διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

9 Μαρ 2011

Είναι καιρός ο Α. Σαμαράς να διαβεί τον Ρουβίκωνα

Του Οδυσσέα Αρβανίτη
Θολό και συγκεχυμένο είναι το μήνυμα που εκπέμπει η ΝΔ το τελευταίο διάστημα και ενώ το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του πορεύεται ασθμαίνοντας υπό το βάρος του μνημονίου που φόρτωσε το ΠΑΣΟΚ στις πλάτες της κοινωνίας.
Παράλληλα γίνεται σαφές ότι η φθορά της κυβέρνησης
δεν μεταφράζεται αυτομάτως σε αντίστοιχο όφελος για τη ΝΔ η οποία παραμένει δημοσκοπικά καθηλωμένη και σταθερά δεύτερη με χαμηλά ποσοστά. Ενδεικτική της αμηχανίας στην οποία έχει περιέλθει το ηγετικό επιτελείο της λεωφόρου Συγγρού είναι οι χειρισμοί των τελευταίων ημερών. Την Κυριακή και μετά την συμμετοχή του κ. Σαμαρά στην Σύνοδο Κορυφής του Λαικού Κόμματος ο εκπρόσωπος κ. Γιάννης Μιχελάκης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι «η χώρα χρειάζεται επανεκκίνηση» στην οικονομία και σε όλους του άλλους τομείς. Προφανώς η ηγεσία της ΝΔ δεν θεωρεί ότι η επανεκκίνηση μπορεί να γίνει με την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Είναι η πρώτη φορά που η ΝΔ έστω εμμέσως πλην σαφώς μιλά για την ανάγκη αλλαγής κυβέρνησης. Την ίδια ημέρα ο κ. Σαμαράς στην συνέντευξή του στο Βήμα μιλά καθαρά για ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου την  οποία βέβαια δεν αναγνωρίζει η κυβέρνηση.
Και ενώ δημιουργείται η εντύπωση ότι η ηγεσία της ΝΔ αποφάσισε να ακολουθήσει επιθετική τακτική απέναντι σε ένα ΠΑΣΟΚ που αποσυντίθεται όπως δείχνουν οι καθημερινές αντιπαραθέσεις κορυφαίων υπουργών του, την Δευτέρα το βράδυ η ΝΔ εξέδωσε μία ανακοίνωση για την υποβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας από τον Οίκο Moody’ s την οποία θα μπορούσε κάλλιστα να έχει εκδώσει και η κυβέρνηση. Γιατί αν η Moody’s δεν έχει δίκιο τότε η πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν είναι κακή όπως υποστηρίζει η ΝΔ. Αν πάλι η πορεία είναι κακή όπως λέει η λεωφόρος Συγγρού τότε η Moody’s έχει δίκιο. Αν όμως έχει δίκιο τότε σε ποια στιγμή θα ανακοινώσει την αξιολόγησή της είναι δευτερεύον. Αν το δάχτυλο δείχνει το φεγγάρι δεν μπορεί η ΝΔ να καταγγέλλει το δάχτυλο.
Η ΝΔ μετά τις δύο δηλώσεις που υπονοούσαν την ανάγκη αλλαγής κυβέρνησης υπαναχώρησε επικοινωνιακά και άφησε χθες και σήμερα τα ΜΜΕ να οργιάζουν σε βάρος της καλλιεργώντας κλίμα συναίνεσης και υποχωρησης απέναντι στους εκβιασμούς του κ. Παπανδρέου, ο  οποίος αποφάσισε να παίξει πάλι το χαρτί του εθνικού ηγέτη που δίνει μάχες προς όφελος της χώρας με τους κακούς ξένους.
Τα προβλήματα άρχισαν από χθες το πρωί. Η συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Α. Σαμαρά άρχισε στις 10πμ και τέλειωσε στις 11πμ, αλλά η επίσημη ΝΔ άρχισε να αντιδρά μετά τις 13.30 με την τηλεοπτική δήλωση Σαμαρά και κάποιες διαρροές. Από τις 11 έως τις 13.30 τα παπαγαλάκια του ΠΑΣΟK αλώνιζαν σε κανάλια και ραδιόφωνα καλλιεργώντας συναινετικό κλίμα και εμφανίζοντας τον μεν Παπανδρέου κυρίαρχο του πολιτικού παιχνιδιού τον δε Σαμαρά να αγωνιά μόνο μην τυχόν και ο ΓΑΠ πάει για εκλογές.
Αντί να βγει ο Σαμαράς, ή κάποιος εκπρόσωπός του αμέσως μετά τη συνάντηση και να θέσουν την ατζέντα, άφησαν το ΠΑΣΟΚ να την θέσει αυτό. Για το μόνο που φάνηκε να ενοχλείτε η ΝΔ ήταν οι διαρροές για το ΕΛΚ. Το ίδιο κλίμα συνεχίζεται και σήμερα.
Δεν έχει όμως κανένα νόημα η ΝΔ να στηρίζει τον κ. Παπανδρέου στις διεθνείς διαπραγματεύσεις του από την στιγμή που τον καταγγέλλει ότι κινείται σε λάθος κατεύθυνση.  Είναι δε σαφές ότι το παιχνίδι της συναίνεσης παίζεται στο φόντο των ενδεχόμενων πρόωρων εκλογών. Η συναίνεση, ή η άρνησή της, από την αξιωματική αντιπολίτευση στην ουσία αποτελεί το blame game της ενδεχόμενης προσφυγής σε πρόωρες εκλογές τα σενάρια για τις οποίες τις τοποθετούν σήμερα στις 17 Απριλίου (!!!). Ο κ. Παπανδρέου παίζει το γνωστό εκβιαστικό του παιχνίδι: ή με στηρίζετε και κατεβάζετε τους  τόνους της κριτικής, ή σας καταγγέλλω και πηγαίνω στις εκλογές χρεώνοντάς σας την ευθύνη. Το πρόβλημα όμως του κ. Παπανδρέου δεν είναι ότι δεν του δίνει συναίνεση ο κ. Σαμαράς, αλλά ότι η πολιτική του μνημονίου είναι αναποτελεσματική και δεν έχει νομιμοποίηση στον ελληνικό λαό.
Η ΝΔ όμως  ή είναι κόμμα εξουσίας με αίσθηση εθνικής αποστολής οπότε οφείλει να βγει στην επίθεση ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πλήρη ρήξη και εκλογές για να σώσει ότι ακόμη σώζεται από μία χώρα που καταρρέει.
Οι επικοινωνιακές καντρίλιες ενδεχομένως να αρέσουν σε κάποιους στο ηγετικό επιτελείο αλλά όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, δεν δείχνουν αυτοπεποίθηση κόμματος εξουσίας και δεν ξεγελούν την κοινωνία όπως φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις. Το θέμα δεν είναι αν η ΝΔ έχει μηδενίσει την διαφορά, ή είναι μία μονάδα μπροστά και δεν το δείχνουν αυτό οι εταιρίες που λειτουργούν σαν τμήμα του συστήματος που στηρίζει την κυβέρνηση και το μνημόνιο. Όπως κι αν διαβάσει κανείς τις δημοσκοπήσεις είναι σαφές ότι η ΝΔ δεν έχει δημιουργήσει ρεύμα στην κοινωνία και αυτό είναι που επιτρέπει στον κ. Παπανδρέου να κάνει παιχνίδια από θέση ισχύος εκβιάζοντας την συναίνεση του κ. Σαμαρά.
Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να αρχίσει να προβληματίζεται γιατί οι θέσεις της ΝΔ δεν περνούν ακόμη στην κοινωνία ενώ έκανε τις κινήσεις εσωτερικής ανασυγκρότησης εδώ και δύο μήνες. Ολοκλήρωσε την εσωτερική αναδιάρθρωση, άλλαξε σήμα και λογότυπο του κόμματος, μετακόμισε σε νέο κτήριο, άλλαξε επικοινωνιακή ομάδα. Εξακολουθεί όμως η εικόνα της ΝΔ να μην είναι ελκυστική και η κοινωνία να μην τείνει ευήκοον ους παρότι έχει περάσει ενάμισης χρόνος με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και έχει καταρρεύσει η επιχειρηματολογία του κ. Παπανδρέου ο οποίος πλέον έχει απαξιωθεί ακόμη και από τους φίλους του όπως ο κ. Στρος Καν.
Η συνοχή και η αποτελεσματικότητα του ηγετικού επιτελείου της ΝΔ εξακολουθεί να είναι ζητούμενο. Είναι σαφές ότι η ηγετική ομάδα δεν είναι ομογενοποιημένη και ότι δεν κινείται προς την ίδια κατεύθυνση. Τα πρόσωπα που βγήκαν στα Μέσα Ενημέρωσης τις τελευταίες εβδομάδες κάθε άλλο παρά πολλαπλασιάζουν το αντιμνημονιακό μήνυμα του κ. Σαμαρά.. Αν ορισμένα πρόσωπα περί τον κ. Σαμαρά δεν συμφωνούν με την τακτική της σύγκρουσης που επιβάλλει η συγκυρία ας μείνουν στο περιθώριο, αντί να αποδυναμώνουν το μήνυμα του Σαμαρά με τις παρασκηνιακές τους συζητήσεις με δημοσιογράφους και παράγοντες του μηντιακού συστήματος.
Η διανομή κομματικών ρόλων δεν είναι αυτοσκοπός οφείλει να υπηρετεί την παραγωγή πολιτικής και την μεγιστοποίηση του επιδιωκόμενου αποτελέσματος. Είναι δε σαφές ότι η ΝΔ πάσχει στον τομέα παραγωγής πολιτικής. Δηλαδή ποιες είναι θέσεις της ΝΔ για την Υγεία, την Παιδεία, τον Τουρισμό κλπ στην παρούσα συγκυρία της οικονομικής ύφεσης. Τα πρόσωπα που ανέλαβαν τους σχετικούς ρόλους περιορίζονται σε έκδοση ανακοινώσεων, σαν να είναι σχολιαστές της επικαιρότητας. Είναι δε αμφίβολο αν ορισμένοι απο αυτούς μπορούν να κάνουν την επανεκκίνηση.
Εν κατακλείδι ο κ. Σαμαράς είναι καιρός να πάρει τις αποφάσεις του και να διαβεί τον Ρουβίκωνα…
http://www.antinews.gr/2011/03/09/89935/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου