διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

5 Απρ 2013

Ψυχραιμία στον ΣΥΡΙΖΑ για το νέο κόμμα Αλαβάνου

Με χαμηλούς τόνους και την εκτίμηση ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν οι διαμορφωμένες πλέον ισορροπίες στην Αριστερά, υποδέχθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ την πρωτοβουλία του Αλέκου Αλαβάνου, ο οποίος προχωρά στην ίδρυση νέου κόμματος, με σημαία την έξοδο της χώρας από το ευρώ. 
Η Κουμουνδούρου αποφεύγει τα πολλά σχόλια για τον πρώην αρχηγό του Συνασπισμού, ενώ ήταν προετοιμασμένη από καιρό για την κίνηση αυτή και δεν έδειξε να αιφνιδιάζεται. 
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ο πολιτικός «χάρτης», ούτε καν στην Αριστερά, καθώς η δυναμική των πραγμάτων είναι δεδομένη. Όσο κι αν μεμονωμένα στελέχη, ίσως και εσωκομματικές ομάδες, κυρίως της αριστερής πτέρυγας βλέπουν με ενδιαφέρον τις θέσεις του κ. Αλαβάνου, θεωρείται ότι πολύ δύσκολα θα υπάρξουν διαρροές από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς το νέο εγχείρημα. Μάλιστα ένας από τους λόγους της μερικής στροφής του Αλέξη Τσίπρα προς μία πιο κριτική στάση στο ευρώ και το κλείσιμο του ματιού από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προς τους ευρωσκεπτικιστές ήταν και η αποτροπή φυγόκεντρων δυνάμεων προς τα αριστερά και ειδικά προς την κίνηση του κ. Αλαβάνου. Η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι έτσι «στεγανοποιεί» την αριστερή πλευρά και δεν επιτρέπει φθορά από την κριτική, που ασκείται περί υπαναχώρησης από τα ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά.

Στην προσπάθειά του δε ο ΣΥΡΙΖΑ να πείσει ότι είναι αποφασισμένος για τη σύγκρουση με την τρόικα και την πολιτική των μνημονίων, επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία την αποφασιστικότητα αυτή. Στην απόφαση μάλιστα της πολιτικής του γραμματείας για τις εξελίξεις στην Κύπρο επισημαίνει την ανάγκη να υπάρξει προετοιμασία για τη σύγκρουση αυτή, με ένα «εναλλακτικό σχέδιο που να υποστηρίζεται από την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας», εννοώντας ότι θέτει στο τραπέζι ακόμα και το θέμα της παραμονής στο ευρώ, εφόσον η πίεση από τους δανειστές και τα συμφέροντα είναι ασφυκτική.

Στην ίδια απόφαση ο ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλλει ότι στο προσεχές διάστημα θα αποκαλύψει «το ρόλο που έπαιξαν η ελληνική κυβέρνηση πρώτα στο να περάσουν οι καταστροφικές αποφάσεις στο Eurogroup, και στη συνέχεια, στην εθελόδουλη χαρά της για την καταστροφή της Κύπρου, νομίζοντας πως έτσι θα «συνετίσουν» τον ελληνικό λαό και τον ΣΥΡΙΖΑ-EKM, να μην κινηθούν σε μια αποφασιστική ρήξη με τα Μνημόνια και τις τρόικες». Διαμηνύει δε ότι θα εντείνει τη δράση του ώστε να γίνει κυριαρχικό το αίτημα: «να τους διώξουμε τώρα. Να σταματήσουμε την καταστροφή».

Παράλληλα θέτει ως στόχο να οικοδομηθεί «η συμπαράταξη των λαών και χωρών του Νότου για να δημιουργήσουμε ένα ευρύ μέτωπο δυνάμεων που θα αμφισβητήσουν και θα ανατρέψουν την νεοφιλελεύθερη γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη. Με άξονα αυτήν την συμπαράταξη του Νότου θα επιδιώξουμε την ενεργό συμπόρευση με τους εργαζόμενους του Βορρά για την αλλαγή των συσχετισμών σε ολόκληρη την Ευρώπη, για την ανατροπή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και όλων των θεσμικών και νομικών της οικοδομημάτων».
 Γιάννης Μακρυγιάννης
 http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=269278

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου