διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

13 Δεκ 2013

Το veto του ΠαΣοΚ, η πειθαρχία της Νέας Δημοκρατίας

Εδώ και τέσσερις μήνες οι κ. κ. Σαμαράς και Μιχελάκης είχαν διατρανώσει την πρόθεση τους να πραγματοποιήσουν αλλαγές στην εκλογική διαδικασία στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μάλιστα, είχαν κατατεθεί και τα πρώτα σενάρια για τις συμμαχίες των επικείμενων εκλογών. Πρωθυπουργός και Υπουργός Εσωτερικών στις τελευταίες εμφανίσεις τους – πριν από ελάχιστες ημέρες- είχαν υπεραμυνθεί μέχρι το ακέραιο την ανάγκη ανατροπής της υφιστάμενης κατάστασης και «αποκομματικοποίησης» της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πριν από λίγες ημέρες σε ανακοίνωση του ο πρώην Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, πρώην Υφυπουργός Εσωτερικών και νυν Βουλευτής του ΠαΣοΚ, κ. Πάρις Κουκουλόπουλος είχε επισημάνει ότι αλλαγή στην εκλογική διαδικασία δεν θα γίνει τώρα αλλά το 2019.

Ακούγοντας τη σχετική είδηση θεώρησα εξωπραγματικό το γεγονός να μην ισχύσει η πρόθεση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εσωτερικών και να επιβεβαιωθεί ο Βουλευτής του ΠαΣοΚ. Και όμως μετά από λίγες ημέρες ο ίδιος ο κ. Μιχελάκης αναίρεσε τον εαυτό του και απέσυρε την πρόθεση του για αλλαγές στη διαδικασία, βεβαιώνοντας ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον προσεχή Μάιο με το ισχύον εκλογικό σύστημα, έπειτα από απόφαση του γραφείου Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΠαΣοΚ. Μάλιστα, αυτό που συζητήθηκε ήταν ότι η ενδεχόμενη άρνηση των Βουλευτών του ΠαΣοΚ να ψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο θα δημιουργούσε αδιέξοδο στην κυβέρνηση.

Όλα αυτά με οδηγούν στο συμπέρασμα ότι παρά το γεγονός ότι το ΠαΣοΚ είναι η μειοψηφία του κυβερνητικού σχηματισμού έχοντας συγκεντρώσει το 13% του ποσοστού στις τελευταίες εκλογές, αποφασίζει και διατάζει, κόβει και ράβει, συμπαρασύροντας με την πολιτική του την κυβέρνηση στα δικά του μονοπάτια. Και όταν θέτει βέτο για ένα θέμα ελάσσονος σημασίας φανταστείτε τι θα γίνει αν η κυβέρνηση προσπαθήσει να πάρει μια απόφαση που θα θίγει ζωτικά ζητήματα που αφορούν το δεύτερο κόμμα της συγκυβέρνησης. Θα συμφωνήσω με πολλούς σκληροπυρηνικούς «Πασόκους» που μου επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι ακόμη και στο 3% να φτάσει το κίνημα, θα συνεχίσει να κυβερνάει τη χώρα, γιατί χωρίς το ΠαΣοΚ δεν υπάρχει πολιτική βούληση. Όταν άκουσα τη συγκεκριμένη φράση στην αρχή τη θεώρησα αστεία, έπειτα όμως κατάλαβα ότι είχε απόλυτο δίκαιο ο φίλος παλαιός «Πασόκος».

Μπορεί στο πράσινο στρατόπεδο να επικρατεί ικανοποίηση, αφού πολλοί από τους Δημάρχους και Περιφερειάρχες να θεωρούν ότι η συνέχιση με το ισχύον σύστημα θα τους «σώσει» πολιτικά, το ίδιο δεν ισχύει στα «γαλάζια» στελέχη που βράζουν βλέποντας να επικρατεί η «πράσινη» άποψη σε όλα τα θέματα. Ο πάλαι ποτέ αιώνιος αντίπαλος που στέρησε την εξουσία από τη Νέα Δημοκρατία, βρίσκεται στα πράγματα με την πλειοψηφία της σημερινής παράταξης να στηρίζει αυτή τη διαδικασία.
 http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=548368

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου