διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

22 Φεβ 2011

Έρχεται το πολιτικό τέλος της Angela Merkel;

Το 48% που κέρδισε το σοσιαλδημοκρατικό SPD στις τοπικές εκλογές του Αμβούργου, εξαφάνισε το χαμόγελο από τα χείλη της Angela Merkel. Η ήττα του δικού της CDU ήταν από καιρό αναμενόμενη, αλλά το μέγεθος της ήττας ήταν απρόβλεπτο, αφού κυριολεκτικά καταποντίστηκε.
Το αναπόφευκτο συμπέρασμα είναι πως οι καλές εποχές της Merkel ανήκουν πια στο παρελθόν. Η πιο  ισχυρή γυναίκα της Ευρώπης, μετράει μέρες.
Η ήττα του Αμβούργου αποτελεί καμπή στη πολιτική της καριέρα. Θα ακολουθήσουν άλλες έξι εκλογικές αναμετρήσεις μέσα στο 2011, αν κρίνουμε όμως από το αποτέλεσμα του Αμβούργου, τότε όλα δείχνουν πως οι Σοσιαλδημοκράτες ανέκαμψαν, και επανέρχονται δυναμικά.

Το σχέδιο της Merkel ήταν να μετακινήσει  το κόμμα της προς το κέντρο, έτσι ώστε να μπορεί να συνεργαστεί με οποιοδήποτε άλλο κόμμα προκειμένου να κυβερνήσει. Για κάποιο διάστημα, το σχέδιο αυτό προχωρούσε μια χαρά. Με τη πρώτη Γερμανίδα γυναίκα πρωθυπουργό, οι συντηρητικοί μπήκαν σε διάφορες πολιτικές συνεργασίες με τους σοσιαλιστές, τους Φιλελεύθερους, ακόμη και τους Πράσινους! Πάντα όμως έκανε κουμάντο η σιδηρά κυρία. Μάλιστα, για πολύ διάστημα, όλα έδειχναν πως οι Χριστιανοδημοκράτες θα ήταν μονίμως το κυρίαρχο κόμμα στη Γερμανία.

Τώρα όμως, αποδείχθηκε πως οι σχεδιασμοί της Merkel εμπεριείχαν ένα βασικό ελάττωμα. Στο Αμβούργο, οι Πράσινοι γύρισαν τη πλάτη τους στους Συντηρητικούς και άφησαν τη μεταξύ τους συνεργασία  να καταρρεύσει. Οι διαφορές στη νοοτροπία μεταξύ των ψηφοφόρων των Πράσινων και αυτών του CDU αποδείχτηκαν ανυπέρβλητες.

Μετά  την αποτυχία του συνασπισμού Πράσινων-Συντηρητικών στο Αμβούργο, οι Χριστιανοδημοκράτες της Γερμανίας θα το σκεφτούν δυο φορές πριν αποφασίσουν να μπουν σε παρόμοιου τύπου συνεργασία με τους Πράσινους σε άλλες περιφέρειες. Πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, το μεγάλο κόμμα χάνει, και το μικρό κερδίζει. Τώρα, η Merkel θα εξαρτάται από τον υπουργό Εξωτερικών Guido Westerwelle και τους Φιλελεύθερους, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι θα μπορούν να ονειρεύονται εξουσία, όπως επί εποχής Gerhard Schröder και Joschka Fischer.
Οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν στο Baden Württemberg, και οι ειδικοί τις αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ως περισσότερο αγροτική περιοχή, το όποιο αποτέλεσμα τους θα είναι ενδεικτικό του γενικότερου κλίματος στη Γερμανία.
Για μια ακόμη φορά αποδείχθηκε πως η «ρεαλιστική» πολιτική χάνει τις εκλογές.
S.A.- The Guardian
http://www.antinews/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου