διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

8 Απρ 2011

Αποφάσεις μετά τη 15η Απριλίου

Του Κ. Π. Παπαδιοχου
Σε απόλυτη στενωπό έχει περιέλθει ο πρωθυπουργός, κ. Γ. Παπανδρέου, καθώς οι πιέσεις από ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες για αναδιάρθρωση του χρέους πληθαίνουν, στην Αθήνα καταφθάνουν μηνύματα από τις Βρυξέλλες πως μπορεί να τεθεί υπό αίρεση ακόμη και η επόμενη δόση του δανείου με την τρόικα, ενώ η κυβέρνηση εμφανίζει πλέον την εικόνα ομάδας «ατάκτων» και μια διευρυνόμενη ομάδα βουλευτών αμφισβητεί δημοσίως το Μνημόνιο.
Ο κ. Παπανδρέου επί του παρόντος κρατά κλειστά τα χαρτιά του για
τον τρόπο με τον οποίο θα επιχειρήσει την ανάταξη του πολιτικού κλίματος, αλλά και την αποτελεσματικότερη λειτουργία της κυβέρνησης που, όπως ομολογείται από τα ίδια τα μέλη της, έχει απολέσει κάθε δυναμική.
Το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι σε σύσκεψη, προχθές υπό τον πρωθυπουργό, εξετάστηκε το ενδεχόμενο ο κ. Παπανδρέου να μετατρέψει την ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση. Εξάλλου, εκ των πραγμάτων η σχετική ψηφοφορία θα έχει ανάλογο χαρακτήρα, αφού εάν το σχέδιο καταψηφιστεί από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός δεν θα έχει άλλη οδό από το να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Αντιθέτως, ανοικτό παραμένει, κατά πληροφορίες, να ζητηθεί η ψήφιση με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, ώστε να «δεσμευθεί» επ' αυτού και η αξιωματική αντιπολίτευση το Σύμφωνο για το Ευρώ, αλλά πολλοί στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν πως μια τέτοια κίνηση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε πρόωρες εκλογές.
Σχετικές εισηγήσεις για ψήφιση του Μνημονίου από 180 βουλευτές είχαν μάλιστα υποβληθεί τον περασμένο Μάιο από τους κ. Χ. Παμπούκη και Ευ. Βενιζέλο, αλλά τελικώς δεν υιοθετήθηκαν από τον πρωθυπουργό.
Σε κάθε περίπτωση, οι οριστικές αποφάσεις για τους περαιτέρω πολιτικούς χειρισμούς θα ληφθούν αφού πρώτα παρουσιαστεί στις 15 Απριλίου το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο -από κοινού με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και το Εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη και την κοινωνική πολιτική- και «μετρηθούν» οι πρώτες αντιδράσεις. Πάντως, ακόμη και τότε, το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο δεν θα παρουσιαστεί σε όλες του τις λεπτομέρειες -για παράδειγμα δεν θα ανακοινωθεί ποιες κοινωνικές παροχές θα περικοπούν, αλλά θα αναφέρεται μόνο το συνολικό κονδύλι- και θα εξειδικευτεί περί τα μέσα Mαΐου, οπότε και θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
Σε κάθε περίπτωση, ο ανωτέρω σχεδιασμός είναι αμφίβολο εάν θα πείσει τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και την τρόικα για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Πόσω μάλλον, που πολλοί υπουργοί αμφισβητούν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους ότι η κυβέρνηση έχει μεταδώσει επαρκώς στην κοινή γνώμη την κρισιμότητα της περιόδου ή ότι η απλή υλοποίηση του Μνημονίου μπορεί να οδηγήσει σε αντιμετώπιση του προβλήματος χρέους της χώρας.
Ο κ. Α. Λοβέρδος είπε πρώτος πως «πρέπει να πούμε όλη την αλήθεια στον κόσμο», υπαινισσόμενος ότι η κατάσταση της οικονομίας της χώρας είναι πολύ πιο σύνθετη απ' ό,τι παρουσιάζεται από το οικονομικό επιτελείο. Από την πλευρά του, ο κ. Ευ. Βενιζέλος αναφέρει πως «πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε την αλήθεια και μετά να την πούμε στον κόσμο». Ο υπουργός Αμυνας αποφεύγει να εξειδικεύσει τη θέση του προκειμένου να μη δημιουργήσει πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση. Ομως, είναι σαφές πως θεωρεί πως η απλή εφαρμογή του Μνημονίου και μόνο δεν επαρκεί για να επιστρέψει η χώρα στις αγορές και να αποκατασταθεί η ρευστότητα στον τραπεζικό τομέα, ώστε η οικονομία να κινηθεί σε αναπτυξιακούς ρυθμούς. Επίσης, ιδιαίτερα προβληματισμένη για τις εξελίξεις φέρεται η κ. Αννα Διαμαντοπούλου που θεωρεί πως η κυβέρνηση δεν κινείται με την ταχύτητα και αποφασιστικότητα που απαιτούν οι περιστάσεις. Υπέρ της ανάληψης πρωτοβουλιών που θα μεταδίδουν εικόνα αποφασιστικότητας της κυβέρνησης τάσσεται και ο κ. Γ. Ραγκούσης, ενώ τον προβληματισμό του για την πορεία της οικονομίας και τη συνεχή μείωση του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων δεν κρύβει ο κ. Δ. Ρέππας.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_07/04/2011_438480

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου