διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

24 Απρ 2013

Wall Street: Εκεί όπου ο άνθρωπος νικά ακόμα τις μηχανές σε μια μάχη με έπαθλο 18 τρισ. δολαρίων

Ήταν 1:07 το μεσημέρι στη Νέα Υόρκη, όταν το Associated Press έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama είχε τραυματιστεί, έπειτα από δύο εκρήξεις στο Λευκό Οίκο.
Η πρώτη αντίδραση των χιλιάδων δημοσιογράφων αλλά και traders που παρακολουθούν το λογαριασμό του AP στο Twitter, ήταν εύλογα επιφυλακτική. “Μήπως είναι χάκερς”, αναρωτήθηκαν πολλοί μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου. Η κοινή λογική τους έλεγε ότι το tweet δεν μπορούσε να είναι αληθινό. Μια τέτοια είδηση σίγουρα δεν θα “έσκαγε” με αυτό τον τρόπο.

Στη Wall Street, αυτή η κοινή λογική αξίζει, όπως αποδείχθηκε 136 δισ. δολάρια. Γιατί τόσα χάθηκαν μέσα σε ελάχιστα λεπτά από την κεφαλαιοποίηση των αμερικανικών μετοχών.
Ο λόγος; Τα μηχανήματα, που έχουν τα τελευταία χρόνια “καταλάβει” τη Wall Street, δεν έχουν αυτή την κοινή λογική.
“Κανένας άνθρωπος δεν πίστεψε στη ιστορία. Μόνο οι υπολογιστές αντιδρούν όταν μια τόσο σοβαρή είδηση σκάει με αυτό τον τρόπο. Εγώ αγόρασα μερικές μετοχές σε καλές τιμές και δεν τις πούλησα. Τελικά, ο άνθρωπος κερδίζει”, λέει στο Bloomberg ο Rick Fier, διευθυντής trading μετοχών της Conifer Securities LLC, στη Νέα Υόρκη.
Άλλοι, στηρίχθηκαν σε μια πάρα πολύ παλιά τεχνολογία, για να επιβεβαιώσουν ότι η είδηση των εκρήξεων στο Λευκό Οίκο ήταν πράγματι ψευδής. Ο Jonathan Corpina, της Meridian Equity Partners Inc., που βρισκόταν στην αίθουσα συναλλαγών του New York Stock Exchange, απλά σήκωσε το τηλέφωνό του και κάλεσε έναν από τους πελάτες του, που μένει δύο τετράγωνα μακριά από το Λευκό Οίκο.  “Δεν ήξερε για τι πράγμα μιλούσα. Μου είπε: 'Κοιτάζω το Λευκό Οίκο και δεν συμβαίνει το παραμικρό'”,  περιγράφει ο Corpina στο Bloomberg.
Όμως, για τα πανίσχυρα συστήματα υπολογιστών που κυριαρχούν στην αξίας 18 τρισ. δολαρίων αμερικανική αγορά, τα πράγματα δεν ήταν τόσο απλά.
Αυτοί οι υπολογιστές χρησιμοποιούν προγράμματα που “σκανάρουν” εκατοντάδες τίτλους ειδήσεων κάθε λεπτό και στηρίζουν τις επενδυτικές τους αποφάσεις στις λέξεις που “διαβάζουν”.
Αυτοί οι αλγόριθμοι πλημμύρισαν το σύστημα με εντολές πώλησης.
Το αποτέλεσμα έγινε αμέσως εμφανές στο διάγραμμα του Dow Jones. Ο δείκτης σημείωνε στις 13:07 άνοδο 0,9% στις 14.697,79 μονάδες, αλλά έως τις 13:10 βρισκόταν να σημειώνει πτώση 0,98% στις 14.554,29 μονάδες. Έξι λεπτά αργότερα, το όλο συμβάν είχε λήξει για τη Wall Street, με τον Dow Jones να επιστρέφει στα επίπεδα όπου βρισκόταν πριν από την ψευδή είδηση.
Η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, πάντως, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αυτή η επίθεση χάκερς στο λογαριασμό του Twitter του Associated Press να ήταν ένα τέλεια ενορχηστρωμένο κόλπο για τη χειραγώγηση της αγοράς. Η υποψία και μόνο πως κάποιοι είχαν προβλέψει με ακρίβεια την αντίδραση των αλγόριθμων και τις επιπτώσεις που θα είχε στην αγορά, οι αρμόδιες αρχές είναι αποφασισμένες να ερευνήσουν σε βάθος το περιστατικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου