διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

28 Αυγ 2013

Syriana στις διεθνείς αγορές

O όρος Syriana (εκ του Pax Syriana), που ενέπνευσε την ομώνυμη ταινία του 2006, στην γλώσσα των «διαδρομιστών» και των think tank της Ουάσιγκτον, συχνά χρησιμοποιείται για να περιγράψει υποθέσεις και σενάρια αναπροσαρμογής καταστάσεων και συμφερόντων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Η αναπροσαρμογή αυτή δείχνει να εκτυλίσσεται ταχύτατα τις τελευταίες ώρες, εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για πιθανή στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, με άμεσες επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων και εμπορευμάτων.


Αμέσως μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών John Kerry ο οποίος προανήγγειλε ουσιαστικά την ανάληψη δράσης από την πλευρά των ΗΠΑ και των συμμάχων της για τη συριακή κρίση, καταγράφηκε αλλαγή τις τάσης στα διεθνή χρηματιστήρια, με τις μετοχές και τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών να πλήττονται, την τιμή του πετρελαίου να ανεβαίνει και τα “ασφαλή καταφύγια”, όπως ο χρυσός, το γιεν, το ελβετικό φράγκο, να επανέρχονται στο προσκήνιο.

Η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις έχει αρχίσει ήδη να αποτυπώνεται στη ροή κεφαλαίων διεθνώς, αν και οι όποιες κινήσεις δείχνουν να απέχουν από καταστάσεις κλιμάκωσης της αβεβαιότητας. Πρώτο “θύμα”, πάντως, με βάση τα δεδομένα που διαμορφώνονται είναι οι μετοχές (χθες ο Dow Jones διολίσθησε σε χαμηλό δύο μηνών και o Nasdaq κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση για το 2013 σε όρους μονάδων) και οι αγορές των αναδυόμενων οικονομικών.

Στο επίκεντρο, η τουρκική λίρα και η ινδική ρουπία καθώς οι εξελίξεις στη Συρία έρχονται να προστεθούν στις επιπτώσεις από τις αλλαγές του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Fed.

Στη μέγγενη

Ηδη στις γειτονικές της Συρίας αγορές, η Τουρκία βλέπει κατάματα τις επιπτώσεις (και) της συριακής κρίσης σε όλα τα επίπεδα. Η τουρκική λίρα παραμένει σε έντονη πτωτική πορεία έναντι του δολαρίου (όπως και τα περισσότερα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών), σημειώνοντας νέα ιστορικά χαμηλά. "Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία σηματοδοτούν την πιθανότητα μιας στρατιωτικής επέμβασης που είναι επιζήμια για οικονομίες όπως αυτή της Τουρκίας”, ανέφερε σε διεθνή πρακτορεία ο Fatih Keresteci, στρατηγικός αναλυτής της HSBC στην Τουρκία.

Στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ο δείκτης ISE-100 πραγματοποίησε νέα βουτιά, καταγράφοντας ήδη απώλειες 16% από την αρχή του 2013 και 28% μόλις το τελευταίο τρίμηνο. Αντίστοιχα η τουρκική λίρα έχει διολισθήσει 8% έναντι του δολαρίου από τα τέλη Μαΐου, όταν η αμερικανική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων, ενώ τα επιτόκια στο 2ετές ομόλογο του τουρκικού δημοσίου αυξήθηκαν πάνω από το 10%. Με σημαντικές απώλειες κινούνται και τα γειτονικά χρηματιστήρια στο Ισραήλ αλλά και στην αραβική χερσόνησο.

Την ίδια ώρα, οι αναλυτές αναφέρουν ότι το ολοένα και πιθανότερο ενδεχόμενο αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, παρά το ότι η χώρα δεν αποτελεί μεγάλο παραγωγό, θα επιφέρει και άνοδο στις τιμές του πετρελαίου. Ήδη οι τιμές του brend “χτύπησαν” υψηλά 18 μηνών, ενώ υπήρξε ροή τοποθετήσεων σε πιο συντηρητικές επενδυτικές επιλογές όπως σε κρατικά ομόλογα και σε χρυσό (η τιμή του μετάλλου προσέγγισε ήδη υψηλά τριμήνου) αλλά και σε νομίσματα όπως το το ελβετικό φράγκο και το γιεν που σημείωσε χθες τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 8 εβδομάδων έναντι του ευρώ.

Μείωση του ρίσκου

Η κλιμάκωση της έντασης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, περιοχή που ιστορικά γεννά σφοδρές συγκρούσεις, και οι διαφαινόμενες αλλαγές σε γεωπολιτικό επίπεδο, καθιστούν αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων εξαιρετικά επιφυλακτικούς, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Η μείωση του ρίσκου και η αύξηση των διαθεσίμων σε ρευστό ή η τοποθέτησή τους σε “ασφαλέστερες” επιλογές αποτελούν πλέον προτεραιότητα, κάτι που ερμηνεύει την επιτάχυνση της εξόδου κεφαλαίων από μη “παραδοσιακές” αγορές.

Η ένταση των αναταράξεων στα χρηματιστήρια θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια και το χαρακτήρα μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής επέμβασης, λένε οι αναλυτές. Όπως συνέβη στις επεμβάσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν, οι αγορές σε περιόδους τέτοιων εξελίξεων εισέρχονται απότομα σε περίοδο εσωστρέφειας.
 http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=1860000


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου