διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

1 Ιουλ 2013

Ξανά στο κόκκινο...

Τώρα που καταλάγιασαν τα πράγματα στο πολιτικό σκηνικό, αφήνοντας την πικρή γεύση ενός ακόμη συμβιβασμού στο όνομα της σωτηρίας της χώρας, καλό είναι να επιστρέψουμε όλοι στην πραγματικότητα.
Τα πράγματα στην οικονομία δεν ήταν καλά, ούτε θα γίνουν αυτομάτως καλύτερα.
Για να ακριβολογούμε, η πολιτική περιπέτεια του Ιουνίου ανέκοψε την τάση βελτίωσης των δημοσίων οικονομικών, επιδείνωσε απότομα το κλίμα και τερμάτισε το πιο αξιοσημείωτο «ιντερμέδιο» σταθερότητας από την αρχή της ελληνικής κρίσης. Πρώτα και κύρια όμως επιδείνωσε τις προοπτικές επιτυχούς εκτέλεσης του προϋπολογισμού, κάτι που μέχρι πρότινος ήταν το ισχυρό χαρτί του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα. Τώρα, αντί να πλησιάζει στον στόχο να κλείσει το 2013 με πρωτογενές πλεόνασμα, έχει μπροστά του χρέη και μαύρες τρύπες.

Για του λόγου το αληθές τα φορολογικά έσοδα και οι εισπράξεις από ΦΠΑ και έμμεσους φόρους κατέρρευσαν τον Ιούνιο. Η υστέρηση των 476 εκατ. ευρώ (ως το τέλος Μαΐου), μέσα σ' έναν μόλις μήνα, διπλασιάστηκε. Το ίδιο και οι εισπράξεις από εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία.

Επιπλέον, η τριετής καθυστέρηση (γίνεται άραγε σκόπιμα;) στην είσπραξη του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, του γνωστού ΦΑΠ, στους ιδιοκτήτες μεγάλων περιουσιών για το 2011, 2012 και 2013 στερεί από τον προϋπολογισμό έσοδα ύψους 300 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αναζητηθούν στο μέλλον!

Και τέλος, το «απονενοημένο» σχέδιο λουκέτου της ΕΡΤ θα επιβαρύνει τις δημόσιες δαπάνες συνολικά κατά 400 εκατ. ευρώ (!) που θα αντληθούν από το αποθεματικό και άλλες πηγές. Ποιες; Ακόμα τις αναζητούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους...

Υπό τις παρούσες συνθήκες, η μεταφορά φορολογικού βάρους στο δεύτερο εξάμηνο του χρόνου το μόνο που εγγυάται είναι μεγαλύτερη δυσαρέσκεια στα νοικοκυριά και λιγότερη κατανάλωση. Δηλαδή, συνταγή ύφεσης που οδηγεί μοιραία σε περισσότερα χρέη.

Ολα αυτά αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα της οικονομικής πολιτικής. Οσο κι αν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας κόβει δαπάνες εξωραΐζοντας την εικόνα, το πραγματικό πρόβλημα είναι μπροστά μας.

Η κυβέρνηση απέτυχε στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, απέτυχε να κινητοποιήσει την κρατική μηχανή για να αποκαταστήσει την ομαλή ροή των εσόδων και να τρέξει τη ρύθμιση των οφειλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Και από αυτά θα εξαρτηθεί το αποτέλεσμα που θα φανεί σε λίγους μήνες...
Τσώλης Ζώης
 http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=519979

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου