διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

8 Μαρ 2011

Ο κ. Παπανδρέου αξιοποιεί την υποβάθμιση για να το παίξει “σκληρός” – και στο βάθος εκλογές

Τη συναίνεση των …υπουργών του ζήτησε χθες κατά τη διάρκεια του άτυπου υπουργικού συμβουλίου ο  Γιώργος Παπανδρέου προκειμένου να ασκήσει βέτο στη Σύνοδο Κορυφής αν δεν αντιμετωπιστούν σε “λύση – πακέτο” και τα ελληνικά θέματα.
«Θέση μας είναι να υπάρξει ένα συνολικό πακέτο λύσηςκαι θέλω να πω ότι εδώ θα δώσουμε τη μάχη. Θα δεχτούμε ως μόνη λύση μια λύση πακέτο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η θα έχουμε συνολική λύση πακέτο ή δεν θα έχουμε λύση. Αυτή είναι η θέση μας», τόνισε
ο κ. Παπανδρέου, κατά την εισήγηση του στην ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, η οποία διήρκεσε 5,5 ώρες (ολοκληρώθηκε στις 12.30 τα μεσάνυχτα).
Το γεγονός αυτό οδηγεί πολλούς στο συμπέρασμα ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να αξιοποιήσει τη συγκυρία για να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.
Κάποιοι υπουργοί άκουσαν με φανερή ανησυχία την πρόταση για άσκηση βέτο και εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για τις πιθανές επιπλοκές μιας τέτοιας κίνησης στον κ. Παπανδρέου. Επίσης, έκαναν εισηγήσεις για την καλύτερη διαχείριση του εσωτερικού μετώπου, της λειτουργίας της κυβέρνησης και της κοινωνικής αναταραχής.
Εκείνος όμως, σύμφωνα πάντα με ορισμένους από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, σχεδόν τους αγνόησε δίνοντας την εντύπωση ότι έχει λάβει τις αποφάσεις του. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες το ενδεχόμενο του βέτο αλλά και της διενέργειας δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, συζητήθηκε πριν από περίπου έναν μήνα σε κλειστή σύσκεψη χωρίς όμως να ληφθούν αποφάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου θα πάει στην έκτακτη σύνοδο κορυφής έχοντας στο διεκδικητικό του πλαίσιο τρία αιτήματα, προκειμένου να αποδεχθεί το προτεινόμενο από τη Γερμανία Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας. Τα αιτήματα είναι:
•           Η επιμήκυνση του ελληνικού χρέους. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί λίγες μέρες νωρίτερα, στις 11 Μαρτίου, στη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης.
•           Η μείωση των επιτοκίων του ελληνικού δανείου. Το αίτημα αυτό ευνοείται από τις εξελίξεις στην Ιρλανδία, αλλά μέχρι στιγμής η Γερμανία εμφανίζεται αρνητική.
•           Η χορήγηση χαμηλότοκων δανείων από το Μηχανισμό Στήριξης, ώστε η χώρα να έχει την ευχέρεια να «αγοράσει» -από τώρα και όχι μετά το 2013- μέρος του χρέους της. Το αίτημα προσκρούει στην κατηγορηματική αντίθεση της Γερμανίας.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η κ. Μέρκελ δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει ουσιαστική υποχώρηση από τις μέχρι σήμερα εκπεφρασμένες θέσεις της, κυρίως για εσωτερικούς λόγους: οι σύμμαχοί της στην κυβέρνηση αρνούνται και, κυρίως, έχει ν’ αντιμετωπίσει κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις σε γερμανικά κρατίδια. Επιπλέον, υπάρχουν και άλλα εμπόδια για την επίτευξη συνολικής λύσης, όπως είναι η απόφαση της Δανίας να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για οποιαδήποτε λύση.
Εμείς πάντως τα γράψαμε ήδη: Όλη αυτή η υπόθεση με την αντίδραση κατά της  Moody’s μοιάζει στημένη προκειμένου να φανεί η Ελλάδα με την πλάτη στον τοίχο (όχι ότι δεν είναι) και να πιεστούν οι πολιτικοί αρχηγοί να συναινέσουν σε μια… εθνική προσπάθεια. Να βγει ο Γ. Παπανδρέου ως εθνάρχης που πρέπει να σώσει τη χώρα στις επόμενες συνόδους κορυφής, να επιχειρήσει να βάλει στο κάδρο και τα άλλα κόμματα, κι αν υπάρξει πλήρης αποτυχία να πει στον ελληνικό λαό ότι οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί δεν συναίνεσαν σε μια κοινή γραμμή. Συνενόχους στην αποτυχία και τη χρεοκοπία ψάχνει ο κ. Παπανδρέου.

(Ελευθεροτυπία, ΕΘΝΟΣ, Βήμα, ΑΠΕ)
http://www.antinews.gr/2011/03/08/89672/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου