διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

3 Οκτ 2013

Στους τραπεζίτες της Γουόλ Στριτ ελπίζει ο Μπαράκ Ομπάμα

Στην πανίσχυρη Γουόλ Στριτ εναποθέτει τις ελπίδες του ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, καθώς δείχνει να είναι η μόνη που μπορεί να «τρίξει τα δόντια» στους Ρεπουμπλικάνους, αποτρέποντας το ενδεχόμενο κήρυξης χρεοκοπίας σε μερικές εβδομάδες. Με την αμερικανική κυβέρνηση να έχει κατεβάσει «ρολά» μετά την αποτυχία του Κογκρέσου να συμφωνήσει στον προϋπολογισμό, η μάχη μετατίθεται για τις 17 Οκτωβρίου, όταν οι αμερικανοί νομοθέτες θα κληθούν να καταλήξουν σε συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου του δημοσίου χρέους.
Ο Ομπάμα συναντήθηκε με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων τραπεζών της Γουόλ Στριτ, συμπεριλαμβανομένων των JP Morgan Chase, Goldman Sachs και Bank of America, προκειμένου να συζητήσουν το όριο δανεισμού και άλλα οικονομικά ζητήματα. Οι τραπεζίτες είναι μέλη του λόμπι Financial Services Forum, το οποίο μαζί με 250 επιχειρήσεις έστειλε μία επιστολή στο Κογκρέσο ζητώντας την αύξηση του ορίου δανεισμού. «Είναι σημαντικό για εκείνους να αναγνωρίσουν ότι αυτό θα έχει μεγάλες συνέπειες στην οικονομία μας και στα κέρδη τους» σχολίασε μετά την κρίσιμη συνάντηση ο Ομπάμα, ο οποίος δηλώνει «εξοργισμένος» με τη στάση του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Ο αμερικανός πρόεδρος, είπε επίσης, ότι αρνείται να διαπραγματευτεί «με την εξτρεμιστική πτέρυγα ενός κόμματος» καθώς πλησιάζει η προθεσμία της 17ης Οκτωβρίου. «Το μήνυμα που έχω για του ηγέτες του Κογκρέσου είναι ότι ώσπου να έχουμε στα χέρια μας μία ξεκάθαρη νομοθεσία που θα ξανα-ανοίγει την κυβέρνηση... μέχρι να το κάνουμε αυτό, μέχρι να διασφαλίσουμε ότι το Κογκρέσο θα επιτρέψει στο (υπουργείο Οικονομικών) να κάνει πληρωμές τις οποίες το ίδιο το Κογκρέσο έχει ήδη εγκρίνει, δεν θα ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις» δήλωσε ο Ομπάμα. Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λου προειδοποίησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να κηρύξουν χρεοκοπία αν το όριο δανεισμού δεν αυξηθεί σύντομα.  

«Για το κλείσιμο της κυβέρνησης υπάρχει προηγούμενο, για τη χρεοκοπία δεν υπάρχει προηγούμενο» προειδοποίησε ο Λόιντ Μπλανκφεΐν, επικεφαλής της Goldman Sachs, προσθέτοντας ότι η οικονομική ανάκαμψη είναι ήδη «αναιμική». Ο Ομπάμα συναντήθηκε και με τους επικεφαλής του Κογκρέσου και από τα δύο κόμματα στον Λευκό Οίκο. Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, αποχώρησε από τις συνομιλίες, διαμαρτυρόμενος ότι οι Δημοκρατικοί αρνούνται να διαπραγματευθούν. «Το μόνο που ζητάμε είναι συζήτηση και ίση μεταχείριση των Αμερικανών υπό το Obamacare» δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Ο επικεφαλής της δημοκρατικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, Χάρι Ρέιντ, είπε ότι ούτε ο πρόεδρος ούτε το Δημοκρατικό Κόμμα θα δεχθούν να αλλάξουν το Obamacare προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με τους Ρεπουμπλικάνους για να ανοίξει η κυβέρνηση. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Moody's Analytics Μαρκ Ζάντι, προειδοποίησε ότι αν το «λουκέτο» στην κυβέρνηση παραμείνει και την επόμενη εβδομάδα οι απώλειες για τους επενδυτές θα είναι σημαντικές. Ωστόσο, είπε, τίποτα δεν θα συγκρίνεται με την καταστροφή που θα επέλθει αν δεν υπάρξει συμφωνία  για την αύξηση του ορίου χρέους, που αυτή τη στιγμή είναι στα 16,7 τρισεκατομμύρια δολάρια. 
 http://www.tovima.gr/world/article/?aid=533060

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου