διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

25 Ιουλ 2013

Ο γερμανικός τύπος για Ρέμο, Αλαβάνο, Κατσανέβα και ελληνικά πανεπιστήμια

«Εναλλακτικές για την Ελλάδα» είναι ο τίτλος ολοσέλιδου ρεπορτάζ στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, το οποίο αναφέρεται στα δυο νέα κόμματα, των Αλέκου Αλαβάνου και Θεόδωρου Κατσανέβα, τα οποία τάσσονται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Η εφημερίδα επιχειρεί μια σύγκριση του κόμματος του Αλέκου Αλαβάνου, τον οποίο αποκαλεί πνευματικό πατέρα του Αλέξη Τσίπρα, με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως σχολιάζει, «το κόμμα ‘Σχέδιο Β’ εμφανίζεται πιο μετριοπαθές από το ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο είναι πιο ριζοσπαστικό.
Ο Τσίπρας μπορεί να καλεί σε αντίσταση εναντίον των υποτιθέμενων γερμανικών υπαγορεύσεων και να ζητά να αγνοηθούν οι διαπραγματευτές της τρόικας όταν αυτοί πάνε στην Αθήνα, υποστηρίζει όμως ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμένει εντός της Ευρωζώνης. Το ‘Σχέδιο Β’, αντίθετα, δηλώνει πως όποιος τάσσεται κατά της πολιτικής λιτότητας θα πρέπει να είναι έτοιμος να εγκαταλείψει την ευρωζώνη».

Είναι λύση η έξοδος από το ευρώ;

Όσον αφορά το κόμμα του Θεόδωρου Κατσανέβα, η FAZ σημειώνει αναφέροντας τις δηλώσεις του σχετικά με τις ελλείψεις που θα σημειώνονταν στην αγορά εάν η Ελλάδα εγκατέλειπε την Ευρωζώνη: «Ακόμα και η Αλβανία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία ή η Αιθιοπία έχουν δικό τους νόμισμα, αλλά παρόλα αυτά κάνουν εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Γιατί δεν θα μπορούσε να το κάνει και η Ελλάδα; Σε τελική ανάλυση η Ελλάδα εισήγαγε πετρέλαιο και πριν από την ένταξή της στην Ευρωζώνη. Μπορεί να ισχύει αυτό, αλλά ίσως ο Κατσανέβας να έπρεπε να επεξεργαστεί λίγο περισσότερο τα επιχειρήματά του. Η σύγκριση με την Αιθιοπία ή την Αλβανία δεν πρόκειται μάλλον να πείσει τους Έλληνες να επιστρέψουν στη δραχμή».

Σαμπάνια και χρήμα
«Σαμπάνια όσο ένα μηνιάτικο», οι πλούσιοι της Ελλάδας συνεχίζουν να διασκεδάζουν αδιάντροπα, είναι ο τίτλος πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος στην Süddeutsche Zeitung. Το άρθρο αναφέρεται στις περιβόητες δηλώσεις του τραγουδιστή Αντώνη Ρέμου και σημειώνει: «Πανηγύριζε ότι οι Έλληνες ξέρουν να διασκεδάζουν και από τη σκηνή προσέβαλε και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Ρέμος προσπάθησε την Τετάρτη να μετριάσει τα πράγματα και είπε ότι έκανε αστεία. Αυτό δεν βοήθησε και πολύ. Οι σχολιαστές σημείωναν ότι τέτοιου είδους αστεία για τον Σόιμπλε είναι ανεπίτρεπτα. Στο κάτω-κάτω η Ελλάδα περιμένει πολύ περισσότερα χρήματα από το Βερολίνο από ό,τι άφησαν οι θαμώνες στο πάρτι της Μυκόνου».

H κακή κατάσταση των ελληνικών πανεπιστημίων

Η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit δημοσιεύει ένα εκτενές άρθρο για την ελληνική εκπαίδευση και σημειώνει: «Η κρίση αποδυναμώνει τα ελληνικά πανεπιστήμια και αναγκάζει τους επιστήμονες να φεύγουν στο εξωτερικό. Μόνο ένα ινστιτούτο αντιστέκεται». Το άρθρο αναφέρεται στις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλει ο καθηγητής Ιατρικής Γρηγόρης Σκαλκέας και στο Ίδρυμα Iατροβιολογικών Eρευνών της Aκαδημίας Aθηνών, το οποίο ίδρυσε.

Ανάμεσα σε άλλα, το εν λόγω ίδρυμα έκανε μία έρευνα, η οποία αφορά τους Έλληνες επιστήμονες: «Τα αποτελέσματα ανέδειξαν μια θλιβερή εικόνα. Η ελίτ της χώρας δεν βλέπει μέλλον στην ίδια της τη χώρα. Το 60% των ερωτηθέντων δεν προσπάθησαν καν να κάνουν έρευνες στην πατρίδα τους. Μόνο ένας στους έξι επέστρεψε στην πατρίδα και αυτό όχι για την έρευνα, αλλά γιατί του έλειπαν οι φίλοι και η οικογένεια. Οι Έλληνες απόφοιτοι πανεπιστημίων έχουν μια θαυμάσια κατάρτιση. Το 41% δήλωσε πως κατέχει έναν τίτλο σπουδών από ένα από τα 100 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Ένας στους δυο είχε διδακτορικό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου