διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

8 Μαρ 2011

Αναδιάρθρωση χρέους βλέπουν οι FT

Θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους θέτουν και πάλι οι Financial Times, έπειτα και από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τη Moody’s. Όπως γραφεί η έγκυρη στήλη Lex, μία διαδικασία στην οποία θα υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό χρέος μεταξύ των επενδυτών, των πιστωτών και της
κυβέρνησης είναι πιθανότερη και πιο ελεγχόμενη από μία ξαφνική δήλωση αδυναμίας πληρωμών, η οποία εξάλλου χαρακτηρίζεται ως απίθανη.


Όσο για την υποβάθμιση της Ελλάδα από τη Moody’s, οι FT την χαρακτηρίζουν ως «σχεδόν αναπόφευκτη», αφού όπως εξηγούν, με τα 2ετή ομόλογα να παρουσιάζουν αποδόσεις 15% που δεν ταιριάζουν ούτε καν σε ομόλογα junk, οι επενδυτές θεωρούν τηναναδιάρθρωση σχεδόν βέβαιη.

Ο Lexεπισημαίνει μάλιστα ότι η Ελλάδα έχει όλα τα συστατικά μίας χρεοκοπίας. Και παρότι έως τώρα το ενδεχόμενο αυτό απορριπτόταν αξιωματικά από όλες τις πλευρές, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενδέχεται σύντομα να βρεθούν αντιμέτωποι με το «σχεδόν αδιανόητο», όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Σε μια αναδιάρθρωση του χρέους, αυτοί που θα έγραφαν τις υψηλότερες ζημιές θα ήταν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τους FT, αφού κατά τα στοιχεία του Bruegel, από τα 325 δισ. του ελληνικού χρέους, οι ελληνικές και άλλες τράπεζες της Ευρωζώνης κατείχαν 120 δισ. και τα μη τραπεζικά χαρτοφυλάκια 119 δισ.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους FT, η κίνηση της Moody’sδεν αλλάζει τα δεδομένα ή τις εξελίξεις για την ΕΕ.
http://www.isotimia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου