διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

15 Σεπ 2013

Η τρόϊκα επιστρέφει πιο άγρια από ποτέ

Αποδέκτης σκληρών και επώδυνων μηνυμάτων από την Ε.Ε. έγινε τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο επίτροπος επί των Οικονομικών κ. Ολι Ρεν, σφόδρα ενοχλημένος από τις διαρροές του Μαξίμου περί τερματισμού των μέτρων και μη επιβολής νέου μνημονίου, διαμηνύει πως «οι προσδοκίες θα πρέπει να κατέβουν στην Ελλάδα». Οι ίδιες πηγές αναφέρονται σε αλλεπάλληλες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν για το θέμα στις Βρυξέλλες τόσο με στελέχη και τεχνοκράτες της Ε.Ε. όσο και με το Κολέγιο των Επιτρόπων για να εξεταστεί ο τρόπος κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού που θα υπάρξει στη χώρα μας.


Ειδική έρευνα εκπροσώπων του γραφείου του επιτρόπου και της Κομισιόν που εκτάκτως ζητήθηκε φέρεται να έχει προσδιορίσει την «τρύπα» του χρηματοδοτικού προγράμματος στην Ελλάδα περίπου στα 5,5 δισ. ευρώ, ενδεχομένως και κοντά στα 10 δισ. ευρώ! Πρόκειται για ένα εφιαλτικό σενάριο, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα θα κληθεί εκ νέου να λάβει επώδυνα μέτρα σε μια περίοδο που η κοινωνία δείχνει έντονα σημάδια κόπωσης, ενώ και η δικομματική κυβέρνηση επιδιώκει έξοδο από μια τόσο δυσάρεστη κατάσταση.

Κορυφαίος ξένος κοινοτικός αξιωματούχος, την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε στην εφημερίδα μας την έντονη ανησυχία του, καθώς αυτή την περίοδο η Κομισιόν με έκπληξη άκουσε τον Ελληνα πρωθυπουργό να μιλάει για «μη ανάληψη νέων μέτρων στη χώρα». Ηδη στις Βρυξέλλες έχει σημάνει red alert, μια και οι δηλώσεις Σαμαρά στη ΔΕΘ αλλά και σειρά διαρροών στον Τύπο για το θέμα της ΛΑΡΚΟ ή για την εν γένει στάση του δικομματικού συνασπισμού σε ενδεχόμενες νέες πιέσεις από το εξωτερικό προκάλεσαν αμηχανία.

Για τον παραπάνω λόγο ο Ελληνας πρωθυπουργός δέχθηκε μήνυμα την προηγούμενη εβδομάδα να επανεξετάσει τη στάση του, αν και στην Κομισιόν αυτή τη στιγμή η κυβερνητική ρητορική ερμηνεύεται με δύο κυρίως τρόπους: ο πρώτος -και πιο επίφοβος για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους- αναφέρει πως ο πρωθυπουργός, διαβλέποντας το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και τη σαφή ανάγκη λήψης νέων σκληρών μέτρων, επιδιώκει εντυπωσιακή έξοδο μέσω κλιμακούμενων ενεργειών και προσφυγή στις κάλπες με όπλο μια ισχυρή άρνηση στην τρόικα για νέα μέτρα.

«Ο κ. Σαμαράς σε αυτήν την περίπτωση θα ζητήσει νωπή λαϊκή εντολή για να διαπραγματευτεί σκληρά με τους δανειστές, ενώ μια αποπομπή της τρόικας σαφώς θα βοηθήσει πολιτικά», αναφέρουν πηγές από το Ευρωκοινοβούλιο.
Η δεύτερη ανάγνωση του γραφείου του κ. Ρεν έχει να κάνει με την εκτίμηση πως ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί επί της ουσίας προσφυγή στις κάλπες, απλά σηκώνει ψηλά τον πήχη των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, που θα ξεκινήσουν μετά τις γερμανικές εκλογές, διαμηνύοντάς τους με κάθετο τρόπο πως η Ελλάδα βρίσκεται σε μεταίχμιο. «Να μην ξεχνάμε πως μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς να έχει τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις του μνημονίου, όμως ποτέ δεν το… ερωτεύτηκε», λέει η ίδια έγκυρη πηγή.




Στο στόχαστρο οι συντάξεις

Τι είναι αυτό, όμως, που κινητοποιεί σε τόσο μεγάλο βαθμό την πολιτική ηγεσία του τόπου και δημιουργεί τόσο ισχυρά πολιτικά αντανακλαστικά; Σύμφωνα με τις μελέτες των Βρυξελλών, οι οποίες είναι στη διάθεση του επιτρόπου για τα Οικονομικά αλλά και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων, ένα νέο μνημόνιο για την Ελλάδα εκτός από αναπόφευκτο κρίνεται πως θα σημάνει στοχοποίηση μιας και μόνης κοινωνικής ομάδας.

Οι σχετικές μελέτες τις οποίες το «ΘΕΜΑ» είναι σε θέση να γνωρίζει, και για τις οποίες σχετικά είχαμε γράψει πριν από πέντε μήνες, αναφέρονται σε δραστικές περικοπές στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ. Οπως παρουσιάστηκε στον κ. Ρεν πριν από λίγες ημέρες, ο μέσος όρος των ελληνικών συντάξεων βρίσκεται περίπου στα 903 ευρώ, κατά πολύ πιο πάνω από τον αντίστοιχο πορτογαλικό που είναι στα 350 ευρώ. Με δεδομένη μάλιστα τη μείωση συντάξεων που θα εφαρμοστεί στην Πορτογαλία από 1/1/2014 για τις συντάξεις των 600 ευρώ, ισχυρές είναι οι πιέσεις που αναμένεται να υπάρξουν σε αυτό το ζήτημα και στην Ελλάδα. Σύμφωνα πάντα με τα σχέδια των Βρυξελλών, στόχος είναι ο μέσος όρος των ελληνικών συντάξεων να πέσει στα 600 ευρώ, ενδεχομένως και λίγο χαμηλότερα, με σκοπό να καλυφθούν τα χρηματοδοτικά κενά. Κατανοητό βέβαια είναι πως για τους Ελληνες που ήδη ζουν κάτω από συνθήκες ακραίας ακρίβειας και υπερφορολόγησης, αυτο το ενδεχόμενο θα έχει τραγικές συνέπειες για τη ζωή τους.
Κι αυτό ακριβώς το γνωρίζει η δικομματική κυβέρνηση, με αποτέλεσμα με τη σειρά της να στέλνει μηνύματα στην Ευρώπη.
 Δημήτρης Μαρκόπουλος
 http://www.protothema.gr/economy/article/310873/i-troika-epistrefei-pio-agria-apo-pote/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου