Κανέναν λόγο για τον οποίο θα πρέπει να «τιμωρηθεί» η Ιταλία από τις αγορές δεν βλέπει ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τη στιγμή που η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι απέφυγε την πτώση και έχει υιοθετήσει ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera, ο Γιούνκερ, που είναι και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, τονίζει: «Από πολιτικής και οικονομικής πλευράς,
δεν βλέπω κανέναν λόγο για τον οποίο η Ιταλία θα πρέπει να τιμωρηθεί από τις αγορές».
«Κυρίως τώρα που απομακρύνθηκε το ενδεχόμενο κυβερνητικής κρίσης... παρά το γεγονός ότι ο χρέος ανέρχεται στο 118% του ΑΕΠ, έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες για την ανάταξη της δημοσιονομικής κατάστασης», σημειώνει, υπενθυμίζοντας την υιοθέτηση προγράμματος λιτότητας ύψους 25 δισ. ευρώ.
Η Ιταλία έχει αποφύγει μέχρι στιγμής την επίθεση των αγορών, ωστόσο φόβοι για τη μετάδοση της κρίσης χρέους αρχίζουν πλέον να κατευθύνονται προς αυτήν.
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι απέφυγε την Τρίτη την πτώση της κυβέρνησής του, αλλά η οριακή του νίκη εγκαινιάζει μία περίοδο αβεβαιότητας στη χώρα, η οποία ερεθίζει τις αγορές και θα καταστήσει δύσκολη την υιοθέτηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της ιταλικής κυβέρνησης.
Σε ερώτηση σχετικά με μία προσφυγή της Πορτογαλίας στον μηχανισμό στήριξης, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δηλώνει ότι δεν θέλει να συμμετάσχει «στις κερδοσκοπικές κινήσεις της αγοράς».
Τονίζει πάντως ότι η Πορτογαλία και η Ισπανία θα παρουσιάσουν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που σχεδιάζουν να εφαρμόσουν για να κατευνάσουν τις αγορές.
Ο πρόεδρος του Eurogroup υπερασπίζεται επίσης την ιδέα του για την έκδοση ευρωομολόγων, την οποία και επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα κατά την συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας Τζούλιο Τρεμόντι.
Παραδέχεται ωστόσο ότι καμία απόφαση για το θέμα δεν πρόκειται να ληφθεί κατά τη διήμερη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο,Nαυτεμπορική
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου