διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

11 Οκτ 2013

Le Nouvel Observateur: Το Εθνικό Μέτωπο απειλεί να γίνει πρώτο κόμμα

Άνοδο του ποσοστού του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν δείχνει δημοσκόπηση του περιοδικού Le Nouvel Observateur. Το ακροδεξιό κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 24%, περνώντας ακόμα και τους Σοσιαλιστές. Η άνοδος της ακροδεξιάς μπορεί να παραλύσει την Ευρώπη, προειδοποιεί ο Φρανσουά Ολάντ που βλέπει τα ποσοστά του να κατρακυλούν.
«Η σφυγμομέτρηση που προκαλεί φόβο: στην πρώτη θέση ενόψει των ευρωεκλογών το Εθνικό Μέτωπο, απειλεί να γίνει πρώτο κόμμα στη Γαλλία» γράφει ο Nouvel Observateur.
Το 24% που συγκεντρώνει
το Εθνικό Μέτωπο στη δημοσκόπηση είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο από το ποσοστό που συγκέντρωσε το κόμμα στις τελευταίες ευρωεκλογές, το 2009.

Πέντε μονάδες κάτω από το κόμμα της Μαρίν Λεπέν βρίσκονται οι Σοσιαλιστές του Φρανσουά Ολάντ. Μάλιστα, το κόμμα του Ολάντ βρίσκεται στην τρίτη θέση πίσω και από το δεξιό UMP που συγκεντρώνει ποσοστό 22%.

Σε συνέντευξή του, ο γάλλος πρόεδρος, ερωτηθείς για τις ευρωεκλογές του Μαΐου, αναγνώρισε τους κινδύνους που ελλοχεύουν να καταγραφεί σε αυτές μια «ήττα της Ευρώπης».

«Είναι πιθανόν», είπε, «η σύνθεση του επόμενου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αποτελείται κατά μεγάλο μέρος της από ευρωσκεπτικιστές. Θα πρόκειται για μια οπισθοδρόμηση και για μια απειλή παράλυσης».

Ο Ολάντ απηύθυνε έκκληση στους ψηφοφόρους να γίνει αντιληπτό το πραγματικό νόημα των ευρωεκλογών.

«Δεν καλούμαστε να ψηφίσουμε υπέρ ή κατά της Ευρώπης. Πρόκειται για μια επιλογή ανάμεσα σε δύο διαφορετικά ευρωπαϊκά προγράμματα: την παρατεταμένη λιτότητα ή την βιώσιμη ανάπτυξη, τον ανταγωνισμό ή τη ρύθμιση (των αγορών), τις αγορές ή τις επενδύσεις, την βραχυπρόθεσμη προσέγγιση στα πράγματα ή την μετάβαση σε μια πιο οικολογική πολιτική» είπε.


Ερωτηθείς σχετικά με την άνοδο της ακροδεξιάς, ο Ολάντ δήλωσε: «Έναντι των εξτρεμισμών, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να τους αντιμετωπίσουμε. Ποιος μπορεί να φαντάζεται ότι το να γυρίσουμε πίσω, στα εθνικά σύνορα, θα μας προστάτευε από την μετανάστευση; Ο ρόλος της (συνθήκης) Σένγκεν είναι να ορίζει τους κανόνες για την ελευθερία της κυκλοφορίας (προσώπων στην ΕΕ). Αν πρέπει να την ενισχύσουμε, είμαι έτοιμος. Η λύση όμως και σε αυτό πρέπει να είναι ευρωπαϊκή».
«Ποιος μπορεί να υποκρίνεται ότι οι Ευρωπαίοι θα ζούσαν καλύτερα χωρίς το ενιαίο νόμισμα; Θα πλήττονταν από βάναυσες (νομισματικές) υποτιμήσεις κι αυτό θα σηματοδοτούσε το τέλος της ενιαίας αγοράς. Χωρίς να μιλήσουμε για την κερδοσκοπία σε βάρος των κρατικών χρεών» συνέχισε ο Ολάντ.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας υποστήριξε ότι «ο εθνικισμός είναι μια τάση η οποία γεννήθηκε πριν από δύο δεκαετίες» στη γαλλική πολιτική σκηνή, κι οφείλεται «στην έλλειψη προοπτικής και συλλογικής δυναμικής». Σε αυτό «προστίθεται ο φόβος της παρακμής», είπε.
«Ορισμένες χώρες βιώνουν με δύσκολο τρόπο την αναμέτρηση με την παγκοσμιοποίηση» δήλωσε και τόνισε ότι η Ευρώπη συνδέεται άρρηκτα «με το άνοιγμα των συνόρων», δηλαδή «με την μετανάστευση».
«Αυτό που τρέφει τον λαϊκισμό είναι επίσης η σχέση με το Ισλάμ. Σε αυτό προστίθενται οι φόβοι των εργαζόμενων απέναντι στις αναδιαρθρώσεις της βιομηχανίας, οι φόβοι πολλών μπροστά στη δυναμική άνοδο των αναδυόμενων οικονομιών, ο συντηρητισμός που εν μέρει συνδέεται με τη γήρανση του πληθυσμού. Η ξενοφοβία κάνει τα υπόλοιπα» επισήμανε.
Η έξοδος από την οικονομική κρίση «είναι απαραίτητη, αλλά πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα για να αμβλυνθούν οι εθνικοί εγωισμοί», ανέφερε.
Ερωτηθείς αν η Ευρώπη φέρει ευθύνη, ο Ολάντ απάντησε «ναι, στο βαθμό που οι ηγέτες της αποτυγχάνουν να υπερβούν τους εθνικούς τους σκοπούς».
Πρέπει να «διεκδικήσουμε ξανά την ευρωπαϊκή ιδέα», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος, πράγμα που «είναι δύσκολο με τους 28. Σε αυτό οφείλεται η βούλησή μου να αρχίσουμε από ένα σκληρό πυρήνα, με την Ευρωζώνη, και να προχωρήσουμε πιο γρήγορα με τις χώρες που αποφασίζουν ελεύθερα».
Η Ευρώπη, τόνισε, πρέπει να «αποκτήσει περισσότερη αυτοπεποίθηση».
 http://www.tovima.gr/world/article/?aid=534253

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου