διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

12 Ιουν 2013

Μετά την ΕΡΤ έρχονται και άλλα λουκέτα

Με μια σκληρή και προσωπική απόφαση του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά, και παρά την άρνηση των κυβερνητικών εταίρων, των προέδρων του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, κκ. Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη, μπήκε το απόγευμα της Τρίτης λουκέτο στην ΕΡΤ, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις και από την αντιπολίτευση και από τα συνδικάτα.
Δεν είναι μια απλή απόφαση, αφού δείχνει τον δρόμο που θα κινηθεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, ενώ ήδη κατηγορείται για αντισυνταγματική ενέργεια.
Τις επόμενες ημέρες αναμένονται και άλλα λουκέτα σε δημόσιους οργανισμούς και φορείς του Δημοσίου για να ξεκινήσουν και οι πρώτες δύο χιλιάδες απολύσεις εντός του Ιουνίου, κατόπιν συμφωνίας της κυβέρνησης με την τρόικα. Ο Πρωθυπουργός, που αναζητούσε μια επικοινωνιακή ανάσα μετά το ναυάγιο στην υπόθεση της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ λόγω της αποχώρησης της ρωσικής Gazprom, επέλεξε ως… «Ιφιγένεια» την ΕΡΤ, αγνοώντας άλλα προφανή ζημιογόνα πεδία του Δημοσίου.

Με το λουκέτο στην ΕΡΤ, ο κ. Σαμαράς πιστεύει ότι με αυτόν τον τρόπο κάνει μια συμβολική κίνηση στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να δείξει ότι προχωρεί τις μεταρρυθμίσεις, καθώς ήδη καταγράφεται, παρά την επικοινωνιακή αντεπίθεση, μεταρρυθμιστική κόπωση και οι επιδόσεις πολλών υπουργών στο πεδίο αυτό είναι κάτω από τη βάση.

Παράλληλα, με την απόφαση του Πρωθυπουργού ικανοποιείται και η τρόικα που ζητούσε επιτακτικά να μπει λουκέτο σε δημόσιο οργανισμό και να αποχωρήσουν άμεσα οι πρώτοι δημόσιοι υπάλληλοι (2.656 θα φύγουν μόνο από την ΕΡΤ).

Ο κ. Σαμαράς ήθελε εξ αρχής να δημιουργήσει ένα σοκ για να καλύψει τις πολλές αδυναμίες που είχε καταγράψει εδώ και έναν χρόνο η κυβέρνησή του στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, όπου τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά.

Με μια απόφαση πρωτόγνωρη στα χρονικά, ο Πρωθυπουργός έριξε μια ζαριά που κανείς δεν ξέρει εάν και πώς θα του βγει, αφού το ρήγμα στην τρικομματική κυβέρνηση είναι εμφανές, καθώς τόσο το ΠαΣοΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ αντιδρούν έντονα, αλλά κανείς δεν ξέρει πόσο θα επηρεαστούν οι ενδοκυβερνητικοί συσχετισμοί.

Το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα από πολλά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, παρά το γεγονός ότι υπέγραψαν την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, είναι εάν θα εξέλθει κερδισμένος από αυτή την ιστορία ο Πρωθυπουργός.

Πριν από την ανακοίνωση για το λουκέτο στην ΕΡΤ από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Σ. Κεδίκογλου, προηγήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο Πρωθυπουργός συζήτησε εκτενώς τις επόμενες κινήσεις με τους στενούς του συνεργάτες, τον υπουργό Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτη, τον βουλευτή Επικρατείας κ. Χρ. Λαζαρίδη και τον διευθυντή του γραφείου του κ. Κ. Μπούρα

Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση του Πρωθυπουργού ήταν ειλημμένη και σχετικές συζητήσεις είχαν γίνει από το περασμένο Σάββατο, όπου και αποφασίστηκε να υπάρξουν οι απαραίτητες προπαρασκευαστικές νομοθετικές ενέργειες.

Γι' αυτό και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που εξουσιοδοτεί τους υπουργούς να προχωρήσουν άμεσα σε κατάργηση ή συγχώνευση οργανισμών και φορέων του Δημοσίου.

Το ενδιαφέρον στοιχείο που δείχνει το ρήγμα στην κυβέρνηση είναι ότι η πράξη νομοθετικού περιεχομένου δεν υπογράφηκε από τους υπουργούς που στηρίζονται από το ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ, τους κκ. Ευ. Λιβιεράτο και Αθ. Τσαυτάρη και τους κκ. Αντ. Μανιτάκη και Αντ. Ρουπακιώτη, ενώ έχει την έγκριση και υπογραφή του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ηγετικά στελέχη του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ είχαν ενημερωθεί από το περασμένο Σαββατοκύριακο για τις προθέσεις του Πρωθυπουργού.

Μάλιστα, ο κ. Σταμάτης είχε κάνει και τις απαραίτητες τηλεφωνικές επαφές, όπου πληροφορήθηκε ότι δεν θα υπογράψουν οι υπουργοί που έχουν υποδειχθεί από το ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ.

Πάντως, από το Μέγαρο Μαξίμου κρατούν χαμηλούς τόνους και υποστηρίζουν την απόφαση για την ΕΡΤ, μιλώντας για μια γενναία απόφαση που δείχνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπογράφουν οι υπουργοί που στηρίζονται από το ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ, συνεργάτες του κ. Σαμαρά έλεγαν ότι δεν υφίσταται νομικό πρόβλημα. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι ο νόμος ορίζει ότι οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου μπορούν να δημοσιεύονται και να ισχύουν με την υπογραφή των δύο τρίτων των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου.
Ραβανός Αρης
 http://www.tovima.gr/society/article/?aid=517524

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου