διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

6 Μαρ 2011

Πόσα κέρδισαν τα hedge funds που στοιχημάτισαν στην ελληνική κρίση;

Τα δέκα μεγαλύτερα hedge funds, κάποια εκ των οποίων στο πρόσφατο παρελθόν στοιχημάτισαν στην ελληνική κρίση αποκομίζοντας εκατομμύρια δολάρια, στο δεύτερο εξάμηνο του 2010 είχαν κέρδη 28 δισεκατομμύρια δολάρια (περισσότερα κι απ’ όσα μας ζητεί να κόψουμε το επικαιροποιημένο Μνημόνιο).


Όπως γράφει σήμερα ο “Τύπος της Κυριακής” τα κέρδη των δέκα μεγαλύτερων hedge funds (εταιρίες διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων) είναι μεγαλύτερα από τα κέρδη των Goldman Sachs, JPMorgan, Citigroup, Morgan Stanley, Barclays και HSBC μαζί.

Σύμφωνα με μελέτη, οι δέκα εταιρίες έχουν βάλει στα ταμεία τους 182 δισεκατομμύρια δολάρια από την ίδρυσή τους, με την εταιρία του Τζορτζ Σόρος Quantum να βρίσκεται στην κεφαλή της λίστας με κέρδη 35 δισεκατομμύρια δολάρια. Στη δεύτερη θέση έρχεται η Paulson & Co του Τζον Πόλσον και ακολουθούν η Bridgewater’s Pure Alpha και η Baupost.

Η Paulson & Co είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση επενδυτικού κεφαλαίου, το οποίο αν και ιδρύθηκε το 1994 κατάφερε να αναρριχηθεί σύντομα στην κορυφή της λίστας. Η Paulson έκανε μεγάλα κέρδη το 2007, στοιχηματίζοντας στην κρίση των ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ. Το 2008 προέβλεψε την κρίση στις τράπεζες, αποκομίζοντας επίσης μεγάλα κέρδη, ενώ το 2009 ακολούθησε την ίδια πορεία επενδύοντας στο χρυσό. Η εταιρία έχει περάσει και από την Ελλάδα.


Οι συντονισμένες κερδοσκοπικές επιθέσεις εναντίον μίας χώρας συνήθως συμφωνούνται σε ένα δείπνο ή σε μία παρτίδα γκολφ…

Όπως εξάλλου περιγράφει γλαφυρά ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν στο πρόσφατο βιβλίο του «Η κρίση του 2008», οι συντονισμένες κερδοσκοπικές επιθέσεις εναντίον μίας χώρας από τα «αρπακτικά» των αγορών συνήθως συμφωνούνται σε ένα δείπνο ή σε μία παρτίδα γκολφ, καμιά φορά χωρίς καν οι συνδαιτυμόνες να μπουν σε λεπτομέρειες. Ένα σχόλιο ή ένα νεύμα αρκεί…
Ένα τέτοιο δείπνο έλαβε χώρα στην Αθήνα λίγο προτού ξεσπάσει η κρίση με τα ελληνικά ομόλογα. Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα των «Financial Times», δύο γνωστά στελέχη της Paulson συμμετείχαν σε δείπνο που είχε οργανώσει η Goldman Sachs στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» για τραπεζίτες και hedge funds, που αφορούσε το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και το πώς θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτήν.
Τα γεγονότα που ακολούθησαν το δείπνο με την κατάρρευση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας πρόσφεραν σε κάποια hedge funds εκατομμύρια δολάρια. Για να γίνει αυτό θα έπρεπε όμως να προετοιμάσουν το έδαφος. Πριν από τον Ιανουάριο του 2010, όταν πλέον ήταν ορατό προς τα πού πήγαινε η κατάσταση με την ελληνική οικονομία, τα hedge funds ξεκίνησαν τις μαζικές αγορές ελληνικών CDSs (ασφάλιστρα σε ομόλογα έναντι κινδύνου χρεοκοπίας) σε χαμηλές τιμές, υποθέτοντας ότι σύντομα οι αγορές θα έβλεπαν τα προβλήματα του χρέους και θα στρέφονταν στα CDSs για να προστατευθούν. Δηλαδή, είχαν κάθε συμφέρον να δουν την ελληνική κρίση να γιγαντώνεται, ώστε να πουλήσουν τα CDSs σε δεκαπλάσιες τιμές στους πανικόβλητους επενδυτές.
Πάντως, κάποιοι άλλοι έβγαλαν λεφτά σε βάρος της Ελλάδας σε συνεργασία με τις ελληνικές κυβερνήσεις. Η Goldman Sachs είχε εμπλοκή στην υπόθεση του ελληνικού χρέους από τις αρχές τις προηγούμενης δεκαετίας, όταν βοήθησε την κυβέρνηση Σημίτη να αποκρύψει χρέος ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι Έλληνες φορολογούμενοι πλήρωσαν τότε 300 εκατομμύρια ευρώ στη Goldman Sachs για τις υπηρεσίες της…
http://www.antinews.gr/2011/03/06/89405/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου