διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

12 Σεπ 2013

Η Καγκελάριος που δεν αγαπούσε τα σκυλιά

Η Καγκελάριος Μέρκελ μπορεί να βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας για τουλάχιστον 8 χρόνια, πλην όμως υπάρχουν ακόμα πτυχές του χαρακτήρα της λιγότερο γνωστές. Όπως η φοβία για τα σκυλιά, την οποία φέρεται να ανέπτυξε τη δεκαετία του '90, μετά από κάποιο… δάγκωμα.
Αυτό και άλλες πέντε ιδιαίτερες πτυχές του χαρακτήρα της Καγκελαρίου περιγράφει σε δημοσίευμά του ο Guardian. Η πλέον αναμενόμενη έχει να κάνει με την προτεσταντική της προέλευση. Κάτι εμφανές στην πολιτική της (αυστηρότητα στην εφαρμογή των κανόνων, έμφαση στην αναγκαιότητα της τιμωρίας) που όμως σχετιζόταν με λεπτομέρειες άγνωστες ακόμα και στην ίδια!
Το 1896 γεννήθηκε στο
Πόζναν (τότε μέρος της Πολωνίας και σήμερα της Γερμανίας) ο παππούς της Μέρκελ, Λούντβιγκ Κάζμιερτακ. Μόλις η πόλη πέρασε σε πολωνικά χέρια, εκείνος έφυγε για το Βερολίνο και παντρεύτηκε μία ντόπια με την οποία απέκτησε έναν γιό, τον πατέρα της Μέρκελ. Η ναζιστική τρομοκρατία επέβαλε τον εκγερμανισμό και η οικογένεια από Κάζμιερτακ ονομάσθηκε Κάσνερ και από Καθολικοί όλοι έγιναν Προτεστάντες. Αυτό η Καγκελάριος το πληροφορήθηκε σε μεγάλη ηλικία.
Σε μεγάλη ηλικία την… βρήκε και η κατάρρευση της Ανατολικής Γερμανίας αλλά αυτό φέρεται να το έχει προσαρμόσει στο προφίλ της. Αρέσκεται, μάλιστα, να θυμίζει ότι έχει ζήσει από κοντά την κατάρρευση ενός κράτος (της Ανατολικής Γερμανίας) και έτσι αντιλαμβάνεται καλύτερα τις ομοιότητες που μπορεί να έχει ο σημερινός ευρωπαϊκός πολιτισμός με εκείνον των Ίνκας. Έναν πολιτισμό περίφημο, που η Μέρκελ συχνά θυμίζει ότι τελικά καταστράφηκε αφήνοντας λιγοστά ίχνη. Κάτι αντίστοιχο υποστηρίζει η Μέρκελ ότι θα συμβεί στην Ευρώπη εάν δεν προσαρμοστεί στις ανάγκες των καιρών, τουλάχιστον όπως τις ερμηνεύει εκείνη.
Το όραμά της για την Ευρώπη διαφέρει εκείνου του μέντορά της, Χέλμουτ Κολ. Πλέον η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δεν αφήνεται απλά να εξελιχθεί σε πλαίσια ικανοποιητικά για τα γερμανικά συμφέροντα. Οι Βρυξέλλες δεν γιγαντώνονται ως ένας αυτόνομος πολιτικός οργανισμός αντίστοιχος εκείνου στην Ουάσιγκτον αλλά το ευρωπαϊκό οικοδόμημα εξελίσσεται σε μια ισορροπία μεταξύ ανεξάρτητων κρατών – Κάτι σαν τη σημερινή Ευρώπη αλλά με εντονότερα θεσμικά κατοχυρωμένη την κυριαρχία των αντιλήψεων που έχει σήμερα η Γερμανία. Αυτό της το όραμα την απομακρύνει από τον άλλο συντηρητικό ηγέτη αυτής της περιόδου, τον Ντέιβιντ Κάμερον. Η Μέρκελ θαυμάζει το βρετανικό πολιτικό σύστημα αλλά απεχθάνεται τον απομονωτισμό του Κάμερον.
Eνδιαφέρον, όμως, στο δημοσίευμα του Guardian έχουν και οι προσωπικές πτυχές της προσωπικότητας της Μέρκελ, όπως η φοβία της για τα σκυλιά. Ο Πρόεδρος Πούτιν φέρεται, μάλιστα, να την εκμεταλλεύτηκε για να… εκδικηθεί για την πτώση του Τείχους. Όταν η Μέρκελ τον επισκέφθηκε για πρώτη φορά στο Κρεμλίνο, αυτός της χάρισε ένα λούτρινο σκύλο! Στην επόμενη συνάντηση, στη θερινή κατοικία του στη Μαύρη Θάλασσα, ο Πούτιν άφησε ελεύθερο ένα τεράστιο μαύρο λαμπραντόρ, τον Κόνι, κάνοντας τη Μέρκελ να πάγωσε στη θέση της και προσφέροντας στους φωτογράφους την ευκαιρία να την αποθανατίσουν, όπως και το σαρδόνιο χαμόγελο που ο ίδιος είχε στα χείλη.
Η Μέρκελ εδώ και χρόνια επιχειρεί να εμπλουτίσει τη δημόσια εικόνα της ως ζεστής συντρόφου. Πριν εκλεγεί Καγκελάριος πρόβαλε τις δεξιότητές της στη μαγειρική και την ζαχαροπλαστική. Τότε ξακουστή ήταν η πατατόσουπα που φτιάχνει, το ρολό κρέατος και πάνω απ' όλα το κέικ δαμάσκηνο, το οποίο λάτρευε ο άντρας της. Όσο ήταν υπουργός στις κυβερνήσεις του Κολ, ξέκλεβε μερικές ώρες κάποια Σαββατοκύριακα για να του φτιάξει το κέικ. Όταν έγινε, όμως, Καγκελάριος, όλα αυτά κόπηκαν απότομα.
 http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27083&subid=2&pubid=113108631

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου