διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

13 Νοε 2013

Thom Hartmann: Η οικονομία των ΗΠΑ είναι ετοιμόρροπη

Ως «όμηρο» λίγων βαθύπλουτων οικογενειών παρουσιάζει την οικονομία των ΗΠΑ ο πολιτικός σχολιαστής Thom Hartmann, στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Το Κραχ του 2016: Η Συνομωσία για την Καταστροφή της Αμερικής – και Τι Μπορούμε να Κάνουμε για να τη Σταματήσουμε».
Σε συνέντευξη που έδωσε με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του, ο Hartmann σχολιάζει ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται ήδη σε πορεία κατάρρευσης, με ορίζοντα το 2016. Ερωτηθείς για την επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας, σημειώνει ότι η απαρχή της κρίσης τοποθετείται στο 2006, όταν ξεκίνησε η κατάρρευση της αγοράς ακινήτων
στις ΗΠΑ. Επισημαίνει ότι, όπως η κυβέρνηση Bush δεν έκανε τίποτα αρχικά να αποτρέψει την εξέλιξη της κρίσης, περιμένοντας τις εκλογές του 2008, έτσι και η κυβέρνηση Obama περιμένει σήμερα, χωρίς να πραγματοποιεί τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να απεμπλακεί μέσω των εκλογών του 2016. «Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια στην κυβέρνηση και στην Fed να συγκρατήσουν την κατάσταση για μετά τις εκλογές του 2016. Δεν ξέρω αν θα πετύχουν ή όχι. Κυριολεκτικά, θα μπορούσε να συμβεί ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Hartmann.

Κάνοντας αναφορές στη δεκαετία του ’20, αλλά και παλαιότερα, στις δεκαετίες του 1850, 1760 και 1770, ο Hartmann εξηγεί ότι όπως συνέβαινε τότε, έτσι και σήμερα υπάρχουν πολύ λίγα και πολύ ισχυρά συμφέροντα που είναι θεμελιωδώς αντιδημοκρατικά και που σε πολλές περιπτώσεις πετυχαίνουν να δημιουργήσουν κυβερνήσεις ολιγαρχικού τύπου. Πρόκειται, όπως λέει, για τον πόλεμο των πλουσίων εναντίον των φτωχών, εναντίον της μεσαίας τάξης.

Μεταξύ άλλων, ο Hartmann φέρνει παραδείγματα από τη Wall Street όπου, όπως λέει, το προηγούμενο έτος 10 άνθρωποι, μεγαλοστελέχη αμερικανικών εισηγμένων, έβγαλαν περισσότερα από 2 δισ. δολάρια σε εισόδημα. Όταν διαθέτεις άφθονη ρευστότητα, και σε συνθήκες ύφεσης όλοι είναι διατεθειμένοι να πουλήσουν όσο-όσο για να σωθούν, τότε έχεις μια τεράστια ευκαιρία να γίνει ακόμα πλουσιότερος, προσθέτει ο ίδιος.

Όπως και στο παρελθόν, έτσι και σήμερα θα χρειαστεί να προκύψει μία μεγάλη οικονομική κρίση, προτού ενισχυθεί η πολιτική βούληση που θα οδηγήσει στις απαραίτητες δομικές αλλαγές του πολιτικού και οικονομικού συστήματος, οι οποίες με τη σειρά τους θα καταστήσουν και πάλι λειτουργικό το αμερικανικό οικοδόμημα.

Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί το Κραχ του 2016 είναι να γίνουν σήμερα οι αλλαγές που είναι γνωστό ότι θα χρειαστεί να γίνουν μετά, υποστηρίζει ο Hartmann. Μία από τις πιο βασικές αλλαγές θα είναι ο έλεγχος της διόγκωσης των επιχειρήσεων. Κάθε βασικός βιομηχανικός κλάδος στις ΗΠΑ ελέγχεται από τρεις, τέσσερις ή πέντε εταιρείες, σχολιάζει, προσθέτοντας ότι ακόμα και στην φύση, η ισορροπία προκύπτει από την ποικιλία και τη διάχυση. Με αυτό το κριτήριο, η αμερικανική οικονομία είναι σήμερα «απίστευτα εύθραυστη».

Στη συνέντευξή του ο Hartmann φέρνει διάφορα παραδείγματα για τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια εναντίον της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας ως «ελπιδοφόρα» την εμφάνιση του Κινήματος Occupy. Και αναφέρει ως ενδεικτική της κατάστασης που διαμορφώνεται την ιστορία του James Richard Verone, την οποία έχει συμπεριλάβει και στο βιβλίο του. Ο Verone τον Ιούνιο του 2011 μπήκε σε μία τράπεζα και φώναξε ότι διαπράττει «ληστεία για ένα δολάριο». Στη συνέχεια έμεινε καθισμένος, περιμένοντας τη σύλληψή του. Αργότερα εξήγησε ότι επιδίωξε την φυλάκισή του για να εξασφαλίσει την υγειονομική περίθαλψη που χρειαζόταν, για την οποία δεν μπορούσε να πληρώσει διαφορετικά. Το σχέδιό του πέτυχε.
  Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου