διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

20 Ιουν 2013

Με βουτιά 6,4% έκλεισε ο χρυσός ελέω Fed

Με βουτιά 6,4% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Πέμπτης ο χρυσός υποχωρώντας σε χαμηλό άνω των 2,5 ετών, στον απόηχο των δηλώσεων του προέδρου της Federal Reserve, Ben Bernanke ότι η κεντρική τράπεζα ενδεχομένως να μειώσει τις αγορές ομολόγων.
Ο πρόεδρος της Fed προανήγγειλε επιβράδυνση του προγράμματος αγοράς ομολόγων εντός του έτους και πιθανό τερματισμό του στα μέσα του 2014, με την προϋπόθεση η αμερικανική οικονομία να συνεχίσει να κινείται με βάση τις προβλέψεις της τράπεζας.
Οι δηλώσεις αυτές μειώνουν τις πληθωριστικές προσδοκίες περιορίζοντας την ελκυστικότητα του χρυσού και ενισχύοντας παράλληλα το δολάριο.


Ειδικότερα, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεων παραδόσεως Αυγούστου υποχώρησε κατά 6,4% ή 87,8 δολάρια σπάζοντας το φράγμα των 1.300 δολαρίων ανά ουγγιά στα 1.286,20 δολάρια στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

«Με τον πληθωρισμό να κινείται σε χαμηλά επίπεδα και τον Bernanke να συζητά έξοδο από τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, θα πρέπει κανείς να δράσει άμεσα», σχολίασε ο trader Bill Baruch.

Μειώνει τις εκτιμήσεις της για τον χρυσό η UBS

Η βουτιά των τιμών του χρυσού σε χαμηλό τριών ετών μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του προέδρου της Fed, Ben Bernake για το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της κεντρικής τράπεζας οδήγησε την UBS να αναθεωρήσει ριζικά τις προβλέψεις της για το πολύτιμο μέταλλο.

Η τράπεζα μείωσε την πρόβλεψη ενός μήνα για τις τιμές του χρυσού κατά 12,4% από την προηγούμενη εκτίμηση στα 1.250 δολ. ανά ουγγιά, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Ταυτόχρονα, μείωσε την πρόβλεψη για περίοδο τριών μηνών κατά 10% στα 1.350 δολ. ανά ουγγιά και την πρόβλεψη για το σύνολο του 2013 επίσης κατά 10% στα 1.440 δολ. ανά ουγγιά.

Η ελβετική τράπεζα έκοψε επίσης τις προβλέψεις της για το 2014 στα 1.325 δολ. ανά ουγγιά από 1.625 δολ. ανά ουγγιά και για το 2015 στα 1.200 δολ. ανά ουγγιά από 1.500 δολ. ανά ουγγιά.

"Δύο νέες σημαντικές εξελίξεις έχουν προκύψει… αρχικά, ο πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke άφησε να εννοηθεί ότι ένας βραδύτερος ρυθμός αγορών από την πλευρά της κεντρικής τράπεζας θα μπορούσε να ακολουθήσει αυτό το έτος εφόσον τα οικονομικά στοιχεία επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες της Fed", σχολίασε η αναλύτρια πολύτιμων μετάλλων της UBS, Joni Teves.

"Μετά, ο Bernanke ανέφερε ένα ποσοστό ανεργία 7% σαν το πιθανό όριο για τον τερματισμό των αγορών, το οποίο θα μπορούσε δυνητικά να επιτευχθεί μέχρι τα μέσα του 2014. Η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι στην οικονομία και την αγορά εργασίας έχουν μειωθεί", προσθέτει.

Όπως σημειώνει, η εκτίμηση είναι πλέον ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τις παρεμβάσεις της από το δ΄ τρίμηνο του 2013, αντί για το α΄ τρίμηνο του 2014, με την ανακοίνωση να αναμένεται στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής του Σεπτεμβρίου.
 http://www.capital.gr/Markets.asp?id=1820460


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου