διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

3 Ιουλ 2013

Μήπως ήλθε η ώρα του …Καραμανλή;

Τα τελευταία χρόνια ολοένα στην πατρίδα μας αναδύεται μια νέα τάξη επιχειρηματιών. Εκείνοι δηλαδή που αναλαμβάνοντας νέο ρόλο Αντουανέτας αντί να αναρωτιούνται «και γιατί δεν τρώει ο λαός παντεσπάνι» γεμάτοι αδιαφορία για τα όσα γίνονται στη χώρα αναφωνούν πως «η Ελλάδα είναι καλή μόνο για διακοπές» εννοώντας φυσικά πως δεν έχουν καμία διάθεση για να επενδύσουν οι ίδιοι τα ωραία τους λεφτά.

Είναι οι Δαυίδ που απολύουν και κλείνουν διαρκώς μονάδες πηγαίνοντας τις μετοχές τους στο Λονδίνο και την έδρα τους στην Ελβετία, οι Φιλίππου που μετέφεραν τη φορολογική τους βάση στο Λουξεμβούργο, μια σειρά εφοπλιστών που την Ελλάδα τη θυμούνται μονάχα για τα μπουζούκια της Μυκόνου και τις βεγγέρες της Βουλιαγμένης, οι Βουλγαράκηδες της Γιούλα που τους προτρέπουν να πάνε τις μονάδες τους στη Βουλγαρία.

Για αυτούς «τα λεφτά τους» δεν ανήκουν στην Ελλάδα. Με μια σειρά δικαιολογίες όπως το ότι εδώ η γραφειοκρατία πρυτανεύει, ότι οι φόροι είναι υπερβολικοί ή ότι το περιβάλλον είναι ασταθές όλοι οι παραπάνω ξεχνούν το ένα και σημαντικό: τον τρόπο με τον οποίο έκαναν τα χρήματά τους.

Μέσα από ευκαιρίες που η Ελλάδα τους έδωσε, μέσα από εκμετάλλευση των χαλαρών φορολογικών ή δικαστικών δομών της χώρας μας, οι παραπάνω αλλά και πολλοί άλλοι, έκαναν εκατομμύρια, τα οποία όμως τώρα δεν θέλουν να «ρισκάρουν». Ο ανώνυμος πολίτης – καταναωτής αγόρασε τα Total ή τις Coca Cola δίνοντας τους το πολύτιμο ευρώ ή παλιότερα δραχμή του. Και τώρα οι τύποι αυτοί κάνουν πως δεν μας ξέρουν.

Αυτός λοιπόν είναι ο ελληνικός ληστρικός και κοτσαμπασίστικος καπιταλισμός.

Είναι οι ελίτ που αντί να μένουν και να δίνουν τον αγώνα της ανάκαμψης και της αλλαγής του μεγάλου και δυσκίνητου Κράτους με την στάση τους αφαιρούν αντί να προσθέτουν δυνάμεις από όσους επιχειρηματολογούν για μείωση του αδηφάγου Δημοσίου. Είναι εκείνοι που ενώ απόλαυσαν 40 χρόνια μεταπολιτευτικής κυβερνητικής αβάντας, που φλέρταραν με κόμματα και πολιτικούς και που τώρα σφυρίζουν αδιάφορα από τα κότερα τους. Είναι εκείνοι που θεωρούν την Ελλάδα μια «οικονομική μπανανία».

Εδώ όμως είναι που πρέπει η πολιτική και οι πολιτικοί να επιστρέψουν. Γιατί δηλαδή όλοι οι παραπάνω να απολαμβάνουν τον ήλιο, τις υποδομές και τις χάρες μιας χώρας που στα ίσια «φτύνουν»; Γιατί να αποεπενδύουν μειοδοτώντας εθνικά όταν η πατρίδα χρειάζεται την προσπάθεια του καθενός μας και να μην έχουν συνέπειες;

Εδώ λοιπόν είναι που η Πολιτεία θα πρέπει να μελετήσει τρόπους «τιμωρίας» όσων εγκαταλείπουν έναν αγώνα εθνικό. Και για να μην πάμε πολύ μακριά, να θυμίσουμε τον τρόπο με τον οποίο ο Εθνάρχης Καραμανλής τιμώρησε την αλαζονεία του Ανδρεάδη. Δημοκρατικά, ο άνθρωπος που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη και που θεμελίωσε τη Δημοκρατία στον τόπο εθνικοποίησε τις εταιρείες του πανίσχυρου τότε businessman. Μήπως ήλθε λοιπόν η ώρα οι κυβερνώντες να φορέσουν ξανά παντελόνια, να ξεχάσουν τις παλιές φιλιές και δεσμεύσεις και να πράξουν αυτό που πρέπει; Εκτός εάν θέλουν να συνεχίσουν το ίδιο τροπάριο που νομοτελειακά οδηγεί σε άλλες ατραπούς.
 Δημ. Μαρκόπουλος
 http://www.protothema.gr/blogs/blogger/post/291377/mipos-ilthe-i-ora-tou-karamanli-/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου