διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

23 Μαΐ 2013

Το μήνυμα που έστειλε σήμερα η Ιαπωνία

Ο δείκτης Nikkei κατέγραψε βουτιά μεγαλύτερη από 7%. Είναι η 11η μεγαλύτερη πτώση από τότε που συστάθηκε το 1950. Οι εξηγήσεις πολλές: η απαισιόδοξη ερμηνεία της κατάθεσης του Μπεν Μπερνάνκε στο Κογκρέσο (αν και έχει δύο όψεις), η απαισιόδοξη ερμηνεία των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed (που επίσης έχει δύο όψεις) και τα αιφνιδιαστικά αδύναμα στοιχεία από τον κινεζικό δείκτη δραστηριοτήτων ΡΜΙ, που δείχνουν μικρή συρρίκνωση στον κλάδο μεταποίησης.
Όλα αυτά αδιαμφισβήτητα έχουν σημασία. Το πραγματικό ερώτημα, όμως, είναι γιατί οι αγορές ξαφνικά ενδιαφέρθηκαν σήμερα. Η Κίνα επιβραδύνεται εδώ και μήνες και ενώ η Fedολογία ανέκαθεν ήταν παράγοντας διαμόρφωσης κλίματος δύσκολα διαπιστώνει κανείς κάτι καινούριο στα σχόλια της Τετάρτης.
Ιδού μία εξήγηση: μετά από τέτοια ιλιγγιώδη άνοδο, άπαντες ήταν έτοιμοι για το φρένο.
Με άλλα λόγια, ό,τι ανεβαίνει κατεβαίνει. Και η ιαπωνική αγορά είχε ανέβει πολύ. Ο Nikkei καταγράφει κέρδη 50% για το 2013 και περισσότερα από 70% στο εξάμηνο, χάρη στις προσδοκίες που στηρίχθηκαν στα «Αμπενομικά» και στο πρόγραμμα χαλάρωσης της Τράπεζας της Ιαπωνίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο του χρηματιστηρίου από τότε που τελείωσε ο πόλεμος στην Κορέα το 1953
και για το μεγαλύτερο ράλι των τελευταίων 50 ετών. Ακόμη και οι εκ φύσεως αισιόδοξοι έπρεπε να ανησυχούν ότι η αγορά θα σταματούσε να πάρει μία ανάσα και πως μετά από τόσο ισχυρή άνοδο η στάση αυτή πιθανότατα θα εξελισσόταν σε μεγάλη πτώση.
 Οι επενδυτές πρέπει να ελπίζουν ότι αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από μία γρήγορη διόρθωση. Τα θεμελιώδη της Ιαπωνίας όμως -τα επιθετικά σχέδια μεταρρυθμίσεων του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε- πραγματικά θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τις εκλογές για την Άνω Βουλή της χώρας τον Ιούλιο, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι εκείνος θα έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία που απαιτείται για να συγκρουστεί με ομάδες συμφερόντων όπως οι αγρότες. Δύο μήνες είναι μεγάλο διάστημα για να διατηρηθεί τέτοια άνοδος μόνο με ελπίδες.

Η αγαπημένη μου μετοχή στην Ιαπωνία είναι η GungHo Online Entertainment. Πρόκειται για την εταιρεία που δημιουργεί το διαδικτυακό παιχνίδι Puzzle & Dragons. Ενισχύθηκε κατά 2.764% από τότε που συζητήθηκε για πρώτη φορά το ενδεχόμενο νίκης του Άμπε στις εκλογές, μέχρι τα υψηλά αυτού του μήνα. Στα υψηλά, η χρηματιστηριακή της αξία απείχε μόλις 6% από την αξία της Sony. Τις τελευταίες 7 συνεδριάσεις, η μετοχή της Gung Ho βούλιαξε κατά 43%. Αυτός είναι και ο ορισμός της φούσκας.

By James Makintosh

ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.
 http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/194/articles/779136/ArticleFTgr.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου