διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

27 Ιουν 2013

Το μεγάλο ξεδίπλωμα της Κίνας


Λίγο πολύ άπαντες στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια νομίζουν ότι η Κίνα θα κατακτήσει τον κόσμο. Όλοι έχουν πειστεί ότι λόγω του πολύ χαμηλού εργατικού κόστους της Κίνας, δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να κάνει η δύση και αργά ή γρήγορα, όλα τα χρήματα θα πάνε στην Κίνα και η Κίνα θα μαζέψει όλα τα λεφτά.
Η αλήθεια βέβαια είναι πολύ διαφορετική. Η αλήθεια είναι ότι το χρέος της Κίνας (ανεπίσημα) είναι πάνω από 200% του ΑΕΠ της. Η αλήθεια είναι ότι η Κίνα φτιάχνει κάθε χρόνο μια πόλη του ενός εκατ. κατοίκων, με σκοπό να μην αυξηθεί η ανεργία, για να μην επαναστατήσουν οι πολίτες της εναντίον των δισεκατομμυριούχων της βουλής της Κίνας. Η αλήθεια είναι ότι οι τοπικοί δήμοι στην Κίνα είναι εκατοντάδες φορές πιο διεφθαρμένοι

από ό,τι στην Ελλάδα και η αλήθεια είναι ότι η Κίνα έχει διδακτορικό στη σπάταλη πόρων, σε σχέση με εμάς, που ακόμα δεν έχουμε βγάλει το δημοτικό.

Και βέβαια, ό,τι ισχύει για την Κίνα ισχύει και για πολλές άλλες αναδυόμενες αγορές. Και όταν το κεφάλαιο επιβεβαιώσει πολλές από αυτές τις υποψίες του, τότε όχι μόνο θα φύγει τρέχοντας από την Κίνα και πολλές άλλες αναδυόμενες αγορές, αλλά θα ρίξει και μαύρη πέτρα.

Η Lu Ting, οικονομολόγος της Bank of America στο Hong Kong λέει ότι το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας είναι μόνο το 1/10 του επίσημου που ανακοινώθηκε τον Μάιο. Το αν είναι αλήθεια αυτό ή όχι είναι αδύνατον να το επιβεβαιώσουμε. Από την μια τα chinese statistics είναι χειρότερα και από τα ελληνικά, και από την άλλη, κανείς δε θέλει να το πιστέψει.

Καθημερινά πλέον ακούμε για εταιρείες που φεύγουν από την Κίνα. Διαβάζουμε για πολλές εταιρείες από την Ταϊβάν που επιστρέφουν στα πάτρια εδάφη.  Αρχικά η Κίνα ήταν προορισμός παραγωγής λόγω χαμηλού εργατικού κόστους. Σήμερα όμως το κόστος έχει πλέον αυξηθεί, και από την άλλη, πολλές εταιρείες δεν μπορούν  να βρουν εξειδικευμένο προσωπικό στην Κίνα για να κάνουν τη δουλειά τους. Η Apple ανακοίνωσε ότι θα φτιάχνει και θα συναρμολογεί από του χρόνου τη σειρά Mac Pro στις ΗΠΑ!!!  Ακόμα και η Google πρόσφατα αγόρασε ένα παλιό εργοστάσιο της Nokia έξω από το Houston και θα φτιάχνει εκεί την νέα top of the line σειρά κινητών της.

Οι επιπτώσεις από ένα γενικότερο ξεδίπλωμα στις αναδυόμενες αγορές είναι πολλές. Κατ΄ αρχάς το πρώτο πράγμα που σημαίνει είναι επαναπατρισμός δολαρίων, ή νέες τοποθετήσεις σε δολάρια (και λίγα σε ευρώ). Σημαίνει επίσης πτώση του χρυσού, αφού προστασία έναντι πτώσης του δολαρίου δεν υφίσταται πλέον.

Σημαίνει μείωση της ζήτησης για πολύτιμα μέταλλα και αυτό θα έχει επιπτώσεις σε οικονομίες όπως της Αυστραλίας και του Καναδά, όπου η εκεί στεγαστική φούσκα δεν έχει ακόμα ξεδιπλώσει (αν και στην Αυστραλία από ό,τι μαθαίνω τα πράγματα είναι σε αναμμένα κάρβουνα).

Τέλος, λαμβάνοντας άποψη ότι πλέον η Αμερική θα είναι (ή θα γίνει σύντομα) ενεργειακά ανεξάρτητη (και ίσως και κάνει και εξαγωγές ενέργειας σε μερικά χρόνια), το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, που στην μεγαλύτερη πλειοψηφία του είναι για ενέργεια, ίσως μηδενίσει. Και αν γίνει αυτό, δεν χρειάζεται να σας πω το που έχει να πάει το δολάριο.

Η κατάληξη είναι ότι τα πράγματα αλλάζουν, και αλλάζουν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι νομίζαμε. Και επειδή οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, προεξοφλούν πολλές από αυτές τις αλλαγές, έστω αν δεν είναι ορατές στο δικό μας μάτι ακόμα.

george.kesarios@capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου