χ. άνω των 10.000 ευρώ.
- Όσα 500ευρα δεν κατατεθούν σε τράπεζα μέσα σε ένα μήνα και δεν δικαιολογηθούν από παραστατικά, μετατρέπονται σε κέρδος της ΕΚΤ.
- Η Ευρωζώνη χρησιμοποιεί το ποσό αυτό που κέρδισε η ΕΚΤ για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της, να ενισχύσει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης ESM και να μειώσει τα χρέη της περιφέρειας.
Με δεδομένο ότι τα 500ευρα σε κυκλοφορία αγγίζουν τα 290 δισ. ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος από αυτά αποτελούν “μαύρο χρήμα”, είναι σαφές ότι τα κέρδη που μπορεί να βγάλει η ΕΚΤ από αυτό το σχέδιο είναι σημαντικά. Επιπλέον, το σχέδιο θα είναι μάλλον δημοφιλές, αφού θα στοχεύει στη φορολόγηση (έστω και με 100%), των εγκληματιών και των φοροφυγάδων.

Πηγή: http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου