διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

19 Μαρ 2011

Τρεις γυναίκες διώχνουν τον Καντάφι

Ως αργά το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ήταν επιφυλακτικός στο «πρόβλημα Λιβύη». Η επιμονή του υπουργού Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς ότι η Λιβύη «δεν δημιουργεί πρόβλημα ασφαλείας» για την Αμερικη και ότι οι αντικυβερνητικοί «είναι άγνωστοι (στην Αμερική) και δεν αποκλείεται να έχουν δεσμούς με την Αλ Κάιντα» είχε επηρεάσει τον πρόεδρο σε σημείο που, στην τηλεφωνική επικοινωνία
που είχε την Τρίτη με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, δεν ανέφερε καν αυτό που τρεις φορές είχε δηλώσει τις περασμένες δύο εβδομάδες. Οτι «ο Καντάφι πρέπει να φύγει». Γι' αυτό και το μεσημέρι της Πέμπτης ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου ήταν πολύ επιφυλακτικός όταν ρωτήθηκε για τη στάση της Αμερικής εμπρός στην απειλούμενη «σφαγή αμάχων» στη Βεγγάζη.

Την Παρασκευή τα πράγματα άλλαξαν. Πρώτα εμφανίστηκε στο Οβάλ Γραφείο η Σούζαν Ράις, η αντιπρόσωπος της Αμερικής στον ΟΗΕ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας ύστερα από μια περιπετειώδη και χρονοβόρα προετοιμασία - στην οποία η Ράις άσκησε και εκβιασμό στον αντιπρόσωπο της Νότιας Αφρικής που «έπαιζε κρυφτούλι» - ψήφισε μέτρα εναντίον του Καντάφι. Τώρα χρειάζονται έργα, τόνισε η Ράις, γιατί διαφορετικά «το κύρος της Αμερικής καταρρέει» όχι μόνο μέσα στον ΟΗΕ αλλά και στην Ευρώπη και στον αραβόφωνο κόσμο. Ο Ομπάμα κάλεσε αμέσως τη Σαμάνθα Πάουερ, το Νο 2 του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον διευθύντρια του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Λευκού Οίκου. Ηταν υπέρ μιας «αποτελεσματικής απάντησης» στον Καντάφι. Απερίφραστα δήλωσε στον πρόεδρο ότι αν η Αμερικη δεν δείξει ότι δεν περιορίζεται στα λόγια «θα μας καταλογίσουν ευθύνες» για τη σφαγή αμάχων που ετοιμάζει ο Καντάφι.

Κάτι παρόμοιο είπε στον Ομπάμα η Χίλαρι Κλίντον όταν, αργότερα την Παρασκευή, επικοινώνησαν τηλεφωνικά. Η υπουργός βρισκόταν στο Παρίσι ύστερα από την τετραήμερη επίσκεψη και τις συνομιλίες που είχε στο Κάιρο και στην Τύνιδα με τις νέες πολιτικές ηγεσίες καθώς και το προεδρείο του Αραβικού Συνδέσμου. Περιμένουν τώρα από μας, ήταν το μήνυμα που έφερνε στον αμερικανό πρόεδρο η υπουργός του.

Δυόμισι ώρες αργότερα ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα βγήκε στην τηλεόραση και μίλησε με τρόπο που δεν άφηνε αμφιβολίες για τη στάση της Αμερικής - και του ΝΑΤΟ κατ' επέκταση - απέναντι στον Καντάφι.
http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=390546&h1=true/Στάθης Ευσταθιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου