διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

9 Μαρ 2011

Τζ. Σόρος: Οι αγορές πιέζουν για αναδιάρθρωση χρέους

Την πεποίθησή του ότι οι χρηματοοικονομικές αγορές δεν θα δώσουν στις κυβερνήσεις τις ευρωζώνης το περιθώριο να καθυστερήσουν περαιτέρω την αναδιάρθρωση χρέους των πιο αδύναμων κρατών μελών -ιδίως της Ιρλανδίας- εξέφρασε από το Παρίσι ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος.
Όπως παρατήρησε ο κ. Σόρος
, ενώ οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλώνουν αποφασισμένοι να προστατεύσουν την ευρωζώνη, προσπαθούν να αποφύγουν την αναδιάρθρωση του ελληνικού και ιρλανδικού χρέους φοβούμενοι για τις ζημιές που θα υποστούν οι ευάλωτες τράπεζες των δικών τους χωρών.
Ως εκ τούτου, η ΕΕ φαίνεται πως δεν σκοπεύει να λάβει επαρκή μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της νομισματικής ένωσης στη σύνοδο κορυφής στα τέλη Μαρτίου. «Αυτό που πετυχαίνουν με το να αποκλείουν την πιθανότητα αναδιάρθρωσης -από φόβο για μια νέα Lehman Brothers- και να επιμένουν ότι το παρόν χρέος είναι ιερό και απαραβίαστο είναι να δημιουργούν μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διεθνής επενδυτής.
«Πολύ αμφιβάλλω εάν οι αρχές έχουν την πολυτέλεια που είχαν πριν από τρία χρόνια να εξετάζουν το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης. Πιστεύω ότι οι αγορές θα ασκήσουν πιέσεις [προς αυτή την κατεύθυνση]», προειδοποιεί ο Τζορτζ Σόρος.
Επίσης, ο ιδρυτής της δεξαμενής σκέψεων «European Council on Foreign Relations», υπογράμμισε ότι στην Ιρλανδία, όπου τα κόμματα που κέρδισαν τις γενικές εκλογές -τα οποία είχαν εναντιωθεί στους όρους του μνημονίου της ΕΕ και του ΔΝΤ τον Νοέμβριο- ενδέχεται να ασκήσουν ισχυρές πιέσεις αναγκάζοντας τους ομολογιούχους στις εξασθενημένες τράπεζες να επωμιστούν τις ζημίες μαζί με τους φορολογούμενους.
«Ουσιαστικά είναι άδικο που αναγκάζονται οι φορολογούμενοι και όχι οι ομολογιούχοι να απορροφήσουν αυτές τις ζημιές», τόνισε.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1941572

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου