διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

10 Μαρ 2011

Ανοίγει ο δρόμος για τη διάθεση σε ιδιώτες του 49% των δικτύων της ΔΕΗ

Του Χάρη Φλουδόπουλου
Το δρόμο για τη διάθεση σε ιδιώτες ποσοστού που μπορεί να φτάσει έως και το 49% των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που σήμερα ανήκουν στη ΔΕΗ, ανοίγει το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε από την αρμόδια υπουργό Τ. Μπιρμπίλη και εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο.
Πρόκειται για μία  εξέλιξη που ανατρέπει πλήρως τα μέχρι στιγμής δεδομένα σε σχέση  με την απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ. Απέναντι στις πιέσεις ωστόσο της τρόικα και της Κομισιόν και προκειμένου να μην πέσει η συμμετοχή του Δημοσίου στη ΔΕΗ  κάτω από το 51%, φαίνεται ότι επιλέγεται η ηπιότερη λύση της διάθεσης μειοψηφικού ποσοστού των δικτύων σε ιδιώτες. Πρόκειται δηλαδή για ένα μοντέλο «ήπιας» περαιτέρω αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ και αξιοποίησης της περιουσίας των δικτύων, που μπορεί να υλοποιηθεί είτε μέσω χρηματιστηρίου, είτε μέσω της απευθείας πώλησης ποσοστού σε ενδιαφερόμενους (π.χ. fund) ή ακόμη και σε διεθνή εταιρεία ανάπτυξης και διαχείρισης δικτύων που θα επιδείξει ενδιαφέρον.

Ειδικότερα όπως αναφέρει το κείμενο που ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΚΑ και παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο, «δημιουργείται 100% θυγατρική της ΔΕΗ, η ΑΔΕΣΜΗΕ  Α.Ε. στην οποία η ΔΕΗ μεταβιβάζει τον κλάδο της Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της κυριότητας του συνόλου των παγίων» ενώ στη συνέχεια αναφέρεται ότι «προβλέπεται η δυνατότητα μεταβίβασης μειοψηφικού(-ών) πακέτου(-ων) μετοχών της ΑΔΕΣΜΗΕ Α.Ε. σε τρίτους (που όμως πρέπει να είναι ανεξάρτητοι από συμφέροντα/δραστηριότητες παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου), προς ενίσχυση της κεφαλαιουχικής επάρκειας της εταιρείας, για την εκτέλεση των έργων που θα προβλέπονται στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξής της». 

Πρόκειται για μια εξέλιξη που φαίνεται ότι προήλθε μετά από πιέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και καθώς η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να διαπραγματευτεί στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης  στην εγχώρια νομοθεσία της οδηγίας 72/2009 το μοντέλο ΙΤΟ, δηλαδή το μοντέλο του ανεξάρτητου διαχειριστή  μεταφοράς. Σύμφωνα λοιπόν με το κείμενο  της σχετικής οδηγίας παρέχεται μεν η δυνατότητα ο διαχειριστής του συστήματος να παραμείνει ως θυγατρική  της καθετοποιημένης επιχείρησης (ΔΕΗ) ωστόσο καθίσταται υποχρεωτική η παραχώρηση ποσοστού του ΙΤΟ σε τρίτους, σημείο για το οποίο πίεσε η Κομισιόν.

Κύκλοι της αγοράς μάλιστα θεωρούν ότι η παραχώρηση μέρους της κυριότητας των δικτύων, έρχεται να «αποκρούσει» τις πιέσεις για διάθεση από την πλευρά του Δημοσίου περαιτέρω μετοχικού ποσοστού από αυτό που κατέχει στη ΔΕΗ, ώστε η συμμετοχή του  κράτους να πέσει κάτω από το 51%.

Επιπλέον η διατύπωση που χρησιμοποιείται (ενίσχυση κεφαλαιουχικής επάρκειας της εταιρείας) έρχεται να επιβεβαιώσει ότι απαιτείται «ένεση κεφαλαίων» προκειμένου να υλοποιηθεί το επενδυτικό πρόγραμμα περαιτέρω  ανάπτυξης του δικτύου.

Αιφνιδιασμός

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόβλεψη του νομοσχεδίου δεν είχε γνωστοποιηθεί και αιφνιδίασε τόσο την αγορά ηλεκτρισμού όσο και τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ ανατρέποντας τα δεδομένα όπως αυτά είχαν  διαμορφωθεί με την απόφαση για την επιλογή του μοντέλου ΙΤΟ. Πλέον αναμένονται με ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις απέναντι στο νομοσχέδιο τόσο των ανεξάρτητων παικτών της αγοράς ηλεκτρισμού όσο και του συνδικάτου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

Τις ραγδαίες εξελίξεις, και τις πιέσεις της Κομισιόν για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού είχε προαναγγείλει το «Κ» από το Δεκέμβριο του 2009, επισημαίνοντας ακριβώς ότι στο πλαίσιο της εφαρμογής της περίφημης οδηγίας 72 /2009 θα ενταθούν οι πιέσεις για «σπάσιμο» της ΔΕΗ σε κομμάτια.

http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1149586


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου