διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

20 Σεπ 2013

Die Zeit: Ο Βενιζέλος ζήτησε από τον Άσμουσεν να «μαγειρέψει» τα στοιχεία για το έλλειμμα

Τρεις ολόκληρες σελίδες αφιερώνει η γερμανική «Die Zeit» στο ταξίδι του μέλους της ΕΚΤ Γιέργκ Άσμουσεν στην Ελλάδα, περιγράφοντας με κάθε λεπτομέρεια όλες τις κινήσεις του από τη στιγμή που πάτησε το πόδι του στη χώρα. Τα «μάτια» των δημοσιογράφων βρίσκονταν παντού, σχολιάζοντας τα πάντα... από το ψάρι που έφαγε, μέχρι και τα σαπούνια που δεν υπάρχουν στις τουαλέτες, αλλά και τα ελάχιστα καθίσματα...
Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα πορτρέτο του μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, το οποίο εστιάζει στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα και περιγράφει το 24ωρό του στην ελληνική πρωτεύουσα.


«Τρέφω τεράστιο σεβασμό προς την Ελλάδα, αλλά οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν», δηλώνει ο ισχυρός άντρας της Ευρωζώνης , όπως χαρακτηριστικά τον περιγράφει το δημοσίευμα. 

Το κείμενο που υπογράφουν οι Μαρκ Σίριτς και Γιάνα Σιμόν, πέρα από αυτές τις «χαριτωμένες» πινελιές, προκαλεί ωστόσο πολλά ερωτηματικά, όταν αναφέρεται προς  το τέλος του κειμένου στην επίσκεψή του στο Μαξίμου και τη συνάντησή του με τον κ. Βενιζέλο, εκεί όπου χωρίς ενδοιασμούς σχολιάζεται ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τον Άσμουσεν να «μαγειρέψει» τα στοιχεία για το έλλειμμα...

«Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Αθήνα, ο Άσμουσεν συνάντησε και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Συνομίλησαν για το έλλειμμα του προϋπολογισμού, αλλά ο Άσμουσεν σχεδόν έπεσε από την καρέκλα του, επειδή ζαλίστηκε! Άκουσε τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης να τον ρωτά, εάν μπορεί να αλλάξει τους αριθμούς, ώστε η διαφορά με τους στόχους να είναι μικρότερη ή να μηδενιστεί. ''Reorganise the figures'', είπε. Για τον Άσμουσεν, αυτά τα λόγια είναι χαρακτηριστικό της ''παλιάς Ελλάδας''. Ξεπερασμένες, μη αποδοτικές αντιλήψεις, οι οποίες δεν βρίσκουν πια κατανόηση», γράφει κατά λέξη το δημοσίευμα.

Στο κείμενο, επίσης, αναφέρεται ότι ο Αντ. Σαμαράς «εξαφανίστηκε» στα ενδότερα του Μαξίμου μετά τη συνάντηση με το στέλεχος της ΕΚΤ και ότι οι δρόμοι της Αθήνας μυρίζουν… ούρα, σαν τριτοκοσμική χώρα…


Βενιζέλος: Ανακριβές το δημοσίευμα - Να το διαψεύσουν η ΕΚΤ και ο κ. Άσμουσεν


«Το δημοσίευμα της εφημερίδας Die Zeit που αναφέρεται – στο πλαίσιο πολυσέλιδου αφιερώματος στο πρόσωπο του κ. J. Asmussen - στο δήθεν περιεχόμενο της συνομιλίας μας, κατά την πρόσφατη (22.8.2013) συνάντησή μας, στην Αθήνα, στο Υπουργείο Εξωτερικών, είναι απολύτως ανακριβές», επισημαίνει σε δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Βενιζέλος καλεί τόσο τον κ. Άσμουσεν όσο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διαψεύσουν επισήμως το δημοσίευμα. «Αναμένω την επίσημη διάψευση του δημοσιεύματος από πλευράς του ιδίου του κ. Asmussen και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ελπίζω να μη χρειαστεί να επανέλθω», τονίζει στη δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών.

Αόριστη διάψευση από την ΕΚΤ

Λίγη ώρα μετά την παρότρυνση του υπουργού Εξωτερικών, στη ΕΚΤ και στον κ. Άσμουσεν να προχωρήσουν σε διαψεύσεις, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ παρενέβη στο θέμα που δημιουργήθηκε μετά από το δημοσίευμα της Die Zeit.

«Η περιγραφή δεν είναι σωστή», αρκέστηκε να δηλώσει ο Γουίλιαμ Λέλιφελντ. Η τοποθέτηση του εκπροσώπου της ΕΚΤ εκλαμβάνεται ως αόριστη διάψευση.

«Το άρθρο δεν είναι σωστό σε αυτό το σημείο, αλλά δε θα σχολιάσουμε λεπτομέρειες εσωτερικών συζητήσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος ερωτηθείς από δημοσιογράφο του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων MNI.
http://www.protothema.gr/politics/article/312402/die-zeit-o-euagg-venizelos-zitise-apo-ton-asmussen-na-mageirepsei-ta-stoiheia-gia-to-elleimma-/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου