διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

16 Αυγ 2013

Η «μαύρη» αλήθεια πίσω από την… απαστράπτουσα οικονομία της Γερμανίας

Τι «κρύβεται» πίσω από την εξαιρετικά χαμηλή ανεργία αλλά και από την ιδιαιτέρως ευυπόληπτη «βιτρίνα» της γερμανικής οικονομίας, επιχειρεί να ερευνήσει η βρετανική εφημερίδα «Telegraph».
«Η χαμηλή γερμανική ανεργία κρύβει την πραγματική κακουχία» τιτλοφορεί δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, το οποίο αποδομεί το γερμανικό οικονομικό «μοντέλο» και αναδεικνύει τα… λανθάνοντα παραπτώματά του.
«Η υγιής γερμανική οικονομία ίσως ενισχύσει την A. Merkel ενόψει των γερμανικών εκλογών, αλλά στους δρόμους του Βερολίνου επικρατεί σκεπτικισμός ως προς κατά πόσο η ανάπτυξη θα επιφέρει ευημερία για όλους» διαμηνύει η βρετανική εφημερίδα.
Όπως γνωστοποιεί η «Τelegraph», ένα από τα προβλήματα τα οποία «ταλανίζει» τα ευρεία κοινωνικά στρώματα, αποτελεί η αυξητική τάση στο «χάσμα» μεταξύ χαμηλών και υψηλών μισθών, καθώς ο ρυθμός ανόδου συγκαταλέγεται σε έναν από τους υψηλότερους μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.
Παράλληλα, αποδομώντας τις υψηλές επιδόσεις στον τομέα της απασχόλησης(η ανεργία ανήλθε τον Ιούνιο μόλις στο 5,5%), η «Telegraph» καθιστά γνωστό πως 1 στους 5 Γερμανούς εργάζεται με συμβάσεις μερικής απασχόλησης, με τις συνολικές αποδοχές να ανέρχονται μόλις στα 450 ευρώ!
Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα, το 33% όσων εργάζονται με συμβάσεις μερικής απασχόλησης, αναζητά εργασία με περισσότερες ώρες.
«Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα. Οι τιμές αυξάνονται συνεχώς και φοβάμαι πως η επόμενη γενιά δεν θα έχει μόνιμη εργασία» αναφέρει στην βρετανική εφημερίδα, ο Astrid Lehmann, Γερμανός συνταξιούχος.
Εν συνεχεία, η βρετανική εφημερίδα «θίγει» το ζήτημα του επιπέδου διαβίωσης των Γερμανών πολιτών, καθώς όπως υπογραμμίζει, το 50% του πληθυσμού μένει σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και οικίες.
Ενδεικτικό του μεγέθους της απουσίας ιδιοκατοίκησης, αποτελεί έρευνα του Jones Lang LaSalle, η οποία καταδεικνύει πως ανά τετραγωνικό μέτρο σε Βερολίνο, Μόναχο και Στουτγάρδη, το 8% απαρτίζεται από ενοικιαζόμενες κατοικίες.
«Τα ενοικιαζόμενα σπίτια αυξάνονται ραγδαία. Το 1990 μπορούσε κάποιος να αγοράσει σπίτι με πολύ λίγα χρήματα» αναφέρει στην «Telegraph» εργαζόμενος σε κατάστημα μάλλινων αγαθών.

Γ.Χ.
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου