διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

3 Απρ 2013

Πίεση στον Ντράγκι για μειώσεις επιτοκίων

Πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για τη λήψη νέων μέτρων νομισματικής πολιτικής δημιουργεί η πορεία της οικονομίας στην Ευρωζώνη, με την ανεργία να αναρριχάται σε νέο επίπεδο ρεκόρ και τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται σε χαμηλό 31 μηνών.
Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωτράπεζας θα συνεδριάσει την Πέμπτη, ωστόσο δεν αναμένεται να λάβει αποφάσεις για νέα περικοπή στα επιτόκια, τα οποία βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά.
Το Φεβρουάριο το ποσοστό των ανέργων στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 12%, σημειώνοντας αξιοσημείωτη άνοδο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, όταν βρισκόταν στο 10,90%, με βάση τα στοιχεία της Eurostat.

Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε 19,071 εκατομμύρια πολιτών που δεν εργάζονται. Πρωταθλήτρια στην ανεργία είναι η Ελλάδα και ακολουθούν Ισπανία και Πορτογαλία. Μαζί με την Κύπρο, οι τέσσερις χώρες παρουσιάζουν επίσης τη μεγαλύτερη αύξηση σε ένα χρόνο. Το αρχικό ποσοστό για τον Ιανουάριο (11,9%) είχε αναθεωρηθεί στο 12%.  Σε αυτήν την περίοδο, 33.000 στην Ευρωζώνη πέρασαν στις τάξεις των ανέργων.
Την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί στο στο 1,60% το Μάρτιο, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο τον Αύγουστο του 2010.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές, με την οικονομική επιβράδυνση να απειλεί τη σταθερότητα των τιμών, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, μπορεί να παρουσιάσει μια ακόμα πιο απαισιόδοξη εικόνα για την οικονομία κατά την ανακοίνωση των επιτοκίων στις 4 Απριλίου και ενδεχομένως ένας μεγαλύτερος αριθμός αξιωματούχων της να δείξει προθυμία για να μείωση του επιτοκίου σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα ώστε να εξέλθει της ύφεσης η οικονομία.

Η κεντρική τράπεζα μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στα έκτακτα μέτρα στήριξης με τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να προσπαθούν να βάλουν τα δημοσιονομικά τους σε τάξη.
 http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=505787

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου