διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

7 Οκτ 2013

Σόρος: Μειώστε το ελληνικό χρέος

Έκκληση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μέσω "κουρέματος" του επίσημου τομέα απευθύνει ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος σε συνέντευξή του στο Der Spiegel.
"Όλοι ξέρουν ότι το χρέος της χώρας δεν μπορεί να αποπληρωθεί", σημειώνει, υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα είναι πολύ κοντά σε ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα.
"Γνωρίζω από συζητήσεις ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα επιστρέψουν στην Ελλάδα εάν υπάρξει κούρεμα του επίσημου τομέα και εφόσον η Αθήνα πληροί τους όρους της τρόικας. Με αυτόν τον τρόπο, η χώρα θα μπορούσε να ανακάμψει γρήγορα"
, τονίζει ο κ. Σόρος.
Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους βρίσκεται στην κατοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αυστηρή νομοθεσία εναντίον ενδεχόμενης μείωσής του.
Ο Σόρος αναγνωρίζει αυτά τα προβλήματα. "Ο επίσημος τομέας δεν μπορεί σήμερα να διαγράψει τα χρέη αυτά διότι έτσι θα παραβίαζε μια σειρά από ταμπού, ειδικά για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα", σημειώνει. Ωστόσο, τονίζει ότι η Γερμανία θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία. "Πρέπει να θυμόμαστε ότι και η Γερμανία έχει επωφεληθεί από μειώσεις χρέους και επιμηκύνσεις μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μεταξύ άλλων, και από την Ελλάδα, αλλά τώρα δείχνει αδιάλλακτη", τονίζει.
Ο Σόρος υπογράμμισε ότι η επιμονή της Γαλλίας για υψηλές γερμανικές αποζημιώσεις συνέβαλε στην άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ. "Συνέπεια της γερμανικής πολιτικής είναι η ανάδυση ακροδεξιών ομάδων, όπως η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα. Υπάρχει τάση προς μια παρόμοια κατεύθυνση, του λαϊκισμού και του εξτρεμισμού", τονίζει.
Καλεί δε την Άγκελα Μέρκελ να αλλάξει στάση καθώς, όπως αναφέρει, "η κατάσταση που έχει προκύψει από την ευρωπαϊκή κρίση δεν είναι ούτε σταθερή ούτε ανεκτή. Η Γερμανία θα πρέπει να αναλάβει περισσότερες ευθύνες για να μην καταρρεύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που δεν είναι στα γερμανικά συμφέροντα", υπογραμμίζει.
http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1142375/soros-meioste-to-ellhniko-hreos.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου