διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

23 Αυγ 2013

Θαλάσσιο τέρας ξεβράστηκε στις ακτές της Ισπανίας

Προβληματισμένοι είναι ισπανοί και αμερικανοί θαλάσσιοι βιολόγοι που προσπαθούν εδώ και μερικές ώρες να καταλάβουν τι είδους πλάσμα είναι αυτό που ξεβράστηκε στην ακτή Λουί Σιρέ στο Βιγιαρίκος, στην επαρχία Αλμερία της Ισπανίας.
Το μήκους τεσσάρων μέτρων άγνωστο πλάσμα, που βρισκόταν σε προχωρημένη κατάσταση αποσύνθεσης, ανακάλυψε μια γυναίκα που έκανε μπάνιο εκείνη την ωρα κι ειδοποίησε τις Αρχές Πολιτικής Προστασίας, οι οποίες έσπευσαν αμέσως στην παραλία… μένοντας με ανοικτό το στόμα. Οι επιστήμονες είδαν με τα μάτια τους ένα λευκό κουφάρι κερασφόρου ζώου με μακρύ σώμα σαν τεράστιο φίδι ή θαλάσσιο δράκοντα.

Οι εικασίες δίνουν και παίρνουν και κυμαίνονται από ένα… θαλάσσιο συγγενή του τέρατος του Λοχ Νες έως ένα μεγάλο, εξαιρετικά επίμηκες είδος πελαγικού ψαριού που ονομάζεται «oarfish» (ψάρι-κουπί). Ορισμένοι είπαν ότι μπορεί να πρόκειται για ένα είδος καρχαρία, ωστόσο τα κέρατα καθιστούν το ενδεχόμενο αυτό δύσκολο.

Ειδικοί από την Promar, την Οργάνωση Προστασίας Θαλάσσιας Ζωής της Ισπανίας, αναλύουν διεξοδικά κάποια από τα λείψανα του ζώου, ενώ το υπόλοιπο τάφηκε για λόγους δημόσιας υγιεινής.

«Δεν έχουμε ιδέα τι ήταν. Βρομούσε όμως κι ήταν σε προχωρημένο στάδιο αποσύνθεσης. Οι εμπειρογνώμονες προσπαθούν να εξακριβώσουν τη φύση του»,
εξήγησε η Μαρία Σάντσες, επικεφαλής του Τομέα Πολιτικής Προστασίας στη περιοχή.

«Ίσως να μιλάμε για κάποιο είδος καρχαρία, αν κρίνουμε από τη σπονδυλική του στήλη. Αλλά μας μπερδεύουν τα κέρατα: κανείς μας δεν γνωρίζει κάποιο κερασφόρο πλάσμα που να ζει στη θάλασσα»,
ειπε ένας εκπρόσωπος της Promar, με τον Ντέιβιντ Σίφμαν, ειδικό σε θέματα καρχαριών στο αμερικανικό πανεπιστήμιο του Μαϊάμι να σημειώνει πως «είναι πιθανό να πρόκειται για ένα αλεπόψαρο (thresher shark) ή ένα ψάρι-κουπί, με τα κέρατα αυτά να είναι, ουσιαστικά, οστά ή μέρος της ουράς του». 
 http://www.tovima.gr/world/article/?aid=527100

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου