διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

30 Αυγ 2013

Κατάρρευση της κυβέρνησης Σαμαρά «βλέπουν» τα διεθνή media

Πυρά από τα διεθνή Media δέχεται τις τελευταίες ώρες η ελληνική κυβέρνηση καθώς οι καταιγιστικές εξελίξεις τόσο για το ενδεχόμενο νέας διάσωσης όσο και τα σενάρια περί μεταβίβασης του ΤΑΙΠΕΔ σε ξένη κυριαρχία φέρνουν την κυβέρνηση Σαμαρά πιο κοντά σε ένα πολιτικό ατύχημα. Αμφότεροι New York Times και Wall Street Journal αναφέρουν ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, ενώ η έλλειψη πολιτικής βούλησης και συγκεκριμένης κατεύθυνσης για το ακανθώδες ζήτημα ενός τρίτου πακέτου στήριξης συντηρούν τα σενάρια κατάρρευσής της, εάν δεν κινητοποιηθεί άμεσα.
Η WSJ σε άρθρο της με τίτλο «Η έλλειψη ρευστού στην Ελλάδα δημιουργεί προβλήματα στην Ευρωζώνη», διατείνεται πως η χώρα χρειάζεται απεγνωσμένα ζεστό χρήμα
προκειμένου να κλείσει την «μαύρη τρύπα» ύψους 4 δισ. ευρώ στα δημοσιονομικά της δεδομένα.
Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου στήριξης, η WSJ επισημαίνει ότι η χώρα θα πρέπει να βρει από την επόμενη χρονιά και άλλο ρευστό, «λόγω της χειρότερης από ότι προβλεπόταν ύφεσης, τις λανθασμένες ελπίδες για επιστροφή στις διεθνείς αγορές και έναν απρόοπτο λογαριασμός αποπληρωμής χρέους στις Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης».
Στη συνέχεια, η WSJ αναφέρεται και στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένα νέο πακέτο στήριξης, καθώς υποστηρίζει ότι «οι Ελληνες αξιωματούχοι τρέμουν στην σκέψη ότι εάν πάρουν άμεσα ρευστό, αυτό θα απαιτεί επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας τον Οκτώβριο», κάτι το οποίο θα έθετε σε δοκιμασία της «αποδυναμωμένης κυβέρνησης» Σαμαρά, υποστηρίζει το δημοσίευμα.. Το ενδεχόμενο νέων μέτρων λιτότητας, σχολιάζει και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής ανάλυσης του Eurasia Group, ο Μujtaba Rahman ο οποίος υποστηρίζει πως «τα νέα μέτρα λιτότητας, θα μπορούσαν να αποδειχθούν ως η κλωστή που θα ''σπάσει'' την κυβέρνηση».
Παράλληλα, το δημοσίευμα αναφέρεται και στην πιθανότητα «κουρέματος του ελληνικού χρέους, τονίζοντας πως η εξισορρόπηση των ελληνικών δημοσιονομικών δεδομένων μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: ο πρώτος είναι «η Ελλάδα να βιώσει μια ιστορικά απρόσμενη και μάλλον απίθανη ''έκρηξη'' της οικονομίας της», ενώ ο δεύτερος τρόπος είναι «να δεχθούν οι δανειστές της να χάσουν χρήματα».
NYT: Τα σενάρια για το ΤΑΙΠΕΔ αυξάνουν το κίνδυνο πολιτικού ατυχήματος
Οι NYT τονίζουν ότι μια ενδεχόμενη μεταβίβαση του ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων σε ξένη εταιρία θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικό για την ελληνική κυβέρνηση.
 
Σε άρθρο τους με τίτλο «Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θέλουν να επιταχύνουν την πώληση της ελληνικής περιουσίας», οι NYT υποστηρίζουν πως παρά την διάψευση από Ελληνες και ξένους αξιωματούχους, πηγή από το υπουργείο Οικονομικών τους ενημέρωσε πως η συγκεκριμένη αναφορά, «είναι μια σειρά εγγράφων και μελετών» η οποία δεν είναι ακόμη σίγουρο ότι θα συζητηθεί μεταξύ των Ελλήνων αξιωματούχων και της Τρόικα.
 
Στη συνέχεια, το δημοσίευμα επικαλείται τις δηλώσεις αναλυτών σχετικά με τις πολιτικές συνέπειες που θα επιφύλασσε μια πιθανή μεταβίβαση του ΤΑΙΠΕΔ σε ξένη εταιρεία για την κυβέρνηση Σαμαρά: «Οι αναλυτές, υποστηρίζουν ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να προχωρήσει ένα τέτοιο σχέδιο, λόγω των αντιδράσεων που θα υπήρχαν στην εύθραυστη κυβέρνηση Σαμαρά- χωρίς καν να αναφερθούμε στην αντιπολίτευση, τους συνδικαλιστές και την κοινωνία η οποία έχει χτυπηθεί από την λιτότητα».
 http://www.sofokleousin.gr/archives/140634.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου