διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

25 Απρ 2013

Όσα φέρνουν Μπάγερν και Ντόρτμουντ

Τους τελευταίους μήνες ο γερμανικός Τύπος, πέραν των άλλων, επέκρινε και το μοντέλο οικονομικής διαχείρισης των ισπανικών ομάδων.
Κατηγορούσαν τα επιχειρηματικά σχήματα της Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα ότι είναι υπερτροφικά και υπερδανεισμένα.
Και ακόμη ότι ακολουθούν άφρονα πολιτική με δανεικά στρεβλώνοντας την αγορά του ποδοσφαίρου.
Φουσκώνουν τις αμοιβές, ξελογιάζουν τους ποδοσφαιριστές και διαταράσσουν την οικονομική θέση των φτωχότερων ομάδων.

Ουσιαστικά περιέγραφαν την επιτυχία του ισπανικού ποδοσφαίρου ανορθολογική και την αντιμετώπιζαν ως φούσκα οικονομική, στηριγμένη σε δανεικά και αγύριστα.

Αντιθέτως εκθείαζαν το οικονομικό μοντέλο των γερμανικών και ολλανδικών ποδοσφαιρικών ομάδων, που στηρίζεται σε εσωτερικές επενδύσεις και υποχρεώνει τους συλλόγους να ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες ώστε να είναι οικονομικά υγιείς και χρηματοδοτικά αυτόνομες.

Με άλλα λόγια ήθελαν να δηλώσουν ότι ακόμη και στην οργάνωση του ποδοσφαίρου το μοντέλο τους υπερέχει.

Μετά τα απανωτά οδυνηρά αποτελέσματα των σημαντικότερων ισπανικών ομάδων από τις ανερχόμενες γερμανικές είναι βέβαιο ότι το επιχείρημα θα χρησιμοποιηθεί και πιθανώς να γενικευθεί.

Ας μην τρέφουμε αυταπάτες λοιπόν ότι μετά τις γερμανικές εκλογές του προσεχούς φθινοπώρου θα αλλάξει η στάση τους στα θέματα της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής.

Όσο κι αν ακούγεται υπερβολικό, πρέπει λογικά να αναμένουμε ότι οι νίκες της Μπάγερν και της Ντόρτμουντ επί της Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα θα ενισχύσουν το γερμανικό επιχείρημα για σφιχτά και νοικοκυρεμένα σχήματα παντού.

Καλώς ή κακώς για την ώρα το μοντέλο Μέρκελ - Σόιμπλε είναι το μόνο που κερδίζει.
 Καρακούσης Αντώνης
 http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=509660

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου