διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

12 Ιουν 2013

JP Morgan: Τολμηρή αλλά…. ριψοκίνδυνη η απόφαση Σαμαρά

Τολμηρή κίνηση που όμως ενέχει σημαντικά ρίσκα για τη σταθερότητα της κυβέρνησης συνασπισμού, χαρακτηρίζει η JP Morgan την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να κλείσει τη δημόσια τηλεόραση (ΕΡΤ).
Όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του ο οίκος, η τολμηρή αυτή κίνηση Σαμαρά ενδέχεται να δώσει την δυνατότητα στην κυβέρνηση να πετύχει τους στόχους της τρόικας βραχυπρόθεσμα, και ενδεχομένως ακόμα και να ενισχύσει την κυριαρχία του Έλληνα πρωθυπουργού μακροπρόθεσμα, αν καταφέρει τελικά να ξεπεράσει τον σκόπελο.
Γιατί πήρε το ρίσκο ο Α. Σαμαράς;


Οι απολύσεις στο δημόσιο τομέα έχουν αποτελέσει το βασικό αντικείμενο έριδας μεταξύ Ελλάδας και τρόικας, με την κυβέρνηση να έχει αντιμετωπίσει επανειλημμένως δυσκολίες στην εκπλήρωση των απαιτήσεων των δανειστών για χιλιάδες απολύσεις.

Σημειώνεται ότι ο αναθεωρημένος στόχος της τρόικας κάνει λόγο για μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο κατά 15.000 εργαζόμενους έως τα τέλη του επόμενου χρόνου, εκ των οποίων οι 2.000 απολύσεις θα πρέπει να λάβουν χώρα εντός του φετινού καλοκαιριού.

Η κυβέρνηση έχει συναντήσει σθεναρές αντιστάσεις στην προσπάθεια μείωσης του μεγέθους του δημοσίου τομέα, μερικές φορές και από τα άλλα κόμματα. Η επίτευξη, λοιπόν, του βραχυπρόθεσμου στόχου της τρόικας για 2.000 απολύσεις εντός του καλοκαιριού με μια και μόνο κίνηση (που μάλιστα υπερβαίνει τον στόχο) αποτέλεσε, σύμφωνα με την JP Morgan, ελκυστική ιδέα για τον κ. Σαμαρά.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με τον οίκο, η απόφαση αυτή ενδέχεται να υποβοηθήθηκε από την επιθυμία του Έλληνα πρωθυπουργού να αποδείξει την δέσμευση στους στόχους του προγράμματος μετά και την πρόσφατη αποτυχία στην πώληση της ΔΕΠΑ.

ΝΔ σε ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ: Στηρίξτε ή σιωπήστε

Η απόφαση της νέας Δημοκρατίας να φέρει προ τετελεσμένων τα δύο μικρότερα κόμματα της κυβέρνησης συνασπισμού ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, είναι σαφώς ριψοκίνδυνη, υπάρχουν ωστόσο δυνητικά οφέλη αν τελικά καταφέρει να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να περάσει το επίμαχο νομοσχέδιο. Η απόφαση Σαμαρά βάζει, σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, τα κόμματα της συμπολίτευσης σε μια θέση «είτε να στηρίξουν είτε να σιωπήσουν».

Τα δύο κόμματα είτε θα εμμείνουν στις αρχικές τους αντιστάσεις, ενισχύοντας τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών σε μια δύσκολη περίοδο, είτε τελικά θα υποχωρήσουν αποδεχόμενοι το κλείσιμο της ΕΡΤ μετά από όλη αυτή τη φασαρία που έχει ξεσπάσει γύρω από το θέμα.

Η ΝΔ, ωστόσο, μπορεί να ελπίζει πως αν καταφέρει να μην παρεκκλίνει της στάσης της στο θέμα της ΕΡΤ, θα έχει «σπάσει» το φράγμα των πολιτικών αντιστάσεων ανοίγοντας το δρόμο για παρόμοιες μελλοντικές αποφάσεις.

Τι μέλλει γενέσθαι;

Υπάρχουν σημαντικά ρίσκα στο όλο εγχείρημα. Ενώ η εκτίμηση της κοινής γνώμης για την ΕΡΤ, κάθε άλλο παρά καθολικά θετική ήταν, η ξαφνική εμφάνιση μαύρων οθονών σε όλη τη χώρα θα διεισδύσει στην συλλογική συνείδησης με έναν τρόπο που άλλα μέτρα δεν το κατάφεραν, υπογραμμίσει ο οίκος.

Είναι ξεκάθαρο, σύμφωνα με την JP Morgan, πως ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αντιπολίτευσης αντιμετωπίζει αυτή την απόφαση Σαμαρά ως μια ευκαιρία να αυξήσει τα ποσοστά αποδοχής του.

Επιπλέον, απεργιακές κινητοποιήσεις καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας είναι πολύ πιθανές και ενδέχεται η κυβέρνηση να αναγκαστεί να κάνει πίσω μέσα στις επόμενες 48 ώρες.

Οι επόμενες ημέρες θα παράσχουν μια σημαντική ένδειξη για το εάν τελικά η Ελλάδα μπορεί σταδιακά να απεγκλωβιστεί από του πολιτικούς περιορισμούς του παρελθόντος η θα παραμείνει δέσμια αυτών, σημειώνεται στην έκθεση.
 http://www.capital.gr/News.asp?id=1815407


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου