διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

5 Απρ 2013

Αχτίδες φωτός για την Ελλάδα

Η ελληνική οικονομία εμφανίζει κάποια μικρά σημάδια ανάκαμψης μετά από πέντε χρόνια ύφεσης, αν και παραμένει ακόμα σε "κρίσιμη κατάσταση", σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Ο κ. Σαμαράς παρέθεσε στοιχεία από το υπουργείο Εργασίας που δείχνουν ότι οι νέες προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα τον Μάρτιο ξεπέρασαν τις απολύσεις για πρώτη φορά από το 2009, με θετικό ισοζύγιο 8.000 θέσεων.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός ήταν προσεκτικός να μην ακουστεί υπερβολικά αισιόδοξος, ύστερα από μια σειρά πρόσφατων προβλέψεων ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4,5%-5% φέτος, έναντι προβλέψεων για ύφεση 4% τον Ιανουάριο.


"Τα αποτελέσματα του έργου που έχει πραγματοποιήσει η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες θα γίνουν ορατά πιστεύω στο δεύτερο τρίμηνο… και θα είναι μετρήσιμα από τις αγορές μέσα στο έτος" είπε ο πρωθυπουργός την Πέμπτη σε συνέδριο της ΕΕ για τα διαρθρωτικά ταμεία στην Ελλάδα.

Παρά τις ανησυχίες για τον αργό ρυθμό με τον οποίο προχωρούν οι δομικές μεταρρυθμίσεις, κάτι που ανέβαλε την καταβολή της δόσης των €2,8 δισ. που ήταν προγραμματισμένη για τον περασμένο μήνα, οι αναλυτές συμφωνούν ότι η αλλαγή πορείας δεν θα αργήσει να έρθει.

Οι επικεφαλής της αποστολής της τρόικα – ΕΕ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – ξεκίνησαν την Πέμπτη συζητήσεις στην Αθήνα, με στόχο να υπερβούν τις αντιστάσεις των δύο αριστερών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού στην απόλυση 25.000 δημοσίων υπαλλήλων και στην τροποποίηση του τέλους ακίνητης περιουσίας ώστε να περιλαμβάνουν και τα εκτός σχεδίου ακίνητα και τα αγροτεμάχια. 
 "Τα σοκ που χτύπησαν την ελληνική οικονομία, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών για έξοδο από το ευρώ, έχουν αρχίσει να περιορίζονται" ανέφερε η Morgan Stanley σε έκθεση που δημοσίευσε την Πέμπτη. "Αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα φτάσει φέτος σε πρωτογενές πλεόνασμα και θα το διατηρήσει στην πορεία".

Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα αυξήθηκε το Μάρτιο κατά 1,1 μονάδες στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2009, ανακοίνωσε την Πέμπτη το IOBE.

"Η σταδιακή βελτίωση στο επιχειρηματικό κλίμα αυτή τη χρονιά φαίνεται να εδραιώνεται παρά τις αξιοσημείωτες πιέσεις στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις" σημείωσε ο ΙΟΒΕ.

Η αύξηση της καθαρής απασχόλησης τον περασμένο μήνα αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την βελτιωμένη ευελιξία στην αγορά εργασίας της Ελλάδα, με την αντικατάσταση των συλλογικών συμβάσεων στις επιχειρήσεις από ατομικά συμβόλαια, υποστήριξε ο Μιχάλης Μασσουράκης, επικεφαλής οικονομολόγος στην Alpha Bank στην Αθήνα.

"Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας αποδίδουν… Οι εργοδότες προσλαμβάνουν και απολύουν πιο εύκολα από ότι στο παρελθόν" σημείωσε ο κ. Μασσουράκης.

"Mπορούμε να αναμένουμε μια περεταίρω αύξηση αυτό το μήνα, όταν θα ξεκινήσουν οι εποχιακές προσλήψεις στην τουριστική βιομηχανία".

Χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν από την αναμενόμενη επανεκκίνηση των έργων υποδομής, τα οποία έχουν παγώσει πάνω από τρία χρόνια λόγω διαφωνιών για τους όρους της συγχρηματοδότησης, οι οποίοι συμφωνήθηκαν προτού βουλιάξει στην ύφεση η Ελλάδα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Χατζηδάκης, έχει ανακοινώσει ότι ένα πρόγραμμα για τους αυτοκινητόδρομους, στο οποίο η συμμετοχή της κυβέρνησης θα καλύπτεται από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, θα ξεκινήσει αυτό το μήνα.



ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.
 http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/194/articles/768980/ArticleFTgr.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου