διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

21 Αυγ 2013

Είναι πολλά τα λεφτά Ιβάν!

Η απάντηση «δόξα και χρήμα» στην ερώτηση «τι υπάρχει μέσα σε μια μπάλα ποδοσφαίρου», είναι γνωστή στους παλαιότερους. Και αν πολλοί τη δόξα εμίσησαν, το χρήμα μάλλον ουδείς, ιδιαίτερα εάν δηλώνει ιδιοκτήτης ΠΑΕ εν έτει 2013.
Διότι η ποδοσφαιρική σεζόν που μόλις άρχισε, προδιαγράφεται για τους ελληνικούς συλλόγους η φτωχότερη εδώ και πολλά χρόνια (μέχρι την επόμενη, βέβαια...), καθώς η χρηματοδότηση από τον ΟΠΑΠ, κυρίως, αναμένεται να περικοπεί ακόμη και στο 50% σε σχέση με την περυσινή χρονιά.
Το διαφαινόμενο τέλος στο στρεβλό μοντέλο χρηματοδότησης του ετήσιου προϋπολογισμού (έως και στο 100% σε κάποιες περιπτώσεις) αρκετών ΠΑΕ μέσω
των χορηγιών/διαφημίσεων του ΟΠΑΠ και της διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, έχει ήδη προκαλέσει τριγμούς στο ελληνικό ποδοσφαιρικό οικοσύστημα. Και σε ένα βαθμό, εξηγεί γιατί το τελευταίο διάστημα έχει κλιμακωθεί η ένταση μεταξύ των «παικτών» στο ελληνικό ποδόσφαιρο: η νομή του χρήματος αλλάζει και οι πόροι για πολλούς λιγοστεύουν αισθητά. Ελλείψει νέων πηγών κεφαλαίων, πέραν των ιδίων, το ζήτημα πλέον ποιά ομάδα κερδίζει το πρωτάθλημα και ποιές βγαίνουν στην Ευρώπη παύει πια να είναι απλά θέμα γοήτρου, αλλά κυριολεκτικά μπορεί να κρίνει το μέλλον ενός συλλόγου.

Το σημερινό παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τη Σάλκε για τα πλέι οφ του Champions League είναι ενδεικτικό. Απλά και μόνο με την παρουσία του Δικέφαλου στο συγκεκριμένο παιχνίδι των πλέι οφ, στα ταμεία της ΠΑΕ μπαίνουν άμεσα 2,1 εκατ. ευρώ. Σε περίπτωση, δε, που καταφέρει να αποκλείσει τους Γερμανούς, τότε ο ΠΑΟΚ του Ιβάν Σαββίδη στην κυριολεξία θα αλλάξει σε ένα βράδυ τους συσχετισμούς δυνάμεων στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Αρκεί η είσοδος και μόνο στους ομίλους του Champions League για να λάβει μια ομάδα το ποσό των 8,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή λίγο πάνω από το μισό του εφετινού μπάτζετ του ΠΑΟΚ. Αν, δε, υπολογίσει κανείς και το μερίδιο από το market pool (τα δικαιώματα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα) που για τις ελληνικές ομάδες πέρυσι έφτασε σχεδόν τα 11,7 εκατ. ευρώ (το έλαβε εξ ολοκλήρου ο Ολυμπιακός, αφού δεν υπήρχε δεύτερη ομάδα στο C.L.), τότε εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τι σημαίνει η αναμέτρηση με τη Σαλκε για την ομάδα του Βορρά. Και όλα αυτά χωρίς να υπολογίσει κανείς τα ποσά για τυχόν νίκη ή ισοπαλία (1 εκατ. ευρώ και 500 χιλ. ευρώ αντίστοιχα) στη διοργάνωση.

Αλλά και ο «κουμπαράς» του Europa League, σε περίπτωση μη πρόκρισης, δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητος. Στην περίπτωση αυτή έχει λαμβάνειν 1,3 εκατ. ευρώ από την παρουσία του στους ομίλους της διοργάνωσης και ακόμη περίπου 2 εκατ. ευρώ (εξ ολοκλήρου το ποσό ή εξ ημισείας με τον Ατρόμητο) από το market pool. Κάθε νίκη στο Europa League μεταφράζεται σε μπόνους 200 χιλ. ευρώ και 100 χιλ. ευρώ για την ισοπαλία.

Με τη χρηματοδότηση από τον ΟΠΑΠ, λοιπόν, μειωμένη ενόψει του νέου καθεστώτος που φέρνει η αποκρατικοποίηση του Οργανισμού, το χρήμα που δίνουν οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις αποτελεί τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, το μεγάλο στοίχημα για τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ. Ιδιαίτερα για αυτές που καταφέρνουν να κερδίζουν το πρωτάθλημα στην Ελλάδα, οπότε και θα συνεχίσουν (βάσει της κατάταξης της χώρας από την UEFA) να αποφεύγουν τη βάσανο των προκριματικών.

Και αν ο Ολυμπιακός συνεχίζει να εμφανίζει ακόμα το υψηλότερο μπάτζετ, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό ακριβώς στα έσοδα από το Champions League. Και αν, επίσης, ο δεδηλωμένος στόχος του ΠΑΟΚ, όπως τέθηκε από τη διοίκηση του, δεν είναι άλλος από την κατάκτηση του πρωταθλήματος, δεν οφείλεται μόνο στη φιλοδοξία να επιστρέψει η «κούπα» στη Θεσσαλονίκη έπειτα από 28 χρόνια, αλλά, όπως φαίνεται, και σε ένα προσεκτικά μελετημένο επιχειρηματικό πλάνο δεδομένων των υφιστάμενων συνθηκών σε οικονομικό επίπεδο...
 Του Νίκου Χρυσικόπουλου
 http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1856298


Πηγή:www.capital.gr
 


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου