διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

19 Ιουν 2011

Γερμανικός εμφύλιος για την Ελλάδα

Ο επιμερισμός των βαρών για τη νέα βοήθεια στην Ελλάδα και η υπαναχώρηση της Μέρκελ κατά τη συνάντησή της με τον Σαρκοζί, για εθελοντική και όχι υποχρεωτική, συμμετοχή τραπεζών και ιδιωτών πιστωτών στη νέα βοήθεια, προκάλεσαν σάλο στη Γερμανία. Για διάλυση της κυβέρνησης και πρόωρες εκλογές λόγω της ελληνικής βοήθειας, μιλούν οι Σοσιαλδημοκράτες..

Την καταδίκη του συνόλου της γερμανικής αντιπολίτευσης αλλά και των κυβερνητικών εταίρων Ελεύθερων Δημοκρατών, προκάλεσε η υπαναχώρηση της καγκελαρίου Μέρκελ και η συμφωνία της με τον Γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί για την συμμετοχή τραπεζών και ιδωτών πιστωτών εθελοντικά και όχι υποχρεωτικά στα κόστη του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα.
Η αναταραχή στο Βερολίνο είναι τέτοια που εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών έκανε λόγο για ενδεχόμενη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού της Μέρκελ και πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, λόγω της ελληνικής κρίσης.
“Η ιδέα της εθελοντικής συμμετοχής των τραπεζών είναι γελοία”, δήλωσε ο Κάρστεν Σνάιντερ, οικονομικός εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών, ο οποίος πρόσθεσε μάλιστα ότι η παρακμή της επιρροής της Γερμανίας στην Ευρώπη είναι απίστευτη και εφιαλτική.
Ο Σβεν Γκίγκολντ, οικονομικός εκπρόσωπος του κόμματος των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, χαρακτήρισε την όλη συζήτηση γύρω από την συμμετοχή των ιδιωτών “παράλογη” και πρόσθεσε ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας θέτει την ατζέντα στην Ευρώπη.
“Εχουμε τεράστια προβλήματα ακόμη και στη λήψη δεσμευτικών αποφάσεων”, δήλωσε ο Γκίγκολντ. “Οι πολιτικοί πρέπει να σταματήσουν να κάνουν εθελοντικές συμφωνίες. Αντίθιετα, πρέπει να φτιάξουμε κανόνες και να τους επιβάλλουμε”.
Ακόμη και το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών που συμμετέχει στην κυβέρνηση της Γερμανίδας καγκελαρίου, εμφανίζεται να διαφωνεί με τον συμβιβασμό στον οποίο προχώρησε η Αγκελα Μέρκελ με τον Νικολά Σαρκοζί.
Ο αντιπρόεδρος των Ελεύθερων Δημοκρατών, Φόλκερ Βίσιγκ, δήλωσε ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας δεν είναι δυνατόν να απλώς να αναμένει να λύσει όλα τα οικονομικά προβλήματα ο φορολογούμενος.
“Ανεύθυνη κινδυνολογία”
Εκπρόσωποι των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού αντέδρασαν έντονα στις προειδοποιήσεις εκ μέρους του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD για επαπειλούμενη διάλυση της κυβέρνησης, εξαιτίας των διαφωνιών για τη βοήθεια στην Ελλάδα.
Η απόπειρα καλλιέργειας κλίματος αποτυχίας της γερμανικής κυβέρνησης εξαιτίας της διαχείρισης της δύσκολης κατάστασης για το κοινό νόμισμα είναι “ανεύθυνη”, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ελεύθερων Δημοκρατών, Πάτρικ Ντέρινγκ.
Ο σοσιαλδημοκράτης Τόμας Όπερμαν, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής
ομάδας του SPD, είχε προειδοποιήσει νωρίτερα για πιθανή διάλυση του κεντροδεξιού συνασπισμού και ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο.
Νέες δηλώσεις Μέρκελ
Η καγκελάριος πάντως, ενόψει των αντιδράσεων εντός Γερμανίας, υπερασπίστηκε το βράδυ της Παρασκευής τη συμφωνία με τον Γάλλο πρόεδρο για εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών σε νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα. Ομως, τόνισε πως η συμμετοχή αυτή πρέπει να έχει “ουσιαστικό” χαρακτήρα.
Πρέπει να επιδιωχθεί μία “ουσιαστική συμμετοχή” των ιδιωτών πιστωτών είπε η καγκελάριος Μέρκελ σε σύσκεψη 140 προέδρων περιφερειακών οργανώσεων του
κόμματός της CDU.
“Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει δημόσια ή σε συνεντεύξεις τύπου”, είπε η Μέρκελ παραπέμποντας στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν. Προς το παρόν η συμμετοχή ιδιωτών είναι εφικτή μόνον σε εθελοντική βάση. Δεν υπάρχει “κανονιστικό εργαλείο” για την υποχρεωτική συμμετοχή, γίνεται όμως η επεξεργασία του στο πλαίσιο του μόνιμου μηχανισμού στήριξης από το 2013, είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Η Μέρκελ σημείωσε ότι δεν υπάρχει διάσταση με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σε επιστολή προς τους ομολόγους του της Ευρωζώνης είχε προτείνει επταετή επιμήκυνση για τα ελληνική ομόλογα.
Όπως είπε η Αγκελα Μέρκελ, εάν οι ιδιώτες πιστωτές δεχθούν την επιμήκυνση πέντε ετών για τα ομόλογα που λήγουν σε δύο χρόνια, θα μειωθούν οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας και θα δοθεί περισσότερος χρόνος στην Αθήνα.
Η καγκελάριος τόνισε ότι θα πρέπει να το πρόβλημα να παραμείνει “υπό έλεγχο” και πρόσθεσε ότι η “πτώχευση της Ελλάδας δεν είναι επιλογή”. Η πτώχευση μιας χώρας έχει αστάθμητες συνέπειες, για πολλές τράπεζες χωρών της Ευρωζώνης”, κατέληξε.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63156973
http://www.antinews.gr/2011/06/18/107350/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου